* Ποιές είναι οι αξίες στη ζωή μας; * Πώς ζούμε µε πληρότητα;
* Τι είναι αυτό στο οποίο στοχεύουμε;
* Ποιός είναι ο προσωπικός μας σκοπός;
* Τι είναι αυτό στο οποίο στοχεύουμε;
* Ποιός είναι ο προσωπικός μας σκοπός;
Γεννηθήκαμε και ζούμε την καθημερινότητά μας µε µια παγιωμένη ερμηνεία των πραγμάτων. Αναγνωρίζουμε τον κόσμο µε ορισμένο τρόπο και τον βλέπουμε από συγκεκριμένη γωνία. Κι επειδή η οπτική αυτή γωνία είναι η μόνη που ξέρουμε, τη θεωρούμε «θεία» αλήθεια. Κι έτσι αυτοπεριοριζόμαστε σε στενά πρότυπα. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε µια πνευματική στενότητα, αποκοιμισμένοι µε ψεύτικες αξίες.
Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, όταν απλά πορευόμαστε στη ζωή, τι είναι αυτό στο οποίο σκοπεύουμε; Ποιά είναι η αξία της ζωής μας;
Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε την ευτυχία σκοπό της ζωής μας. Πώς όμως εννοεί ο κόσμος μας σήμερα την έννοια της ευτυχίας; Συνήθως με την ευτυχία ορίζουμε την οικονομική άνεση, τη δημιουργία οικογένειας, την ύπαρξη της αγάπης και της φιλίας στη ζωή μας. Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι ζούμε μια ζωή με σκοπό να κάνουμε πράγματα τα οποία μας «γεμίζουν» και να περνάμε όσο γίνεται καλύτερα.
Μήπως τελικά το «περνάω καλά» είναι μια αυταπάτη;
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ότι η ζωή αποκτά αξία και ευημερία, όταν αυτή γίνεται άνετη και πλαισιώνεται με πολλά υλικά αγαθά, χρήματα, ταξίδια και διασκεδάσεις. Πολύ συχνά όμως βλέπουμε γύρω μας ότι, παρά την επίτευξη όλων αυτών, τα οποία προσφέρουν όντως κάποια πρόσκαιρη ευχαρίστηση, η ψυχή των ανθρώπων παραμένει άδεια και ανικανοποίητη…
Πολλές φορές η ζωή μας «προγραμματίζεται» από εμάς ή τους άλλους με τέτοιο τρόπο, ώστε παραλείπουμε να κατανοήσουμε τον πραγματικό μας σκοπό. Χτίζουμε την εικόνα του εαυτού μας με βάση το επάγγελμα, τη μόρφωση και τους διάφορους άλλους ρόλους που αναλαμβάνουμε στην κοινωνία. Πέρα όμως από όποιους ρόλους μας χαρακτηρίζουν, υπάρχει μέσα μας «ένας βαθύτερος σκοπός» ένας σκοπός που σχετίζεται άμεσα με την ευτυχία και την αίσθηση της προσωπικής εκπλήρωσης.
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι Σωκράτης, Πλάτωνας και Αριστοτέλης θεωρούσαν ότι ο σκοπός της ζωής θα πρέπει να είναι η τελειοποίηση της ψυχής, δηλαδή η ανάπτυξη των αρετών της γενναιότητας, της σοφίας και της εγκράτειας. Ο συνεχής έλεγχος της ζωής και των πράξεών μας και η αναζήτηση του εαυτού μας.
Ο Αριστοτέλης τονίζει, να επιλέγουμε πράγματα που εξαρτώνται από εμάς και είναι μέσα στις δυνατότητές μας, διότι το μεγαλύτερο κέρδος της αυτάρκειας είναι η ελευθερία.
Ο Αριστοτέλης τονίζει, να επιλέγουμε πράγματα που εξαρτώνται από εμάς και είναι μέσα στις δυνατότητές μας, διότι το μεγαλύτερο κέρδος της αυτάρκειας είναι η ελευθερία.
Ο σκοπός της ζωής λοιπόν πέρα από ένα φιλοσοφικό ερώτημα είναι και ένα προσωπικό ερώτημα. Ο καθένας από μας έχει το δικό του νόημα που τον οδηγεί στον δικό του προσωπικό σκοπό. Μπορεί σε μια περίοδο της ζωής μας να κάνουμε πράξεις που μας δίνουν νόημα, αλλά να μην ξέρουμε αν μας οδηγήσουν στον υπέρτατο σκοπό της ζωής μας. Όσο όμως οι πράξεις που κάνουμε δίνουν νόημα στη ζωή μας, μας βοηθούν στην αναζήτηση του προσωπικού μας σκοπού.
Ο «προσωπικός σκοπός ζωής» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δέσμευση και θέληση να ζήσουμε με έναν ορισμένο τρόπο και να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους. Μια ζωή που υπηρετεί τον σκοπό της οργανώνεται βήμα-βήμα. Ο προσωπικός μας σκοπός μπορεί να βρίσκεται κάπου κρυμμένος, πάνω και πέρα από τις επιταγές του καθημερινού εγώ ή της συνήθειας. Στην πορεία της ζωής, μπορεί να ξεχάσουμε αυτόν το σκοπό ή ακόμα και να αμελήσουμε να τον μάθουμε. Ποτέ δεν είναι αργά όμως να ανακαλύψουμε ποιό είναι το δικό μας νόημα, ο δικός μας προσωπικός σκοπός.
Οι επόμενες ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις ποιός μπορεί να είναι ο δικός σου προσωπικός σκοπός:
- Ποιά νομίζεις ότι είναι τα πιο ξεχωριστά και σημαντικά χαρίσματα που έχεις ως άνθρωπος; Σκέψου τουλάχιστον πέντε τέτοια χαρίσματα.
- Τι σου αρέσει να κάνεις λιγότερο; Τι σε κουράζει ή σε κάνει να βαριέσαι;
- Εάν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός και ήξερες ότι μπορείς μόνο να επιτύχεις, ποιός θα ήσουν, τι θα έκανες, τι θα είχες;
- Τι σε κάνει να χαμογελάς;
- Φαντάσου ότι είσαι 8 ετών και ότι κοιτάς μπροστά στο μέλλον σου με την φαντασία, την αισιοδοξία και τη σιγουριά ενός παιδιού. Τι όνειρα θες να εκπληρώσεις; Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου;
- Τώρα φαντάσου ότι είσαι 80 ετών κι ότι κοιτάς το παρελθόν σου με τη σοφία και τη γνώση ενός σοφού ηλικιωμένου. Για τι πράγμα είσαι περήφανος; Τι μετανιώνεις που δεν έκανες; Ποιές από τις πράξεις σου θα άλλαζες και ποιές όχι;
- Φαντάσου ότι οι άνθρωποι που αγαπάς και σέβεσαι περισσότερο συζητούν για σένα. Τι θετικά πράγματα θα ήθελες να λένε για σένα, τη συνεισφορά σου, τα επιτεύγματα σου;
- Ο προσωπικός σκοπός της ζωής σου, είναι αυτός που σε παθιάζει, που σε ενθουσιάζει και σε κάνει απόλυτα ευτυχισμένο πριν ακόμη τον πετύχεις, ανεξάρτητα από τα όποια εμπόδια θα συναντήσεις.
- Να θυμάσαι πως πρέπει να αισθάνεσαι ευτυχισμένος, χαρούμενος, ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος σε ότι κάνεις, γιατί έτσι ξέρεις πως βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, στο μονοπάτι της υλοποίησης του στόχου σου, που σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον προσωπικό σκοπό της ζωής σου. Γι’ αυτό φρόντισε να είναι κάτι που θέλεις εσύ προσωπικά.
- Να είναι ξεκάθαρος, συγκεκριμένος, μετρήσιμος και εφικτός. Αν τον υποστηρίζεις με πάθος, ενθουσιασμό και σθένος, είναι σίγουρο ότι θα τον πετύχεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου