Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Διατροφή και Ινομυώματα

Διατροφή για την Αντιμετώπιση Γυναικολογικών θεμάτων – Διατροφή και Ινομυώματα

Τα Ινομυώματα είναι «μη καρκινικές» νεοπλασίες στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Η μήτρα αποτελείται από τρία στρώματα:
1. Τον ορογόνο χιτώνα στο εξωτερικό της.
2. Το μυομήτριο που είναι μαλακό και παχύ και αποτελείται από μυϊκές ίνες – διατείνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και συσπάται κατά τον τοκετό.
3. Το ενδομήτριο που καλύπτει εσωτερικά το μυομήτριο και είναι αρμόδιο για την έμμηνο ρύση.  Αυξάνεται κάθε μήνα υπό την επίδραση των ορμονών και όταν παχαίνει αρκετά και αποπίπτει, η γυναίκα αιμορραγεί.

Τα ινομυώματα μπορεί να διαφέρουν σε αριθμό και μέγεθος, ανάλογα με το άτομο. Ορισμένα ινομυώματα μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο ένα μπιζέλι και άλλα τόσο μεγάλα όσο ένα επτά ή οκτώ μηνών έμβρυο.  Όταν τα ινομυώματα μεγαλώσουν πολύ, και ανάλογα με την θέση τους, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα γύρω όργανα (έντερο, ουροδόχο κύστη, ουρητήρες) και – σπάνια – μπορεί να συστραφούν δημιουργώντας σημεία νέκρωσης. Πιο σπάνια μπορούν να μεταλλαχθούν σε κακοήθεις όγκους της μήτρας αλλά το ποσοστό αυτό είναι πραγματικά μικρό.

Εάν το ινομύωμα δεν ενοχλεί παρακείμενα όργανα, δεν προκαλεί αιμορραγίες και δεν ενέχεται σε καταστάσεις υπογονιμότητας, τότε δεν χρειάζεται η αφαίρεσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εμμηνόπαυση, όπου και μειώνεται σημαντικά η ποσότητα των οιστρογόνων, τα ινομυώματα σταματούν να αναπτύσσονται και σταδιακά μικραίνουν ή εκφυλίζονται.  Συνεπώς, η αφαίρεσή τους καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, δεν κρίνεται απαραίτητη παρά μόνον εάν δημιουργούν προβλήματα.

Στα ινομυώματα δίδονται διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με το που και πως αναπτύσσονται:

1. Υποβλεννογόνια  που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας και εκτείνονται εντός της κοιλότητας της μήτρας.
2. Ενδοτοιχωματικά που αναπτύσσονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας.
3. Subserol  που αναπτύσσονται στο εξωτερικό της μήτρας.
4. Penduculated που αναπτύσσονται σε έναν «μίσχο» ή σαρκώδες στέλεχος που συνδέεται με τον υγιή ιστό του εσωτερικού ή εξωτερικού τοιχώματος της μήτρας.

Τα ινομυώματα εμφανίζονται πολύ συχνά και μπορεί να επηρεάσουν το 20% των γυναικών ηλικίας άνω των 30 ετών. Δεν είναι κοινά σε γυναίκες κάτω των 20, με εξαίρεση στις γυναίκες της Αφρο-Καραϊβικής φυλής που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ινομυωμάτων, ακόμη και στην εφηβεία τους. Τα ινομυώματα δείχνουν να έχουν σχέση με την οικογένεια, αλλά προς το παρόν δεν είμαστε σίγουροι εάν αυτό είναι μία πραγματικά γενετική προδιάθεση, ή εάν ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν ρόλο σε ορισμένες οικογένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο σύμπτωμα των ινομυωμάτων είναι η βαριάς μορφής έμμηνος ρύση. Όταν τα ινομυώματα αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας, ο μηχανισμός που οδηγεί στην έμμηνο ρύση μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.
Η βαριά αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των ινομυωμάτων που κάνουν την μήτρα μεγαλύτερη (δημιουργώντας μεγαλύτερη επιφάνεια του εσωτερικού της μήτρας η οποία αιμορραγεί κάθε μήνα) αλλά επίσης και η πίεση που ασκούν μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική ροή του αίματος.

Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες με ινομυώματα θα έχουν βαριάς μορφής έμμηνο ρύση αλλά χωρίς πόνο. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ένα είδος πόνου όταν έχουν ινομυώματα, όχι κατ΄ανάγκην έντονο πόνο περιόδου, αλλά ένα αίσθημα πίεσης και βάρους στην περιοχή της κοιλιάς.  Εάν τα ινομυώματα είναι με μίσχο (pendiculated) μπορούν να συστραφούν, προκαλώντας πολύ δυνατό πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι πάσχουσες να αναπτύσσουν αναιμία.

Κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μερικές γυναίκες αποβάλλουν θρόμβους αίματος που μοιάζουν με κομμάτια ήπατος. Εάν η ροή του αίματος είναι βαριά, οι αντιπηκτικοί παράγοντες που φυσιολογικά υπάρχουν στο αίμα της περιόδου, μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξουν το αίμα ώστε να ρέει ομαλά, με αποτέλεσμα να έχουμε  τα κομμάτια του πηγμένου αίματος.

Άλλες γυναίκες  μπορεί να έχουν έμμηνο ρύση που συνεχίζεται επί εβδομάδες, μερικές φορές χωρίς πραγματική ρήξη ανάμεσα στην μία περίοδο και στην επόμενη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν ινομυώματα είναι όταν υπάρχει δυσκολία στην σύλληψη (υπογονιμότητα) ή στην διατήρηση της εγκυμοσύνης (αποβολή). Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομύωμα, καθώς δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Σημαντικά μεγάλα ινομυώματα μπορεί να διευρύνουν και να στρεβλώσουν τη μήτρα, γεγονός που καθιστά αδύνατο για ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί.Πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για υπογονιμότητα μπορεί να έχουν απόλυτα φυσιολογικό κύκλο.  Δυστυχώς όμως δεν θα γνώριζαν καν ότι ήταν έγκυες, διότι το γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα ήταν σε θέση να «κολλήσει» το έσω τοίχωμα της μήτρας εφ΄όσον τα ινομυώματα βρίσκονταν εκεί.

Εάν  τα ινομυώματα πιέζουν άλλα όργανα, όπως την ουροδόχο κύστη ή το έντερο, ενδέχεται να έχετε συχνή ούρηση, δυσκοιλιότητα ή ακόμα και πόνο στην πλάτη. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κάποια κοιλιακή διόγκωση αν και μπορεί να είναι μικρής σημασίας. Σε άλλες γυναίκες, το κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να φαίνεται σαν να είναι στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Ποιες είναι οι επιλογές σας;

Το τι τρώμε είναι ζωτικής σημασίας, διότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υπέρβασης των επιπέδων των οιστρογόνων που μπορεί να ενθαρρύνουν την δημιουργία και αύξηση ενός ινομυώματος. Και εάν θα πρέπει να καταφύγετε σε χειρουργική θεραπεία, διότι π.χ. το ινομύωμα εμποδίζει την εγκυμοσύνη, τότε είναι σημαντικό αμέσως μετά αλλά και ακόμη και πριν από την χειρουργική επέμβαση, να αρχίσετε να τρώτε σωστά, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέου ινομυώματος μετά την αφαίρεση του παλαιού. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητες οι συμβουλές του Διατροφολόγου σας.

Το συκώτι

Το συκώτι αποτοξινώνει επιβλαβείς ουσίες, όπως τοξίνες, άχρηστα υλικά του μεταβολισμού, φάρμακα και αλκοόλ. Επεξεργάζεται επίσης τις ορμόνες που παράγει ο οργανισμός και τις καθιστά αβλαβείς. Εάν το συκώτι λειτουργεί σωστά, απενεργοποιεί τα οιστρογόνα. Εάν όμως δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να δημιουργηθεί συσσώρευση οιστρογόνων και αυτό θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός ινομυώματος.

Σχέδιο Δράσης
Διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι κάνετε σωστή διατροφή ακολουθώντας οπωσδήποτε τις συμβουλές του Διατροφολόγου σας. Συγχρόνως μπορείτε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής και βότανα, όπως αναφέρονται παρακάτω, για τουλάχιστον τρείς μήνες, ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τα εν λόγω συμπληρώματα έχουν ευρέως μελετηθεί σε κλινικές μελέτες και έχουν βρεθεί να είναι αποτελεσματικά σε σχέση με τα ινομυώματα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να τα λαμβάνετε για μια περίοδο τριών μηνών, στο τέλος των οποίων θα πρέπει να εξεταστείτε, προκειμένου να δείτε τις βελτιώσεις και τις αλλαγές και στην συνέχεια να προσαρμόσετε το πρόγραμμα συμπληρωμάτων σύμφωνα με τη νέα σας κατάσταση. Η πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε Βιταμίνες, Μέταλλα και Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα, για τον έλεγχο των κύριων συμπτωμάτων (βαριά αιμορραγία),  ενώ μπορείτε να ακολουθήσετε διατροφικές αλλαγές για να βοηθήσετε στον έλεγχο της ανάπτυξης των ινομυωμάτων.

Πολυβιταμίνες και Μέταλλα: Ένα καλής ποιότητας φυσικό συμπλήρωμα με Βιταμίνες και Μέταλλα (πολυβιταμίνη) θα αποτελέσει το θεμέλιο του προγράμματος συμπληρωμάτων σας για να αισθάνεστε σίγουρες ότι έχετε πάρει «λίγο από όλα».  Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον Διατροφολόγο σας, θα προσαρμόσετε τα θρεπτικά συστατικά,  που αναφέρονται παρακάτω, στις ατομικές σας ανάγκες.

Συμπληρώματα Διατροφής: Ακολουθείστε το πρόγραμμα Συμπληρωμάτων Διατροφής για τουλάχιστον τρείς μήνες προκειμένου να έχετε τα αποτελέσματα που επιδιώκετε.

Βιταμίνη Α
Η Βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά γενικά στην προστασία των κυττάρων από την φθορά.  Βοηθά τα κύτταρα να αναπαράγονται κανονικά και είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ανεπάρκεια Βιταμίνης Α έχει ανιχνευθεί σε γυναίκες με βαριά αιμορραγία. Μελέτη έδειξε ότι το 92% των γυναικών που έλαβε φυσικά συμπληρώματα Βιταμίνης Α, θεράπευσε ή μείωσε την ένταση της βαριάς αιμορραγίας. Συνιστώμενη ημερήσια δόση Βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη (όχι ρετινόλη*):9 mg  *Οι υψηλές δόσεις Βιταμίνης Α  θα είναι πρόβλημα εάν προγραμματίζετε μία εγκυμοσύνη.  Ωστόσο αυτό ισχύει μόνον για την Βιταμίνη Α ως ρετινόλη.  Η Βιταμίνη Α, όπως βήτα-καροτίνη είναι ασφαλής.

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β
Οι Βιταμίνες Β είναι  ιδιαίτερα σημαντικές για τις βαριάς μορφής εμμήνους ρύσεις για διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα, επειδή απαιτούνται από το συκώτι για να μετατρέψει την περίσσεια οιστρογόνων σε ασθενέστερες και λιγότερο επικίνδυνες μορφές. Μία από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η Βιταμίνη Β6, είναι απαραίτητη για την παραγωγή των προσταγλανδινών, ορμονών που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό επειδή τον βοηθούν στην φυσιολογική πήξη του αίματος.

Οι Βιταμίνες Β είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την μετατροπή του λινολεϊκού οξέος σε GLA (γάμμα λινολενικό οξύ) απαραίτητου για την παραγωγή αυτών των ευεργετικών προσταγλανδινών. Οι Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β απαιτούνται για την μετατροπή των Απαραίτητων Λιπαρών Ωμέγα 6 σε μια μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό ώστε να παράγει τις «καλές» προσταγλανδίνες. Χωρίς αυτή την μετατροπή, ο οργανισμός θα έχει περισσότερες από τις «κακές» προσταγλανδίνες οι οποίες θα αυξάνουν την ποσότητα της αιμορραγίας σε κάθε περίοδο. Συνιστώμενη ημερήσια δόση Βιταμινών του Συμπλέγματος Β:25 mg

Βιταμίνη C
Η  Βιταμίνη C και τα Βιοφλαβονοειδή, βοηθούν στην ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και αυτό μπορεί να μειώσει την μεγάλη αιμορραγία. Η Βιταμίνη C έχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές γυναίκες μα βαριάς μορφής έμμηνο ρύση. Μελέτη έδειξε ότι η λήψη 200 mg Βιταμίνης C με Βιοφλαβονοειδή, τρείς φορές  ημερησίως, μείωσε την αιμορραγία στο 87% των γυναικών που εξετάστηκαν. Συνιστώμενη ημερήσια δόση Βιταμίνη C με Βιοφλαβονοειδή: 1000 mg

Ψευδάργυρος
Το Μέταλλο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος και για την ισορροπία των ορμονών. Συνιστώμενη ημερήσια δόση για Ψευδάργυρο:30 mg

Σίδηρος
Εάν η αιμορραγία είναι πολύ βαριάς μορφής, μπορεί να διατρέχετε τον κίνδυνο να γίνετε αναιμικές. Κοινά συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και κόπωση, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα και ωχρότητα. Εάν αυτά τα συμπτώματα τα αναγνωρίζετε στον εαυτό σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας βοηθήσει. Σημειώσατε: Όταν κάνετε εξετάσεις για αναιμία, πολλές φορές το εργαστήριο μετρά τα επίπεδα του σιδήρου που υπάρχουν στα ερυθρά σας αιμοσφαίρια (Αιμοσφαιρίνη). Ωστόσο, ο Σίδηρος αποθηκεύεται επίσης ως Φερριτίνη σε άλλα σημεία του σώματος, όπως ο σπλήνας και το ήπαρ. Όταν κάνετε εξετάσεις βεβαιωθείτε ότι τόσο η Αιμοσφαιρίνη όσο και η Φερριτίνη σας ελέγχονται, καθώς είναι πιθανό να πάσχετε από έλλειψη Σιδήρου ακόμη και εάν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας είναι φυσιολογικά.

Η ανεπάρκεια Σιδήρου είναι δίκοπο μαχαίρι.

Εάν αιμορραγείτε σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της περιόδου σας, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό να πάσχετε από έλλειψη Σιδήρου. Ωστόσο, ένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας Σιδήρου είναι η αυξημένη πιθανότητα να έχετε βαριάς μορφής αιμορραγία. Ο Σίδηρος βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να συνδέονται, κάτι που είναι αναγκαίο για να επιβραδύνει την ροή κατά την διάρκεια της περιόδου. Αποφεύγετε να παίρνετε Σίδηρο στην μορφή του θειικού Σιδήρου (ferrous ή  iron sulphate), η οποία είναι λιγότερο εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

Μόνον 2 – 10%  του Σιδήρου αυτής της μορφής – ανόργανος Σίδηρος – απορροφάται πραγματικά από τον οργανισμό και, ακόμη και τότε, το μισό αποβάλλεται προκαλώντας μαύρα κόπρανα και δυσκοιλιότητα. Στον αντίποδα έχουμε τον Οργανικό Σίδηρο που είναι πολύ πιο εύκολα απορροφήσιμος και δεν επηρεάζει το εντερικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθείστε να αποφεύγετε να πίνετε ινδικό ή το συνηθισμένο μαύρο τάι μαζί με τα γεύματά σας, γιατί αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του Σιδήρου από τις τροφές σας. Επίσης το ίδο και τα ανθρακούχα αναψυκτικά, θα εμποδίσουν την απορρόφηση του Σιδήρου.

Διάφορα άλλα αφεψήματα και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων είναι ότι καλύτερο.
Εάν οι εξετάσεις σας δείχνουν ότι έχετε έλλειψη Σιδήρου, είναι καλό να λαμβάνετε: Επιπλέον Σίδηρο ως Κιτρικό άλας Σιδήρου (iron citrate) από 14 mg την ημέρα Η Βιταμίνη  C είναι απαραίτητη για τον οργανισμό ώστε να απορροφήσει τον Σίδηρο, έτσι για την μέγιστη απορρόφηση λαμβάνετε 1000 mg ( 1 γραμμάριο) Βιταμίνη C μαζί με το συμπλήρωμα Σιδήρου σας  ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ. Αποφύγετε την λήψη Σιδήρου και Βιταμίνης C ταυτόχρονα με άλλα συμπληρώματα που παίρνετε. Αφήστε μεταξύ τους ένα διάστημα 2-3 ωρών.

Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα
Για τα θέματα που έχουν σχέση με ινομυώματα και βαριά επίπεδα αιμορραγίας, θα πρέπει να διατηρείτε πολύ καλά επίπεδα Ωμέγα 3 Λιπαρών Οξέων στον οργανισμό σας. Ο οργανισμός χρειάζεται τα Λιπαρά Οξέα για να εξισορροπεί τις ορμόνες, να λιπαίνει τις αρθρώσεις, το δέρμα και τον κόλπο, να μονώνει τα νευρικά κύτταρα, να κάνει το δέρμα και τις αρτηρίες εύκαμπτες, να διατηρεί υγιή τα κύτταρα, να κρατά το σώμα ζεστό κ.α.

Εάν μία ενδεχόμενη ανεπάρκεια σε ΕΡΑ δεν διορθωθεί εγκαίρως, μπορεί να προκληθούν σοβαρά θέματα υγείας  όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, κατάθλιψη και άλλες… πολύ σοβαρότερες. Σημάδια έλλειψης των Ωμέγα 3 Λιπαρών οξέων είναι επίσης το ξηρό δέρμα, άτονα μαλλιά, ραγισμένα νύχια, κόπωση, κατάθλιψη, ξηρά μάτια, έλλειψη διάθεσης, πόνος στις αρθρώσεις, δυσκολία στην απώλεια βάρους, απώλεια μνήμης, πόνος στο στήθος κ.α. Εάν έχετε επίσης προσπαθήσει να χάσετε βάρος με διατροφή χαμηλή ή και χωρίς λιπαρά, είναι πιθανό να παρουσιάζετε ανεπάρκεια σε αυτά τα Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα.

Στην εποχή μας, έρευνες εκτιμούν ότι λαμβάνουμε  10 φορές περισσότερα Ωμέγα 6 Λιπαρά Οξέα από την διατροφή μας σε σχέση με τα Ωμέγα 3 και ειδικότερα κατά τον τελευταίο αιώνα υπήρξε μια μείωση κατά 80% της κατανάλωσης των Ω μέγα 3 Λιπαρών Οξέων.  Όταν τρώμε Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα, αυτά μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολλές γυναίκες λαμβάνουν επί σειρά ετών, ως συμπλήρωμα, έλαιο νυχτολούλουδου που είναι Ωμέγα 6 Λιπαρό Οξύ, γιατί μπορεί να βοηθήσει με το PMS (προ εμμηνορροϊκό σύνδρομο), και δεν τρώνε ή δεν παίρνουν και ως συμπλήρωμα αρκετά Ωμέγα 3 για να εξισορροπήσουν.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών παίρνει επίσης συνδυασμούς Ωμέγα 3 – 6 – 9 σε μορφή συμπληρώματος επειδή έχουν ακούσει ότι χρειαζόμαστε μια καλή ισορροπία όλων των Ωμέγα Λιπαρών Οξέων.  Αυτό βεβαίως είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να λαμβάνετε υπ΄όψιν τα δικά σας επίπεδα σε Ωμέγα Λιπαρά. Δεν είναι καλό να λαμβάνετε επιπλέον Ωμέγα 6, εάν έχετε πάρει ήδη αρκετά με την διατροφή σας.  Επίσης σημειώσατε ότι, τόσο το κόκκινο κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μία ουσία που ονομάζεται «αραχιδονικό οξύ». Αυτή η ουσία ενθαρρύνει την παραγωγή ενός «κακού» τύπου προσταγλανδίνης  (που ονομάζεται  RGE2) και οδηγεί σε αυξημένη ροή και μειωμένη ικανότητα πήξης του αίματος.

Το αποτέλεσμα;
Βαρύτερες μορφές εμμήνου ρύσεως.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες με μηνορραγία, έχουν υψηλότερα επίπεδα αραχιδονικού οξέως και συνεπώς περισσότερης PGE2. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες με βαριάς μορφής έμμηνο ρύση θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο αραχιδονικό οξύ, άρα λιγότερα ζωικά τρόφιμα. Ο άλλος στόχος είναι να αυξήσουν τα επίπεδα των Βασικών Λιπαρών Οξέων, τα οποία δημιουργούν τον «καλό» τύπο προσταγλανδινών. Τα Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός κ.α.) και σε ορισμένους σπόρους όπως ο λιναρόσπορος. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: Ωμέγα 3 Λιπαρά Οξέα που να παρέχουν  770 mg EPA και 510 mg DHA

Προβιοτικά
Απαραίτητα για την εξισορρόπηση της λειτουργίας του εντερικού συστήματος και της απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές και  τα συμπληρώματα που λαμβάνετε. Συνιστώμενη ημερήσια δόση:  ποικίλει ανάλογα με το είδος των προβιοτικών Συμβουλευθείτε τον Διατροφολόγο σας.

Βότανα
Σκοπός μας από την χρήση των διαφόρων Βοτάνων είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό στην προσπάθεια του να εξισορροπήσει τις ορμόνες και να διασφαλίσει ότι το συκώτι διαχειρίζεται τα οιστρογόνα αποτελεσματικά και κάθε τυχόν περίσσεια αποβάλλεται σωστά. Εάν τα ινομυώματα προκαλούν βαριά αιμορραγία μπορεί να χρησιμοποιήσετε φάρμακα. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε την ποσότητα του φαρμάκου που ενδεχομένως θα πάρετε, χρησιμοποιώντας συγχρόνως και Βότανα. Μετά από λίγες περιόδους, καθώς τα Βότανα αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζουν να ελέγχουν την ροή σας.

Θα καταλάβετε ότι πραγματικά «δουλεύουν» επάνω σας, εάν σταδιακά μειωθεί η δόση του φαρμάκου σας έως ότου φθάσετε να παίρνετε μόνον  τα Βότανα και οι περίοδοί σας είναι «κανονικές». Στο τέλος, η ανάγκη σας ακόμη και για τα Βότανα, θα εξαφανιστεί εντελώς καθώς ο οργανισμός σας θα επανακτήσει την ισορροπία του.

Agnus Castus (Λυγαριά)
Αυτό το βότανο είναι περισσότερο γνωστό ως ο εξισορροπιστής των γυναικείων ορμονών και βοηθά στην ρύθμιση της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης έτσι ώστε τα επίπεδα της προγεστερόνης να είναι τα καλύτερα δυνατά. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την δυνατότητα των οιστρογόνων που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη ινομυωμάτων. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Agnus Castus: 200 – 400 mg

Milk Thistle (Γάλα Γαϊδουράγκαθου – Silymarin marianum)
Σημαντικό βότανο για το συκώτι – υποβοηθά την διαδικασία αποτοξίνωσης, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα να αποβληθεί η περίσσεια οιστρογόνων από τον οργανισμό και να προλαμβάνεται η επανακυκλοφορία «παλαιών» οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα πρέπει να απενεργοποιούνται από το συκώτι και στην συνέχεια να αποβάλλονται. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρατηρείται συσσώρευση ορμονών – όσων δηλαδή παράγονται φυσιολογικά κατά την διάρκεια του κύκλου, καθώς και «παλαιών» οιστρογόνων από προηγούμενους κύκλους που δεν έχουν απεκκριθεί. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση Milk Thistle:  100 – 300 mg

Προσοχή
Δεν θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω Βότανα εάν λαμβάνετε: Αντισυλληπτικό χάπι, Φάρμακα γονιμότητας, HRT ή οποιαδήποτε άλλη ορμονική θεραπεία ή άλλα φάρμακα, εκτός εάν συνιστώνται από τον θεράποντα ιατρό σας.

Εξετάσεις
Υπάρχουν εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε, εξαιρετικά χρήσιμες και αξιόπιστες. Με τον Διατροφολόγο σας είναι καλό να ξεκινήσετε κάνοντας έλεγχο *Sensitiv Imago. Με την εξέταση αυτή θα λάβετε πολύτιμες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση του οργανισμού σας όπως επίσης και ποιες Βιταμίνες και Μέταλλα έχετε σε έλλειψη και ποια βαρέα μέταλλα στον οργανισμό σας, σε υψηλά επίπεδα,  σας επιβαρύνουν.

Επίσης θα ελεγχθεί η κατάσταση του πεπτικού σας συστήματος και στην συνέχεια θα ενημερωθείτε για το ποια μέτρα είναι καλό να λάβετε για την αντιμετώπισή τους και την γενική σας αναδόμηση. Λόγω του ότι η Διατροφή αφορά κάθε άτομο ξεχωριστά, θα μάθετε ποια είναι η ιδανική,  για εσάς προσωπικά,  διατροφή καθώς επίσης και τα ιδανικά συμπληρώματα, προκειμένου ο οργανισμός σας να έλθει και πάλι σε ισορροπία και σωστή λειτουργία. Ακολουθείστε τις οδηγίες για διάστημα 3 μηνών και μετά προχωρήστε και πάλι σε έλεγχο  Sensitiv Imago για να βεβαιωθείτε για την πρόοδό σας και να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής και συμπληρωμάτων, αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου