Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Η τέχνη του να μένεις ήρεμος κατά τη διάρκεια ενός καβγά

Το να παραμένετε ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης. Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτά τα πράγματα.

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να είναι αρκετά παρορμητικοί όταν πρόκειται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ίσως σκέφτονται μόνο να περάσουν την άποψή τους και όχι τον σωστό τρόπο να το κάνουν. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Στην πραγματικότητα, τολμούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Μερικές φορές παρασυρόμαστε τόσο πολύ από τα συναισθήματά μας που το να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά καθίσταται αδύνατη και απλώς κάνουμε επίθεση στο άλλο άτομο.

Η ηρεμία μας στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να θεωρείται μια εκλεπτυσμένη μορφή τρόπων. Αν και δεν είναι εύκολο πράγμα, δεν είναι αδύνατο. Στην πραγματικότητα, για πολλά χρόνια, οι ειδικοί στην επικοινωνία και στη διαχείριση συγκρούσεων μελετούν τους πόρους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ήρεμοι.

1. Μελέτες για την ψυχραιμία κατά τη διάρκεια ενός καυγά

Οι ψυχολόγοι εξήγησαν ότι η ερμηνεία μιας κατάστασης είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο όταν πρόκειται να διατηρήσεις τον έλεγχο μιας διαφωνίας. Με άλλα λόγια, δεν είναι η ίδια η κατάσταση που μας αλλοιώνει και μας κάνει να χάνουμε την ψυχραιμία μας, αλλά οι σκέψεις μας για το τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι το να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά θα είναι πολύ δύσκολο αν αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε προσωπική επίθεση.

Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή αυτοεκτίμηση τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους πιο εύκολα.

Τούτου λεχθέντος, η εσωτερική τους κατάσταση τους κάνει επιρρεπείς στο να νιώθουν ότι δέχονται προσωπική επίθεση. Δεν βλέπουν κανένα επιχείρημα ως αντικειμενικό γεγονός, αλλά ως προσωπική επίθεση. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι απαντούν αγενώς σε κάποιον που απλώς έκανε ένα άσχετο σχόλιο.

Εν συντομία, άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά, εάν βελτιώσουμε ορισμένες πτυχές που μας προδιαθέτουν να θυμώσουμε. Στην πραγματικότητα, η προσωπικότητα, οι συνήθειες αντιμετώπισης και οι μηχανισμοί μάθησης διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα επιχειρήματα σε μεγάλο βαθμό.

2. Ότι έγινε έγινε

Ο ψυχολόγος Mark Beyebach εξήγησε ότι η μεταφορά προηγούμενων καταστάσεων στο παρόν αυξάνει την πιθανότητα οι άνθρωποι να εκλάβουν τα επιχειρήματα ως προσωπικές επιθέσεις. Η οργή και η αδυναμία εκδηλώνονται επειδή το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει.

Έτσι, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας τυφλώνουν και μπορούν ακόμη και να μας κάνουν να ξεχάσουμε γιατί ξεκίνησε η διαφωνία. Μας κάνουν επίσης να νιώθουμε ότι έχουμε σπαταλήσει τόσο πολύ χρόνο τσακώνοντας για ανοησίες, κάτι που μπορεί να μας εξοργίσει ακόμη περισσότερο.

3. Η αυτογνωσία και η αυτογνωσία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας

Το να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης θα είναι πιο εύκολο για εσάς εάν γνωρίζετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας. Εάν προσέξετε την εξέλιξη της συζήτησης και όχι μόνο τη θέση σας, θα είναι πιο εύκολο να μάθετε πότε είναι καλύτερο να ενδώσετε, να εξετάσετε το επιχείρημα του άλλου μέρους ή να αποσυρθείτε. Θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός καβγά, εάν λάβετε υπόψη σας πραγματικά τις απόψεις του άλλου ατόμου.

Από την άλλη πλευρά, το να έχεις μια λογομαχία μπροστά σε ένα κοινό είναι τελείως διαφορετικό από το να έχεις έναν ιδιωτικό διάλογο. Επίσης, δεν είναι το ίδιο να μαλώνουμε στο τέλος της ημέρας όταν νιώθουμε εξαντλημένοι από το να το κάνουμε το Σαββατοκύριακο όταν νιώθουμε πιο ήρεμοι και ξεκούραστοι. Η επιλογή της μίας ή της άλλης στιγμής για να διευθετηθεί ή να ξεκινήσει μια διαμάχη είναι μέρος της κοινωνικής νοημοσύνης.

4. Η προσμονή μας βοηθά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας

Εάν πρόκειται να έχετε μια διαμάχη, προετοιμαστείτε. Οργανώστε τις ιδέες σας και εντοπίστε τα επιχειρήματα που τις υποστηρίζουν καλύτερα και τη σειρά με την οποία θα τις παρουσιάσετε. Το παν είναι να έχετε ένα σενάριο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντίγραφο ασφαλείας ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, εάν είναι ένα επιχείρημα που μπορείτε να προβλέψετε, είναι καλύτερο να προετοιμάσετε μια ομιλία. Φροντίστε να γνωρίζετε τις ιδέες σας. Σκεφτείτε τις δυνατότητές σας, το βάθος των επιχειρημάτων σας και, αν είναι δυνατόν, προβλέψτε τις απαντήσεις του άλλου μέρους.

5. Τρεις πρακτικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι
  • Αποφύγετε να υψώνετε τη φωνή σας και να μιλάτε πολύ γρήγορα για να μην σας κολλήσει η γλώσσα. Να θυμάστε ότι η φυσιολογική σας κατάσταση καθορίζει την ταχύτητα της ομιλίας σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας αντανακλά την ειρήνη αντί για την επιθετικότητα. Προσέξτε τον τρόπο που κινείστε και τις χειρονομίες που κάνετε. Αν φαίνεστε επιθετικοί (ακόμα κι αν δεν είναι η πρόθεσή σας), θα πιέσετε το άλλο άτομο να απαντήσει αμυντικά.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε νευρικοί, προσπαθήστε να πάτε την κύρια συζήτηση προς τα πίσω, ενώ θα ανακτάτε σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη που σας ακυρώνουν άμεσα.
Τέλος, να θυμάστε ότι η ψυχραιμία κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα για εσάς, αλλά θα το καταφέρετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε ασκώντας την αυτοπαρατήρηση και την αυτοκριτική σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα σωστά εργαλεία που μπορείτε να εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.

1 σχόλιο :

  1. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΒΓΑΣ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΑΤΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή