Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί οι άνδρες δεν ικανοποιούν τις γυναίκες τους;

Τι είναι αυτό που οι γυναίκες θέλουν και οι άνδρες δεν μπορούν να καταλάβουν; Ασφάλεια, τρυφερότητα, αναγνώριση κόπων, σεξουαλικό ενδιαφέρον;;;; Ίσως…. Αλλά υπάρχει μία βασική απάντηση, που καλύπτει όλα τα παραπάνω:


Οι άνδρες δεν ικανοποιούν τις γυναίκες τους επειδή ΔΕΝ κάθονται να τις ακούσουν!

Σας φαίνεται παράξενο; Και όμως, είναι αληθινό! Πέρα από κάθε ανάγκη που μπορεί να έχει μία γυναίκα –και ίσως είναι διαφορετική για κάθε ξεχωριστή περίπτωση-, το βασικό πρόβλημα των περισσότερων γυναικών είναι ότι δεν συζητάνε με τον άντρα τους.

Πότε οι άντρες συζητάνε και ‘ακούνε’ τις γυναίκες τους;

Στην αρχή μιας σχέσης, άντρες και γυναίκες τείνουν να είναι πιο επικοινωνιακοί και να συζητάνε. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία, επειδή σε αυτή τη φάση της γνωριμίας οι άνθρωποι χρειάζεται να μαζέψουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για το άλλο άτομο, από τα βασικά, όπως που γεννήθηκαν, που μεγάλωσαν, με τι ασχολούνται, ως πιο μικρά πράγματα, όπως το αγαπημένο τους φαγητό, η αγαπημένη τους μουσική ή ταινία, κλπ, που όμως και αυτά έχουν την αξία και τη σημασία τους στην παγίωση μιας σχέσης.

Άντρες και γυναίκες λοιπόν μπαίνουν με ενθουσιασμό στη διαδικασία να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον, και αυτό γίνεται τόσο σε λεκτικό επίπεδο, με ερωτήσεις και απαντήσεις, όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Η έλλειψη συζήτησης είναι κάτι το οποίο συνήθως εμφανίζεται μετά τον γάμο.

Γιατί τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια δε συζητάνε;

Αφού εδραιωθεί η σχέση και οδηγήσει σε γάμο, ξαφνικά το ζευγάρι βρίσκεται απέναντι σε περισσότερες ευθύνες, δουλειές, υποχρεώσεις. Η ωραία περίοδος του φλερτ, της σχέσης και της ανεμελιάς έχει περάσει και μια νέα φάση ζωής αρχίζει. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως άνδρες, δεν είναι προετοιμασμένοι να περάσουν σε αυτή τη διαφορετική φάση, όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή τα πρότυπα που έχουν από τη δική τους οικογένεια είναι διαφορετικά από αυτά που επικρατούν σήμερα και τα οποία διεκδικεί μια γυναίκα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι σημερινοί άντρες δεν έχουν από τη δική τους πατρική οικογένεια το πρότυπο, ή την εικόνα, του πατέρα που συζητάει με τη σύζυγό του. Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι άντρες από τον δικό τους πατέρα είναι πιο ‘παλιομοδίτικη΄, με λιγότερη επικοινωνία, λιγότερη ανάμιξη στην ανατροφή των παιδιών και στις δουλειές του σπιτιού και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από την καθημερινή λειτουργία της οικογένειας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι οι παλαιότεροι δεν αγαπούσαν την οικογένειά τους, αλλά ότι είχαν έναν διαφορετικό τρόπο να εκφράζουν το νοιάξιμο και τη φροντίδα τους προς την οικογένεια, κυρίως μέσα από καθαρά πρακτικούς τρόπους και οικονομική υποστήριξη.

Ένας άλλος λόγος που οι άντρες δεν κουβεντιάζουν με τις γυναίκες τους –και αυτό προκύπτει από έρευνες ανά τον κόσμο- είναι το ότι δε θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη συζήτηση, ειδικά όταν αυτή δεν οδηγεί σε κάτι συγκεκριμένο. Αν ξεκινήσει κανείς από τις διαφορές του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου, θα διαπιστώσει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος επιθυμεί να λύσει ένα πρόβλημα που έχει αρχή-μέση-τέλος, ενώ ο γυναικείος εγκέφαλος έχει προτίμηση στην ανάλυση της λεπτομέρειας και του συναισθήματος, χωρίς απαραίτητα να φτάνει σε ένα τελικό αποτέλεσμα ή λύση. Έτσι, αν η γυναίκα συζητήσει με τον άντρα της για ένα χαλασμένο αντικείμενο που πρέπει να διορθωθεί, για τον άντρα αυτή είναι μια γόνιμη συζήτηση, αφού είτε θα το διορθώσει ο ίδιος είτε θα κανονίσει να το επιδιορθώσει κάποιος άλλος. Αντίθετα, οι γυναίκες επιθυμούν πιο ‘φιλοσοφικές’ ή υπαρξιακές συζητήσεις, όπως να συζητήσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους σχετικά με κάποιο κοινωνικό ή προσωπικό ζήτημα, να αναλύσουν τη σχέση τους κοκ.

Γιατί η έλλειψη συζήτησης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις;

Η έλλειψη συζήτησης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε μία σχέση επειδή δεν καλύπτει μία από τις πιο βασικές συναισθηματικές ανάγκες των γυναικών: την αίσθηση ότι ο άλλος πραγματικά νοιάζεται, μας σέβεται και είναι διατεθειμένος να μας ακούσει ώστε να μας συμπαρασταθεί ή να μας βοηθήσει. Αυτό όμως οδηγεί σε παρεξήγηση: δημιουργείται στη γυναίκα η εντύπωση ότι ο άντρας της δεν την καλύπτει, δεν ενδιαφέρεται και ότι είναι αποστασιοποιημένος.
Όταν η γυναίκα αισθάνεται συναισθηματική απομόνωση, συχνά καταφεύγει στην αρχαία ‘τιμωρία’ της Λυσσιστράτης: απέχει από τη σεξουαλική ζωή με τον άντρα της. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον άντρα της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τελικά ένας φαύλος κύκλος έλλειψης ικανοποίησης και των δύο μελών του ζευγαριού και ένα δυσάρεστο συναίσθημα στη σχέση.

Από την άλλη, αν ρωτήσει κανείς έναν άνδρα αν το κίνητρό του για να μη συζητάει είναι η έλλειψη νοιαξίματος ή συναισθήματος προς τη γυναίκα του, θα μείνει με ανοιχτό το στόμα! Θα απαντήσει ότι και φυσικά μιλάνε και επικοινωνούν και τακτοποιούν όλα τα –πρακτικά- θέματά τους, και ότι δεν καταλαβαίνει τι παραπάνω θέλει η γυναίκα του!  

Αυτό που θέλουν οι γυναίκες….

Τελικά, αυτό που θέλουν οι γυναίκες για να είναι ικανοποιημένες είναι το συναίσθημα ότι ο άντρας τους τις ακούει. Άρα, για να ικανοποιήσει ο άντρας τη γυναίκα του θα πρέπει να συζητήσει μαζί της και μέσα από την κουβέντα μπορεί να προσφέρει συναισθηματική κατανόηση αλλά και να καλύψει πολλές συναισθηματικές ανάγκες, όπως ασφάλεια, τρυφερότητα, αναγνώριση κόπων και να δείξει έτσι το συναισθηματικό και το σεξουαλικό ενδιαφέρον του για τη γυναίκα του.
Για να πετύχει ο άντρας να ικανοποιήσει τη γυναίκα του σε ένα βαθύτερο επίπεδο, χρειάζεται συζήτηση, κάτι που δεν είναι και τόσο δύσκολο! Το ζευγάρι μπορεί να προγραμματίσει το δικό του ‘ραντεβού’, εκτός σπιτιού, για έναν καφέ, με μοναδικό στόχο να μιλήσουν και να δώσουν ο ένας στον άλλον την αμέριστη προσοχή τους (αυτό σημαίνει όχι κινητά, tablets, ή ηλεκτρονικές διασπάσεις της προσοχής!).

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται στην επικοινωνία και σε ένα με την καλή έννοια ‘πάρε-δώσε’, όπου καθένας ρωτάει τον άλλον τι επιθυμεί και του το προσφέρει, αμοιβαία, ώστε και τα δύο μέλη του ζευγαριού να αισθάνονται ότι δίνουν και παίρνουν και ότι αυτό δημιουργεί ικανοποίηση, ψυχική σύνδεση και ωραία συναισθήματα μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου