Ο Θαλής ο Μιλήσιος είπε το περίφημο «Αρχή πάντων ύδωρ», θεωρώντας το νερό την αρχή όλων.
Το νερό είναι μία από τις πέντε πρωταρχικές ουσίες της φύσης και της ζωής μαζί με την γη, τον αέρα, τον αιθέρα και την φωτιά.
Ο Κέλσιος χρησιμοποίησε το επίσημο σημείο βρασμού και στερεοποίησης του νερού για να καθορίσει την κλίμακα θερμοκρασίας που επινόησε και η οποία φέρει το όνομά του και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, ενώ το 1788 οι Λαβουαζιέ και Μενιέ απέδειξαν ότι το νερό αποτελεί χημική ένωση υδρογόνου και οξυγόνου.
Η κατανάλωση άφθονου, καθαρού και καλής ποιότητας νερού μαζί με την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη καλής υγείας κι ευεξίας. Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με την γενικότερη ευεξία του οργανισμού και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, με πολλές σύγχρονες έρευνες, να το αποδεικνύουν.
Αν μπορέσουν οι ανθρωπόμαζες να κατανοήσουν την πολυτιμότητα του νερού και την σπουδαιότητά του για την Ζωή, ίσως τότε ν’ αρχίσουν να του φέρονται με τον σεβασμό που του αξίζει.
Στις 17 Ιανουαρίου 2014, επιστήμονες συνέλεξαν νέα στοιχεία από ένα ζεύγος δορυφόρων της NASA και τα διένειμαν σε μια μικρή ομάδα ερευνητών που παρακολουθούν τα αποθέματα νερού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Guardian, τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα δείχνοντας ότι η Καλιφόρνια των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα ιστορικής για την περιοχή ξηρασίας. Τα εφεδρικά υπόγεια αποθέματα νερού έχουν μειωθεί τόσο πολύ που το γεγονός γίνεται αισθητό από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά 400 χλμ από την επιφάνεια της Γης.
Επανειλημμένως οι διάφοροι κατά καιρούς κυβερνήτες της Καλιφόρνια, κηρύσσουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω επερχόμενης ξηρασίας και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μειώσουν την χρήση νερού κατά τουλάχιστον 20%. Οι αγροτικές κοινότητες κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό αφού στο δημοτικό σύστημα διανομής νερού δεν υπάρχουν αρκετά εφόδια και πρέπει να απενεργοποιηθούν οι στρόφιγγες προς τις τοπικές υπηρεσίες.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνουν τις απαιτήσεις στην παροχή νερού που ήδη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της κακοδιαχείρισης από την εξουσία. Περισσότερες από τις μισές από περίπου 40.000 γεωτρήσεις από το 2011 στέρεψαν. Μάλιστα σύμφωνα με έκθεση βρίσκονταν σε ήδη επιβαρημένες από την εξάντληση των υπόγειων υδάτων περιοχές. Στην Καλιφόρνια οι αρχές έκαναν νέες εξορύξεις για την δημιουργία επιπλέον πηγαδιών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αρνητικές συνέπειες θα είναι δραματικές.
Η Καλιφόρνια πάντως είναι ένα μικρό παράδειγμα σε μια ανθρωπότητα που τα αποθέματα νερού μειώνονται ολοένα και περισσότερο όχι φυσικά λόγω της αυξανόμενης γεωργικής παραγωγής, του αυξανόμενου πληθυσμού, της παραγωγής ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αλλά λόγω της κακοδιαχείρισης από τις πολυεθνικές.
Σήμερα (2020) πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι ή διαφορετικά ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Αλλά τα παράσιτα της εξουσίας και οι λακέδες της, (Μπιλ Γκέιτς, Τζωρτζ Σόρος και λοιπά αποβράσματα) φροντίζουν να τους δίνουν εμβόλια-δηλητήρια φαρμάκια να ξεζουμίζουν τον πλούτο τους κι όχι υποδομές για νερό και καθαριότητα, τροφή και υγεία. Ο Σόρος μάλιστα είναι αληθές ότι έχει δωρίσει υπέρογκα ποσά σε πολιτικές επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου μόνο το διάστημα 2004-2008 συνεισέφερε με το ποσό των 32.2 εκ. δολαρίων !!! πόσους εκατομμυριούχους γνωρίζεις που να πετάνε τα λεφτά τους χωρίς να έχουν κέρδος εκθετικά μεγαλύτερο;
Για τον Γκέιτς τι να πει κανείς, τα λέει όλα μόνος του. Εδώ και 2 χρόνια (2018-2020) προειδοποιεί πως «θα έχουμε εκατομμύρια νεκρούς από πανδημία στα επόμενα 10 χρόνια», έρχεται σήμερα να σε προμηθεύσει το επόμενο κιτ δοκιμής κοροναϊού. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς σύντομα θ’ αρχίσει να διανέμει κιτ δοκιμών στο σπίτι για τους κατοίκους της περιοχής του Σιάτλ που υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί με τον Covid-19, σύμφωνα με τους Seattle Times.
Θα λανσάρει εμφυτεύσιμη κάψουλα με «ψηφιακά πιστοποιητικά» που θα δείξουν ποιος έχει δοκιμαστεί για τον κορωνοϊό κι έχει εμβολιαστεί εναντίον του, αποκάλυψε κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας Reddit «Ask Me Anything» απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πανδημία του Coronavirus. Ο Gates απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά της κορόνας και είπε: «Τελικά θα έχουμε κάποια ψηφιακά πιστοποιητικά για να δείξουμε ποιος έχει αναρρώσει ή δοκιμαστεί πρόσφατα ή πότε έχουμε ένα εμβόλιο που το έχει λάβει ή όχι.»
Τα «ψηφιακά πιστοποιητικά» αναφέρει ο λακές ότι είναι ανθρώπινο-εμφυτεύσιμο «QUANTUM-DOT TATTOOS» που οι ερευνητές του MIT και του Πανεπιστημίου του Rice εργάζονται για να κρατούν τα αρχεία υποχρεωτικού (sic) εμβολιασμού. Ήταν πέρυσι (2019) τον Δεκέμβριο, όταν επιστήμονες από τα δύο πανεπιστήμια αποκάλυψαν ότι δούλευαν σε αυτά τα τσιπ κβαντικών τεμαχίων αφού ο Gates τους απευθύνθηκε για την επίλυση του προβλήματος της ταυτοποίησης εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα τσιπ κβαντικών τεμαχίων περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαλυτών μικροβελών με βάση την ζάχαρη που περιέχουν εμβόλιο και φθορίζουσες κβαντικές κουκίδες με βάση τον χαλκό που είναι ενσωματωμένες σε βιοσυμβατές κάψουλες μικρής κλίμακας. Αφού τα μικροσφαιρίδια διαλύονται κάτω από το δέρμα, αφήνουν τις εγκλωβισμένες κβαντικές στιγμές των οποίων τα πρότυπα μπορούν να διαβαστούν για να αναγνωρίσουν το εμβόλιο που χορηγήθηκε.
Τα εμφυτεύματα τσιπ πιθανότατα θα συμπληρωθούν με την άλλη μπίζνα του Gates που ονομάζεται ID2020, ένα βρωμερό έργο της Microsoft για την επίλυση του προβλήματος της ελίτ των πάνω από 1 δις ανθρώπων που ζουν χωρίς επίσημα αναγνωρισμένη ταυτότητα κι άρα μη ελέγξιμους από την εξουσία. Το ID2020 θα επιλύσει λέει αυτό το πρόβλημα μέσω της ψηφιακής ταυτότητας. Επί του παρόντος, ο πιο εφικτός τρόπος υλοποίησης της ψηφιακής ταυτότητας είναι είτε μέσω εμφυτευμάτων smartphones είτε RFID μικροτσίπ.
Το τελευταίο είναι η πιθανή προσέγγιση του Gates όχι μόνο λόγω σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αλλά και επειδή για πάνω από 6 χρόνια το Ίδρυμα Gates χρηματοδοτεί μια άλλη μπίζνα που ενσωματώνει ανθρώπινα εμφυτεύματα μικροτσίπ. Αυτή η μπίζνα που πρωτοστάτησε κι από το MIT, είναι ένα εμφύτευμα μικροτσίπ ελέγχου των γεννήσεων που δήθεν επιτρέπει στις γυναίκες να ελέγχουν τις αντισυλληπτικές ορμόνες στο σώμα τους ενώ θα τις ελέγχει απόλυτα η εξουσία. Οσον αφορά το ID2020, η Microsoft έχει σχηματίσει συμμαχία με τέσσερις άλλες εταιρείες, Accenture, IDEO, Gavi και το Ίδρυμα Rockefeller (αλίμονο). Το έργο υποστηρίζεται από τα βδελυρά κι αμαρτωλά Ηνωμένα Έθνη κι ενσωματώθηκε στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την «Αειφόρο Ανάπτυξη».
Κάποιος ή Κάτι πρέπει να βάλει ένα τέλος στην αηδιαστική δράση αυτών των εκτρωμάτων.
Η κατάσταση με την έλλειψη νερού είναι διαφορετική στις χώρες που βρίσκονται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και ειδικά τις εποχές που πλήττονται από πλημμύρες αλλά και στις τροπικές χώρες. Οι χώρες που μαστίζονται κατ’ αρχήν από το πρόβλημα ξηρασίες είναι αυτές που βρίσκονται σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Σύμφωνα με μη συστημικούς επιστήμονες οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η εξάντληση των υπόγειων υδάτων συμβαίνει με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στις άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές του κόσμου. Η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ασία είναι οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις τα επόμενα χρόνια.
Το πότισμα των καλλιεργειών, η χρήση του νερού από τους ανθρώπους, η ψύξη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η μέθοδος fracking για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι όλοι παράγοντες που μειώνουν τα αποθέματα νερού. Αν σε αυτούς προστεθεί και ο παράγοντας «αειφόρος ανάπτυξη» που θα εντείνει την ξηρασία κατά τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα θ’ αναγκαστεί να σκεφτεί το νερό περισσότερο από ποτέ, περισσότερο από τις τεχνητές καραντίνες, τις γελοίες πανδημίες και το δήθεν μοναδικό ενεργειακό καύσιμο του πετρελαίου.
Οι απώλειες των αποθεμάτων νερού από την κακοδιαχείριση είναι συγκλονιστικές.
Σε επτά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2003, μεγάλες περιοχές στην Τουρκία, την Συρία, το Ιράκ και το Ιράν κατά μήκος των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη έχασαν τουλάχιστον 144 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε ο δορυφόρος Grace. Μικρό τμήμα του νερού χάθηκε λόγω της ξηρασίας του 2007 κι ένα επίσης μικρό τμήμα λόγω της εξάτμισης νερού από λίμνες και ταμιευτήρες. Η πλειοψηφία του νερού, ωστόσο, χάνεται λόγω της μείωσης των υπογείων υδάτων. Το ποσοστό αυτό φτάνει έως και το 60%. Και πάλι πάντως το ποσοστό σχετίζεται με την ξηρασία καθώς οι αγρότες αναγκάζονται να καταφύγουν σε άντληση των υπόγειων υδάτων, πολλές φορές σε μαζική κλίμακα κι ανεξέλεγκτα, για να καλλιεργήσουν τα εδάφη τους.
Στην Νότια Ασία, οι απώλειες των υπογείων υδάτων κατά την τελευταία δεκαετία ήταν ακόμη υψηλότεροι. Περίπου 600 εκ. άνθρωποι ζουν στην λωρίδα που εκτείνεται από το ανατολικό Πακιστάν στις ζεστές και ξηρές πεδιάδες της βόρειας Ινδίας και του Μπαγκλαντές. Η Γη εκεί είναι από τις πιο έντονα αρδευόμενες στον κόσμο. Έως και το 75% των αγροτών βασίζονται στην άντληση των υπογείων υδάτων. Η δε χρήση εντείνεται συνεχώς. Κατά την δεκαετία του 2000 τα υπόγεια ύδατα αντλούνται κατά 70% ταχύτερα απ’ ότι το 1990. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν κολοσσιαίες απώλειες υδάτων τον τελευταίο ένα χρόνο. Οι Ινδοί αγρότες ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κρίση του νερού.
Οι υπηρεσίες ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανές συγκρούσεις ακόμη και τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο το νερό θέτοντάς το ζήτημα στο επίκεντρο της «εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται στις λεκάνες απορροής που κρίνονται κρίσιμες για τις ΗΠΑ: Του Νείλου, των Τίγρη και Ευφράτη, της Ιορδανίας, του Ινδού, του Βραχμαπούτρα κλπ.
«Κατά την διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, πολλές χώρες σημαντικές για τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το νερό –ελλείψεις, κακή ποιότητα, πλημμύρες– που θα φέρει κίνδυνο αστάθειας κι αποσάθρωσης του κράτους καθώς και αύξηση των περιφερειακών εντάσεων. Είναι πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή των χωρών αυτών από την συνεργασία με τις ΗΠΑ» επισημαίνεται στην έκθεση. Όπως προσθέτει η εν λόγω έκθεση η έλλειψη νερού θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή τροφής και ενέργειας και να θέσει υπό πίεση τις κυβερνήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με την φτώχεια και τις κοινωνικές αναταραχές. Τέτοιες εντάσεις είναι ήδη εμφανείς σε κάποιες περιπτώσεις. Το Pacific Institute, που μελετά ζητήματα νερού και παγκόσμιας ασφάλειας, καταγράφει τετραπλασιασμό των βίαιων αντιπαραθέσεων που έχουν να κάνουν με το νερό την τελευταία δεκαετία.
«Νομίζω ότι ο κίνδυνος συγκρούσεων για το νερό αυξάνεται δεν συρρικνώνεται, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, της κακής διαχείρισης και τελικά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Νομίζω ότι μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για συγκρούσεις μεταξύ γεωργών και αστών, μεταξύ εθνοτικών ομάδων, μεταξύ κτηνοτρόφων και αγροτών ή χρήστες του ποταμού της ίδιας περιοχής. Έχουμε περισσότερα εργαλεία σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των εθνών. Έχουμε διπλωμάτες. Έχουμε συνθήκες. Έχουμε διεθνείς οργανισμούς που μειώνουν τον κίνδυνο ενός πολέμου για το νερό. Σε εθνικό επίπεδο, όμως, έχουμε πολύ λιγότερα εργαλεία» δηλώνει ο Peter Gleick, πρόεδρος του Ινστιτούτου.
Αντίθετα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Gleick προβλέπει συγκρούσεις σε τοπική κλίμακα.
Υπάρχουν δεκάδες περιοχές που έχουν έντονο πρόβλημα λόγο της έλλειψης νερού. Στην Μέση Ανατολή, οι Ιρανοί αξιωματούχοι καταστρώνουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον καταμερισμό του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης όπου ζουν 22 εκατομμύρια. Εξετάζεται μάλιστα η παροχή δελτίων νερού. Η Αίγυπτος απαίτησε από την Αιθιοπία να σταματήσει την κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος στο Νείλο διαμηνύοντας ότι θα προστατεύσει τα ιστορικά της δικαιώματα στο ποτάμι «με οποιοδήποτε κόστος». Επιπλέον οι αιγυπτιακές αρχές έχουν παραγγείλει μελέτη για την μείωση που θα επιφέρει το έργο στη ροή του ποταμού. Ένας Αιγύπτιος αγρότης στο ξηρό πλέον πρώην αγρόκτημά του κοντά στον ποταμό Νείλο, είναι μια τραγική πραγματικότητα.
Η Ιορδανία που έχει το τρίτο χαμηλότερο απόθεμα νερού στην περιοχή αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος για το νερό και την ενέργεια θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αιματηρός κι από την Αραβική Άνοιξη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους έχουν επενδύσει σε έργα αφαλάτωσης καθώς και στην συγκομιδή όμβριων υδάτων. Σε διεθνές συνέδριο για το νερό που πραγματοποιήθηκε στο Abu Dhabi, ο πρίγκιπας Zayed al – Nahyan είχε δηλώσει: «Για εμάς το νερό είναι πλέον πιο σημαντικό απ’ ότι το πετρέλαιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου