Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Σε ό,τι αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει

Υποθέτω ότι μέχρι σήμερα θα έχεις ακούσει ξανά και ξανά, και από διαφορετικές πηγές ίσως, πως σε ό,τι αντιστέκεσαι αυτό επιμένει. Ό,τι για σένα δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι αρνητικό και εξακολουθείς να του δίνεις χώρο, χρόνο, την ενέργεια και τη σκέψη σου, και γενικότερα να ασχολείσαι μαζί του, τότε αυτό συνεχίζει να είναι παρόν στη ζωή σου.

Πότε «φεύγει»;

Φεύγει όταν αποφασίσεις να κοιτάξεις και κάπου αλλού, όταν επιλέξεις να κάνεις χρήση αυτού που ονομάζεται προσαρμοστικότητα, να το αποδεχτείς και να πάψεις να είσαι απόλυτος.

Η προσαρμογή, η αποδοχή και η ευελιξία είναι αξίες ενδεικτικές της ποιότητας ζωής που κάθε ανθρώπινο πλάσμα που θαυμάζεις έχει καλλιεργήσει και εφαρμόζει συνειδητά στη ζωή του. Πρόκειται για ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχεία στη διαδρομή της επιτυχίας σου.

Το να προσαρμόζεσαι και να αποδέχεσαι είτε μια κατάσταση είτε τη διαφορετικότητα του άλλου και να ελίσσεσαι, σε καμία περίπτωση δεν σε κάνει πιο αδύναμο, πιο ευαίσθητο και φυσικά δεν θίγει την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις σου. Απεναντίας, σε κάνει πιο έξυπνο, πιο δυνατό, σίγουρα πιο αποτελεσματικό και σε γλιτώνει – σε πολλές περιπτώσεις – από πολύ πόνο, κόπο, χρόνο και μια γενικότερη άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

Μπορεί μια κατάσταση να μην σου είναι ευχάριστη, όμως αντί μόνο να γκρινιάζεις σχετικά με αυτή, αντί να νιώθεις συνεχώς άβολα που υπάρχει στη ζωή σου, αποδέξου πως σήμερα, αυτή τη στιγμή, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, κάνε μια αντικειμενική (και όχι μόνο συναισθηματική) αξιολόγηση της κατάστασης και δες τι σου μαθαίνει αυτή η κατάσταση, τι έχει έρθει να σου διδάξει.

Αντί να βλέπεις μόνο τοίχους και αδιέξοδα μπροστά σου, εστίασε στο να εντοπίσεις εκείνες τις διαδρομές που θα οδηγήσουν στη λύση που επιθυμείς και θα σε ελευθερώσουν από ό,τι σε κάνει να νιώθεις δυσάρεστα.

Αν αντί μόνο να αντιστέκεσαι, προσαρμοστείς, αποδεχτείς και ψάξεις για τα μονοπάτια της λύσης, να είσαι σίγουρος πως θα τα βρεις, και μάλιστα πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεσαι.

Αν αυτό που σε δυσαρεστεί και σε φέρνει σε δύσκολη θέση είναι η επαφή σου με κάποιον άνθρωπο, κάνε ακριβώς το ίδιο. Αντί να του αντιστέκεσαι και να επιμένεις στο πόσο δίκιο έχεις εσύ και πόσο άδικο και λάθος έχει εκείνος, προσαρμόσου. Αποδέξου τη δική του αλήθεια και θέση και ψάξε να βρεις εκείνα τα μονοπάτια που θα σας επιτρέψουν να συμβαδίσετε αρμονικά και αποτελεσματικά.

Σεβάσου τη διαφορετικότητά του, αποδέξου την άλλη (δική του) άποψη, ψάξε και δείξε του εκείνες τις διαδρομές που μπορούν να σας φέρουν σε συνεννόηση δίχως να ακυρώσεις το ποιος είναι, τι πιστεύει και γιατί το πιστεύει.

Ακόμη και για καταστάσεις και ανθρώπους που διαφωνείς μαζί τους θα πρέπει να κάνεις πράξη και βίωμα την ενσυναίσθηση. Μην εστιάζεις μόνο στα αρνητικά ή μόνο στη διαφωνία. Φύγε από αυτές τις λεπτομέρειες και εστίασε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό, έστω και κάτι διαφορετικό, το οποίο όμως θα σε φέρει σε θετική επαφή και ενσυναίσθηση, είτε με την κατάσταση είτε με τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου