Τι είναι αυτό που μας κάνει υγιείς και ευτυχισμένους; Μία μεγάλη μελέτη του Χάρβαρντ με διάρκεια 80 ετών, αποδεικνύει ότι οι δυνατές ανθρώπινες σχέσεις, οι δεμένες κοινότητες και η χαρούμενη οικογενειακή ζωή, είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την ευτυχία. Παράγοντες οι οποίοι βρίσκονται πολύ πιο ψηλά στη λίστα από ότι τα χρήματα, η δόξα και η επαγγελματική καταξίωση.
Όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν την παρακολούθηση της υγείας και της ευτυχίας 268 δευτεροετών φοιτητών του Χάρβαρντ το 1938, κατά τη διάρκεια της μεγάλης Ύφεσης, ήλπιζαν ότι μία μεγάλη και διαχρονική μελέτη θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το κλειδί μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωή.
Παρακολουθώντας τα άτομα αυτά για σχεδόν 80 χρόνια, ως κομμάτι της έρευνας του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων, σε μία από τις πιο μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει ποτέ, οι ερευνητές κατάληξαν σε αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για την υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Από την αρχική ομάδα του Χάρβαρντ που είχε προσληφθεί τότε για την έρευνα, μόνο 19 είναι ακόμα στη ζωή. Ανάμεσα στους αρχικούς συμμετέχοντες, ήταν ο John F. Kennedy, αλλά και ο εκδότης της Washington Post ,Ben Bradlee. Αξίζει να σημειωθεί ότι γυναίκες δεν συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα, καθώς τότε στο κολέγιο φοιτούσαν μόνο άνδρες.
Οι επιστήμονες επέκτειναν την έρευνα τους και στους απογόνους των ανδρών, οι οποίοι είναι 1.300 στον αριθμό και βρίσκονται στις ηλικίες των 50-60, προκειμένου να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες εμπειρίες ζωής επηρεάζουν την υγεία και τη γήρανση με την πάροδο του χρόνου. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες,έγιναν πετυχημένοι επιχειρηματίες, γιατροί,δικηγόροι, ενώ άλλοι κατέληξαν σχιζοφρενείς ή αλκοολικοί. Κανείς δεν ξέρει, πως θα τα φέρει η ζωή...
Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, μεγάλωσε και ο αριθμός των ατόμων που έγιναν αντικείμενο παρατήρησης. Τη δεκαετία του 1975, συμπεριλήφθησαν 456 κάτοικοι της Βοστώνης από το κέντρο της πόλης, εκ των οποίων 40 από αυτούς βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Μία δεκαετία πριν περίπου, οι ερευνητές άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν στις μελέτες τους και τις συζύγους των συμμετεχόντων.
Αυτά που μελέτησαν, ήταν η υγεία των συμμετεχόντων, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες που καθόρισαν τη ζωή τους, η καριέρα και η οικογενειακή τους κατάσταση και αρκετούς ακόμα παράγοντες. Τα ευρήματα αποτελούν χωρίς δεύτερη σκέψη ένα "μάθημα ζωής".
Οι χαρούμενες σχέσεις μας δίνουν υγεία!
"Το εκπληκτικό εύρυμα είναι ότι οι σχέσεις μας και το πόσο χαρούμενοι είμαστε μέσα σε αυτές, έχει μεγάλη επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας", δήλωσε ο διευθυντής της μελέτης Robert Waldinger, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στο Harvard. "Η φροντίδα του σώματος είναι σημαντική για την υγεία μας, αλλά οι σχέσεις που δημιουργούν οι άνθρωποι, είναι αυτές που επίσης επιδρούν στο σώμα και το φροντίζουν. Αυτό νομίζω ότι είναι μία μεγάλη αποκάλυψη", πρόσθεσε.
"Οι άνθρωποι που ήταν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ετών, ήταν πιο υγιείς στα 80 τους χρόνια", επισήμανε.
Οι χαρούμενες και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ευτυχία για τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτός είναι ο πρωτογενής παράγοντας της ευτυχίας και όχι τα χρήματα ή η προσωπική καταξίωση, όπως θα μπορούσαν να σκεφτούν αρκετοί. Οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις θωρακίζουν τους ανθρώπους απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και τους διευκολύνουν να έχουν ψυχική και σωματική υγεία. Τα γονίδια, ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης, τα χρήματα και η κοινωνική τάξη, είναι παράγοντες που ακολουθούν και δεν καθορίζουν τόσο σημαντικά το επίπεδο της υγείας και της ευτυχίας, σε σύγκριση με τις κοινωνικές σχέσεις.
Η μακροχρόνια έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά ιδρύματα, αλλά και από τις επιχορηγήσεις από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, πρώτα μέσα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, και πιο πρόσφατα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση.
Δεν είναι η χοληστερόλη που δείχνει πως θα γεράσετε...
Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν εντατικά με τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ιατρικών αρχείων και εκατοντάδων πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια, βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της υγιούς ζωής των ανδρών και των σχέσεων τους με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της ικανοποίησης από τις σχέσεις σε ηλικία 50 ετών, ήταν καλύτερος προγνωστικός δείκτης της σωματικής υγείας από τα επίπεδα της χοληστερόλης τους!
«Όταν συγκεντρώθηκαν όλα τα δεδομένα για την ηλικία των 50, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν τα επίπεδα της χοληστερόλης αυτά που προέβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε άνθρωπος επρόκειτο να γεράσει», είπε ο Waldinger και πρόσθεσε: «Το σημαντικό ήταν το πόσο ικανοποιημένοι ήταν στις σχέσεις τους. Οι άνθρωποι που ήταν πιο ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους σε ηλικία 50 ετών, ήταν και πιο υγιείς στην ηλικία των 80».
Η ηχογραφημένη ομιλία του Robert Waldinger με τίτλο "Τι είναι αυτό που μας προσφέρει μία καλή ζωή", υπάρχει στο διαδίκτυο από το 2015 και είναι πολύ δημοφιλής, έχοντας εκατομμύρια προβολές.
Η οικογένεια κάνει καλό, η μοναξιά σκοτώνει!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η συζυγική ικανοποίηση είχει μια προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μέρος της μελέτης διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ευτυχισμένους γάμους στη δεκαετία του '80, ανέφεραν ότι υπέφεραν λιγότερο, ακόμα και όταν βίωναν περισσότερο σωματικό πόνο. Εκείνοι που είχαν δυστυχισμένους γάμους, από την άλλη πλευρα, αισθάνονταν πιο έντονο συναισθηματικό και σωματικό πόνο.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι μοναχικοί άνθρωποι,έφυγαν από τη ζωή σε μικρότερη ηλικία. «Η μοναξιά σκοτώνει», αναφέρει ο Waldinger. «Είναι τόσο ισχυρό όπλο μοναξιά, όσο το κάπνισμα ή ο αλκοολισμός».
Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι ζούσαν περισσότερο και απολάμβαναν καλή υγεία, απέφευγαν το κάπνισμα και το αλκοόλ . Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα με ισχυρή κοινωνική στήριξη, παρουσίασαν λιγότερη ψυχική και σωματική φθορά με την πάροδο του χρόνου.
Στο πλαίσιο μιας πρόσφατης μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που αισθάνονταν καλά με τους συντρόφους τους ήταν λιγότερο καταθλιπτικές και πιο χαρούμενες, ενώ είχαν επίσης καλύτερες λειτουργίες της μνήμης από εκείνες που ζούσαν με συχνές οικογενειακές συγκρούσεις.
«Οι καλές σχέσεις όχι μόνο προστατεύουν το σώμα μας, αλλά προστατεύουν και το μυαλό μας» , δήλωσε ο Waldinger. «Και αυτές οι καλές σχέσεις, δεν χρειάζεται να είναι διαρκώς ομαλές. Μερικά ζευγάρια μπορούν να τσακώνονται μεταξύ τους , αλλά ο συναισθηματικός δεσμός τους είναι αυτός που επιδράει περισσότερο στην συναισθηματική τους κατάσταση και τις αναμνήσεις τους στο μέλλον».
«Η γήρανση είναι μια συνεχής διαδικασία», προσθέτει ο Waldinger. «Μπορείτε να δείτε πώς οι άνθρωποι μπορούν διαφοροποιούνται ως προς την πορεία της υγείας τους από τα 30 τους χρόνια, έτσι ώστε με την καλή φροντίδα του εαυτού τους, μπορούν να τον προετοιμάσουν καλύτερα για τη γήρανση. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να φροντίσετε το σώμα σας, σαν να επρόκειτο να ζήσετε για 100 χρόνια. Τότε αυτό, ίσως και να συμβεί...»!
Οι άνθρωποι που καθοδήγησαν την έρευνα
Η μελέτη έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και έχουν περάσει από το τιμόνι της αρκετοί διαφορετικοί διευθυντές, των οποίων οι θητείες αντανακλούν και τις απόψεις της εποχής τους. Ο πρώτος διευθυντής, ο Clark Heath, αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη άποψη της εποχής για τον γενετικό και βιολογικό ντετερμινισμό. Ο ψυχίατρος George Vaillant, ο οποίος προσχώρησε στην ομάδα ως ερευνητής το 1966 και έγινε επικεφαλής της μελέτης από το 1972 έως το 2004, τόνισε τον ρόλο των κοινωνικών σχέσεων, και ήρθε για να αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν σε ανθρώπους που ζουν μία ευχάριστη ζωή. Ο Waldinger ήταν αυτός που πρόσθεσε στην έρευνα τα παιδιά και τις συζύγους των συμμετεχόντων, ενώ έχει στόχο να διερύνει την έρευνα σε ζητήματα άγχους, σε ζητήματα παιδικής ηλικίας, αλλά και στη νέα γενιά.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχει πάρει; "Πολλές φορές πάνω στη δουλειά, μπορεί να ξεχαστείς και να απομονωθείς. Μετά την έρευνα όμως, καμιά φορά σκέφτομαι. Έχω να δω τους φίλους μου πολύ καιρό. Δίνω μεγαλύτερη προσοχή στις σχέσεις μου, σε σχέση με το παρελθόν".
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου