
Ολοένα και μεγαλώνει το ψηφιακό αποτύπωμα της ανθρωπότητας στον πλανήτη, καθώς όλο και περισσότεροι φυσικοί πόροι μετατρέπονται σε ψηφιακές πληροφορίες, με αποτέλεσμα η ψηφιακή οικονομία της γνώσης να διευρύνεται συνεχώς.
«Η μεγέθυνση της ψηφιακής πληροφορίας φαίνεται πραγματικά ασταμάτητη», ανέφερε σχετικά ο Βρετανός, για να προσθέσει: «Αλλάζουμε στην κυριολεξία τον πλανήτη μας με κάθε παραπάνω bit. Είναι μια αόρατη κρίση». Ο ίδιος έκανε, ακόμα, λόγο για έναν κόσμο «κυρίως προσομοιωμένο σε υπολογιστές και κυριαρχημένο από τα bits και τους κώδικες προγραμματισμού», προειδοποιώντας για επικείμενη «πληροφοριακή καταστροφή».
Η ΙΒΜ, από την πλευρά της, εκτιμάει ότι στην εποχή μας καθημερινά παράγονται 2,5 × 10^18 bytes ή 2,5 × 10^9 Gb δεδομένων. Καθώς ένα byte αποτελείται από 8 bits ψηφιακών πληροφοριών, ο συνολικός αριθμός παραγόμενων bits καθημερινά εκτιμάται σε 2 × 10^19. Αν και η ίδια η ψηφιακή πληροφορία είναι αόρατη και χωρίς βάρος, η δημιουργία, η αποθήκευση και η επεξεργασία της απαιτεί αυξανόμενες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας, προκειμένου η ψηφιακή οικονομία και κοινωνία να λειτουργούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου