Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Η εγωκεντρική μαμά

Αποτέλεσμα εικόνας για vintage dia de la madreΟ εγωισμός των γονιών δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και δυσπιστία στα παιδιά. Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι «μπλοκάρει» για πάντα την επικοινωνία μας μαζί τους.
 
Ο αστικός μύθος λέει: «Πριν κάνουμε οικογένεια όλος ο κόσμος περιστρεφόταν συνεχώς γύρω από το «εγώ» μας. Μετά τη δημιουργία οικογένειας σταματάμε πλέον να βιώνουμε αυτήν την εγωκεντρική ψευδαίσθηση».
 
Σταματάμε όμως στ’ αλήθεια; Ισχύει ότι η μητρότητα σκοτώνει τον εγωισμό, ή μήπως απλώς τον κρύβει πίσω από καινούρια δεδομένα και καταστάσεις;
   
Και τελικά αντικαθιστούμε το «εγώ» μας με το «δημιούργημά» μας (δηλαδή το παιδί) που έτσι κι αλλιώς αποτελεί προέκταση του εγώ μας;
 
Άλλο εγωισμός, άλλο αγάπη στον εαυτό μας!
Εννοείται πως η «παλαιού τύπου μάνα», που γίνεται θυσία για να προσφέρει στα παιδιά και την οικογένειά της βάζοντας τον εαυτό της τελευταίο στη λίστα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες της έχει πια -ευτυχώς- περάσει στην ιστορία.
 
Σήμερα οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι παράλληλα με την οικογένεια μας πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να τον θέτουμε ως προτεραιότητα, να ξεκουραζόμαστε, να διασκεδάζουμε. Αυτό το λένε φροντίδα προς τον εαυτό μας και αυτοεκτίμηση.
 
Το να σκέφτεσαι τον εαυτό σου όπως σκέφτεσαι τους άλλους σημαίνει ισορροπία και σοφία. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου ή όταν σκέφτεσαι μόνο τους άλλους.
 
Υπάρχουν εγωκεντρικές μαμάδες;
Υπάρχουν εγωκεντρικοί άνθρωποι. Μπαμπάδες, μαμάδες, γυναίκες ή άντρες με ή χωρίς παιδιά.
 
Οι εγωιστές δεν είναι απαραίτητα κακοί άνθρωποι. Είναι απλώς ανώριμοι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει το νόημα της αληθινής ζωής μέσα από την προσφορά και μέσα από τον σεβασμό στους άλλους ανθρώπους.
 
Οι εγωίστριες μαμάδες είναι εγωίστριες και με τα παιδιά τους;
Οι εγωιστές είναι με όλους τους ανθρώπους εγωιστές. Και με αυτούς που αγαπάνε. Δεν κάνουν διακρίσεις. Ούτε βάζουν τις προτεραιότητες στις οποίες ελπίζεις ή αν θέλεις θεωρούσες δεδομένες.
Η προτεραιότητά τους είναι μία και μόνο. Ο εαυτός τους. Από κει και πέρα το χάος!
 
Για μια εγωίστρια μαμά η μητρότητα χρησιμοποιείται σαν όπλο. Όπλο για να χειριστεί τους άλλους, για να ασχοληθούν οι άλλοι μαζί της, για να «κομπάσει» στους άλλους για το «έργο ζωής» της που είναι τα παιδιά της, για να επιβληθεί στον άντρα της και βέβαια να κυριαρχήσει στα παιδιά της. Για την εγωκεντρική μαμά η μητρότητα είναι εξουσία.
 
10 φράσεις που λέει μια εγωκεντρική μαμά
1. «Εγώ» θέλω το καλύτερο για εσένα!
2. Aν πρόκειται να τσακωθείτε, κάντε το έξω γιατί μόλις καθάρισα!
3. Δεν θα είμαι πάντα εδώ να σου μαζεύω.
4. Θα κάνεις αυτό που λέω εγώ!
5. Δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, πρέπει να το καταλάβεις.
6. Καλά, περίμενε να φτάσουμε σπίτι...
7. Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ!
8. Εμένα με στενοχωρεί περισσότερο από όσο στενοχωρεί εσένα.
9. Αν θελήσω τη γνώμη σου, θα στην ζητήσω.
10. Δεν θα είμαι πάντα εδώ να σου μαζεύω.
 
Πως επηρεάζει ο γονεϊκός εγωισμός τις σχέσεις.
Μέσα σε μια οικογένεια είναι πολλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εγωιστική στάση των γονιών. Οι γονείς πολλές φορές έρχονται σε ρήξη με τα παιδιά τους, σε μία διαφωνία οι ίδιοι επιμένουν κατηγορηματικά, διότι ακόμη κι άδικο αν έχουν θέλουν να περάσει το δικό τους.
 
Επειδή είναι γονείς κι εγωιστικά σκεπτόμενοι απαιτούν υπακοή και υποχώρηση απ’ τα παιδιά τους ακόμη κι αν αυτά έχουν δίκιο.
 
Αυτό προκαλεί την απογοήτευση των παιδιών ακόμη και την οργή τους προς το γονέα. Ο γονιός, χωρίς πραγματικά να το θέλει, «σηκώνει» ένα τοίχος με τα παιδιά του συμπεριφερόμενος με αυτό τον τρόπο. Αυτές οι σχέσεις αν εξακολουθήσουν έτσι θα βρίσκονται πάντοτε σ’ ένα τεταμένο σκοινί κι η μετωπική σύγκρουση θα είναι πάντα αναμενόμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου