Ο ουρανός έγινε μαύρος σαν την νύχτα, τα λουλούδια άρχισαν να ρίχνουν τα πέταλά τους και το φεγγάρι λαμπερό, με ένα σκούρο κατακόκκινο χρώμα, αγκάλιασε τις μεγαλουπόλεις από το Μέιν στο Νιου Τζέρσι σκορπίζοντας έτσι τον τρόμο και το χάος στο διάβα του. Το περιστατικό έγινε γνωστό με το όνομα «Η Μαύρη Ημέρα της Νέας Αγγλίας»
Αναρίθμητες αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, καταγεγραμμένες σε ημερολόγια και βιβλία περιέγραφαν τον πανικό που διογκωνόταν από την Μαύρη Ημέρα καθώς το φως της ημέρας έσβηνε και έδινε την θέση του στο σκοτάδι που ξεκίνησε να κυριαρχεί στο απόγευμα εκείνο. Ακόμη και ο ουρανός με τα αστέρια ήταν πλήρως κεκαλυμμένα από το έρεβος .
Ο ποιητής John Greenleaf Whittier, έγραψε γι’ αυτή την Μαύρη Ημέρα στην συλλογή του «Τα άπαντα του John Greenleaf Whittier»:
Twas on a May-day of the far old year
Seventeen hundred eighty, that there fell
Over the bloom and sweet life of the spring,
Over the fresh earth, and the heaven of noon,
A horror of great darkness.
Men prayed, and women wept; all ears grew sharp
To hear the doom-blast of the trumpet shatter
The black sky.
Η “Μαύρη Ημέρα” της Κρίσης
H αναταραχή και ο τρόμος γι’ αυτό το παράξενο φαινόμενο οξύνθηκε από την έλλειψη τηλεπικοινωνιών. Δεν υπήρχαν ούτε τηλέγραφοι, ούτε ραδιόφωνα τότε, και σαν αποτέλεσμα δεν υπήρχε περίπτωση να μαθευτεί τί συνέβαινε και τί προκαλούσε αυτό το περίεργο σκοτάδι. Λόγω της έλλειψης πληροφοριών και ερμηνειών-εξηγήσεων, οι άνθρωποι στράφηκαν στις θρησκευτικές διδαχές επί του θέματος.
Βιβλικές φράσεις όπως «Ο ήλιος θα μετατραπεί σε σκοτάδι, και το φεγγάρι σε αίμα, πριν να έρθει η θαυμάσια αλλά και φρικτή μέρα του Κυρίου» (Joel 2:31) και «O ήλιος έγινε μαύρος…και ολόκληρο το φεγγάρι μάτωσε. Τα αστέρια του ουρανού ρίχτηκαν στο χώμα.» (Αποκάλυψη 6:12-13) έδωσε στους ανθρώπους την πεποίθηση ότι η ημέρα της Αποκάλυψης είχε φτάσει. Πολλές μαρτυρίες υποδεικνύουν ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους και να φωνάζουν ότι Εκείνη η μέρα είχε φτάσει. Την περίοδο αυτή, οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας ήταν βαθιά θρησκευόμενοι Προτεστάντες, που πίστευαν ότι η Μαύρη Ημέρα και αυτά τα φυσικά φαινόμενα ήταν σημεία της Θεϊκής θέλησης.
Καλλιτεχνική απεικόνιση των συνθηκών του πρωινού εκείνου κατά την διάρκεια της Μαύρης Ημέρας στις 19 Μάϊου, 1780 (από το ‘Our First History,’ του Richard Devens, 1876).
Τα αίτια του σκότους
Τις επόμενες δεκαετίες και αιώνες που ακολούθησαν το μυστηριώδες γεγονός, πολλές θεωρίες αναδύθηκαν για να εξηγήσουν το σκοτάδι που πλημμύρισε τον ουρανό της Νέας Αγγλίας εκείνη την μοιραία μέρα, πάνω από 230 χρόνια πριν. Οι υποθέσεις συμπεριελάμβαναν έκλειψη ηλίου, καταιγίδα, ηφαιστειογενή έκρηξη, φωτιά, μια ατμόσφαιρα βεβαρημένη από αντανακλάσεις στρώσεων ατμού, ηλιακό φως κρυμμένο από ένα τεράστιο βουνό ή ένα χτύπημα μετεωρίτη.
Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές από αυτές τις υποθέσεις ακυρώθηκαν- αστρονομικά αρχεία επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια έκλειψη εκείνη την περίοδο, και τα ιστορικά αρχεία απέρριψαν μια καταιγίδα.O Thomas Choularton, καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Manchester, είπε ότι δεν υπάρχει κάποια καταγραφή ηφαιστειογενούς δραστηριότητας τo 1780 καθιστώντας απίθανο το γεγονός ένα σύννεφο σκόνης να μπορέσει να καλύψει τον ήλιο.
Μη μπορώντας να βρει μια ικανοποιητική εξήγηση, ο Sir John Herschel, Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος ξεκαθάρισε: «Το σκότος στην νότια Αμερική, ήταν ένα από αυτά τα υπέροχα φαινόμενα της φυσικής όπου η φιλοσοφία αδυνατεί να εξηγήσει»
Η Φυσική δίνει τις απαντήσεις
Τελικά, περισσότερο από δυο αιώνες μετά την Ημέρα Σκότους της Νέας Αγγλίας, η φυσική έλυσε το μυστήριο. Το 2008 το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, ανακοίνωσε ότι οι δακτύλιοι στον κορμό του δέντρου που αποκαλύπτουν την ηλικία του, απέδειξαν τις μαζικές πυρκαγιές στον Καναδά που έλαβαν χώρα το 1780 και είναι πιθανόν να προκάλεσαν το σκοτάδι στην Νέα Αγγλία.
«Τα μοτίβα στους δακτυλίους των δέντρων φανερώνουν την ιστορία» είπε ο Erin McMurry, βοηθός ερευνητή στο MU College of Agriculture, Food and Natural Resources Tree Ring Laboratory, σύμφωνα με την πανεπιστημιακή εφημερίδα. «Θεωρούμε τους δακτυλίους των δέντρων σαν χειροποίητα αντικείμενα. Γνωρίζουμε πώς να τα χρονολογήσουμε και να δημιουργήσουμε μια χρονολογική σειρά προκειμένου να μπορέσουν να πούμε πότε ξέσπασε μια φωτιά ή μια περίοδος ξηρασίας και να ξεκλειδώσουμε την ιστορία που το δέντρο φύλαγε για χρόνια.»
Σε μια έρευνα με τίτλο «Σημάδια πυρκαγιάς αποκαλύπτουν τα αίτια της ‘Ημέρας Σκότους’ στην Νέα Αγγλία το 1780», δημοσιευμένη στην ‘International Journal of Wildland Fire’, επιστήμονες εξήγησαν ότι η φωτιά παρήγαγε σειρές από πυκνό καπνό που απλώθηκαν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και συνδυάστηκαν με ομίχλη, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εκατοντάδες μίλια μακρυά.
Η έρευνα ενισχύθηκε από μαρτυρίες που περιέγραψαν μια μυρωδιά στάχτης στην περιοχή. Ο γεωγράφος Jeremy Belknap από την Βοστόνη έγραψε σε ένα γράμμα το 1780 στον Ebenezer Hazard λέγοντάς του πως ο αέρας είχε μια οσμή από ζυθοποιείο ή καμίνι από ξυλάνθρακα. Περιέγραψε επίσης, πώς οι μάζες νερού εμφανίστηκαν σκουρόχρωμες και μαύρες.
Ο McMurry είπε, ότι η μελέτη για την Μαύρη Ημέρα παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά γεγονότα και να τα συνδυάσουμε με την μοντέρνα τεχνολογία και τα φυσικά ιστορικά στοιχεία από τους δακτυλίους των δέντρων, λύνοντας έτσι έναν γρίφο-μυστήριο μέσω της φυσικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου