Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι όταν ονειρευόμαστε μπορούμε να βρεθούμε σε όποια πραγματικότητα θελήσουμε. Όμως στην ουσία δεν έχουμε κανένα έλεγχο πάνω στα όνειρά μας, και καταλήγουμε να γινόμαστε θεατές σε αυτή την «περιπλάνηση» στους κόσμους των Ονείρων. Υπάρχει η πιθανότητα όμως να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο των ονείρων μας, να γίνουμε Ονειροναύτες σε μία αναζήτηση των μυστικών που κρύβουν αυτές οι ονειρικές πραγματικότητες, όπως είναι η πρόγνωση και η αποκάλυψη γεγονότων, αλλά και η σύνδεση με τον κόσμο των πνευμάτων; Φαίνεται πως ναι, αφού τα όνειρα και η υπερβατική αναζήτηση των κόσμων τους είναι ένα ζήτημα που διεγείρει τον ανθρώπινο νου από τις απαρχές των Πολιτισμών μας.
«Μέσα στον ύπνο, η φαντασία παίρνει την μορφή των Ονείρων. Αλλά και στην ζωή, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε πέρα από το κατώφλι της συνειδητότητας…» -Carl Jung
Ονειροναύτες: Η Αρχαία Γνώση των Ονείρων και το Φωτεινό Ονείρεμα
Οι Αρχαίοι Πολιτισμοί του κόσμου μας λάτρευαν να αναζητούν τα μυστικά των Ονείρων και ανέπτυξαν την τέχνη του Φωτεινού Ονειρέματος, που είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την υπερβατική εξερεύνηση του Ονείρου. Η Πρώτη γνωστή καταγραφή Φωτεινού Ονειρέματος χρονολογείται πριν το 1000 Π.Χ από τις Ουπανισάδες, την Ινδουιστική παράδοση Πνευματικών μαθημάτων, Φιλοσοφίας και διδαχών. Η Τάντρα είναι επίσης ένα Ινδουιστικό μονοπάτι που περιγράφει τον καλύτερο τρόπο για την απόκτηση συνειδητότητας μέσα στο όνειρο και τις οραματικές καταστάσεις του ύπνου.
Στην Δύση η έννοια του Φωτεινού Ονειρέματος είναι τόσο παλιά όσο οι αρχαιότεροι πολιτισμοί. Τα Όνειρα είχαν μία περίοπη θέση στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία: Ο Σωκράτης, ο Πλάτων αλλά και ο Αριστοτέλης ανέθεταν τις αναζητήσεις πάνω στην φύση της Πραγματικότητας μέσα από τις νυχτερινές Ονειρικές περιπλανήσεις. Το Φωτεινό Ονείρεμα περιγράφηκε από τον Αριστοτέλη (350 Π.Χ) στην μελέτη του «Περί Ύπνου και Εγρηγορήσεως»
Στην Αρχαία Ελλάδα επίσης τα όνειρα είχαν και θεραπευτικές ιδιότητες, αφού εκείνος που ασθενούσε μπορούσε να πάει στον ιερό χώρο και μέσα από την διαδικασία της Εγκοιμήσεως μέσα από το προγνωστικό όνειρό του να βρει τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν για αρκετές ημέρες, ώσπου τελικά ο άνθρωπος να «δει» την θεραπεία μέσα από το όνειρό του. Βέβαια σε όλους τους αρχαίους Πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού, τα όνειρα έχουν μία διττή σημασία και μπορούσαν να παραπλανήσουν τον Ονειρευτή, παρέχοντάς του ψεύτικα είδωλα και σκεπτομορφές ή και αληθινές προγνώσεις και συμβολισμούς για την πνευματική πορεία του αλλά και την πορεία στη ζωή. Στα Ονειρομαντεία που ήταν φτιαγμένα για Ονειρική πρόγνωση όπως αυτά του Αμφιαράου και του Τροφώνιου, ο αιτούμενος έπειτα από νηστεία και αυθυποβολή έβγαζε τον χρησμό και περίμενε την απάντηση μέσα από το όνειρο.
Ο Πυθαγορισμός δίνει επίσης βαρύτητα στα όνειρα, αφού μέσα από ηχητικά ερεθίσματα πριν το όνειρο, την απαιτούμενη διατροφή και την αναδρομή στις πράξεις της ημέρας (Τι έκανα σωστά σήμερα, τι έκανα λάθος, σε ποιούς ήμουν ευγενικός, ποιούς αδίκησα κλπ) επιχειρούσαν να βιώσουν αποκαλυπτικά όνειρα.
Ο Ναγουαλισμός στην Λατινική Αμερική επίσης αναζητά τα μυστικά των Ονείρων μέσα από την δράση του Τονάλ και του Ναγουάλ. Ο Ναγουαλισμός που ερευνά την τέχνη του ύπνου παραδίδει την απλή εξήγηση για το Φωτεινό Ονείρεμα: Όταν ονειρευόμαστε, το Τονάλ και το Ναγουάλ ενώνονται και δημιουργούν ένα ενιαίο Ενεργειακό σώμα. Όταν σχηματίζεται αυτό το σώμα φτάνουμε στην κατάσταση που είναι γνωστή ως temixoch, δηλαδή ένα Φωτεινό Όνειρο το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε κατά βούληση. Σε αυτή την κατάσταση μπορούμε να βρεθούμε και σε φάση εγρήγορσης, μεταστρέφοντας την κατάσταση της συνειδητότητάς μας, ενώνοντας το Τονάλ (Κατάσταση Εγρήγορσης) και το Ναγουάλ (Κατάσταση Ύπνου/ Ονειρική Κατάσταση) ερχόμενοι σε μία κατάσταση κατά την οποία βρισκόμαστε ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο. Αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε μία διαφορετική πραγματικότητα – άληλ ενέργεια – τα πνεύματα των Κόσμων, τον κάτω κόσμο αλλά και το μέλλον.
Αφού καταφέρουμε να ελέγξουμε πλήρως τα Όνειρά μας θα μπορέσουμε έτσι να πάμε ένα βήμα παρακάτω έτσι ώστε να γίνουμε πραγματικοί Ονειροναύτες: Να εισχωρήσουμε στο Συλλογικό Όνειρο αλλά και τα όνειρα των άλλων, επηρεάζοντας αυτό που αποκαλούμε πραγματικότητα. Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσονται νέες ικανότητες: Προφητικά όνειρα, Επανάληψη του ίδιου ονείρου κατά βούληση, επαναφορά του Ονειρικού σώματος, και το μεγαλύτερο παράδοξο επίτευγμα που κατορθώνουν οι Ονειροναύτες: Την κατάσταση ύπνου χωρίς να κοιμόμαστε, κάτι που επιφέρει την υπέρτατη δύναμη και τον απόλυτο έλεγχο στους Κόσμους των Ονείρων. Όπως ανέφερε και ένας Ναγουάλ: «Δεν χρειάζεσαι Διδάσκαλο, χρειάζεσαι ένα Όνειρο. Και όταν κατορθώσεις να βλέπεις το ίδιο όνειρο κάθε νύχτα, τότε θα μπορέσεις να αλλάξεις την Πραγματικότητα όποτε το θελήσεις...»
Οι Ονειροναύτες και Το Φωτεινό Ονείρεμα στον Σύγχρονο Κόσμο
Στην σύγχρονη εποχή και με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει ο Πολιτισμός μας, η έρευνα για τους Κόσμους των Ονείρων γίνεται με διαφορετική και πιο σύγχρονη προσέγγιση, επιτρέποντας ίσως στον άνθρωπο να παρακάμψει μερικώς τις πνευματικές πρακτικές, αν και δίχως αυτές είναι πρακτικά αδύνατο να επιτύχεις να τελειοποιήσεις τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι Ονειροναύτες. Κάπως έτσι όμως μέσα από τις τεχνολογικές ανακαλύψεις δημιουργήθηκαν «μηχανές» που επιτρέπουν ή επιταχύνουν το Φωτεινό Ονείρεμα.
Η Πρώτη τέτοια μηχανή Φωτεινού Ονειρέματος δημιουργήθηκε το 1983 από τον Άγγλο Ψυχολόγο Keith Hearne, και έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές προσπάθειες για την δημιουργία αυτών των μηχανών. Ίσως σύντομα να έχουμε μηχανήματα που θα ερεθίζουν κατάλληλα το Νου, έτσι ώστε να επέρχεται το Φωτεινό Ονείρεμα οποτεδήποτε το θελήσουμε, αλλά και συσκευές που θα μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τα όνειρά μας αλλά και να επικοινωνούμε με άλλους κόσμους. Αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη, όμως ας δούμε μερικές από τις τεχνολογικές προσπάθειες που ήδη υπάρχουν για την υποβοήθηση του Φωτεινού Ονειρέματος:
Μάσκες Ύπνου, Καταγραφή και Διαμοιρασμός Ονείρων
Η Μάσκα ύπνου Mindfold σχεδιάστηκε από τον Οραματιστή Καλλιτέχνη Alex Grey και επιτρέπει το απόλυτο σκοτάδι ακόμα και με ανοιχτά μάτια. Βοηθά στην χαλάρωση και την επιτάχυνση του ύπνου, όμως αρκετοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να παρατηρήσουν Οραματισμούς στο σκοτάδι κατά την διάρκεια Σαμανικών πρακτικών. Η μάσκα Glo Sleep είναι μία μάσκα υπνικής θεραπείας και επιτρέπει όλα όσα επιτρέπει η Mindfold αλλά ενεργοποιεί και τα κέντρα του ύπνου μέσα από ένα φως που ανάβει για 30 δευτερόλεπτα κάτι που επιφέρει γρηγορότερα την συγκέντρωση για τον οραματισμό πριν το φωτεινό Ονείρεμα.
Υπάρχουν επίσης μία σειρά από Apps για Φωτεινό Ονείρεμα, που ο καθένας μπορεί να «κατεβάσει» στο smartphone του. Το Awoken και το Lucidity είναι δύο Android Εφαρμογές και υπάρχουν και δύο ακόμη, το Lucid Dreamer και το DreamZ για το iPhone. Αυτές οι Εφαρμογές παρέχουν ηχητικές υποβοηθήσεις, όπως αμφιωτικούς τόνους που βοηθούν στην νοητική διέγερση, Ελέγχους πραγματικότητας, ειδοποιήσεις και άλλες πρακτικές εφαρμογές που βοηθούν το άτομο να καταγράψει και να αναλύσει τα όνειρά του. Μία από τις πλέον συναρπαστικές εφαρμογές για κινητά είναι το Shadow, που είναι μέρος ενός project για την δημιουργία της μεγαλύτερης Ονειρικής Βάσης δεδομένων με σκοπό την ευρεία ανάλυση. Σύμφωνα με τον Ιδρυτή Hunter Lee Soik, όταν συνδυαστούν όλες οι Ονειρικές αναλύσεις ανά τον κόσμο η ομάδα του μπορεί να ανακαλύψει νέα δεδομένα για την φύση των ονείρων μας μέσα από τα Ονειρικά μοτίβα του Συλλογικού Ασυνείδητου.
Μία ομάδα από Ιάπωνες επιστήμονες στο Kyoto έχουν ήδη δημιουργήσει την τεχνολογία για την Καταγραφή Ονείρων. Χρησιμοποιώντας μία μηχανή MRI, ένα υπολογιστικό μοντέλο αλλά και χιλιάδες εικόνες από το Διαδίκτυο κατόρθωσαν να καταγράψουν τα νευρολογικά μοτίβα ανθρώπων που ήταν σε κατάσταση ύπνου, αλλά και να ερμηνεύσουν αυτά τα μοτίβα με ποσοστό επιτυχίας 60% ως τώρα. Πρόκειται για μία μελέτη σε πρώιμο στάδιο, όμως η τεχνολογία που εξαπλώνεται συνεχώς δίνει τις ελπίδες για την σωστή καταγραφή των ονείρων μας έτσι ώστε μπορούμε να τα αναλύσουμε διεξοδικότερα.
Ο Ερευνητής Φωτεινών Ονείρων Daniel Oldis έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με το πως σύντομα θα μπορούμε να καταγράφουμε αλλά και να διαμοιράζουμε τα όνειρά μας – γιατί η τεχνολογία για κάτι τέτοιο ήδη υπάρχει. Περιγράφει μία συσκευή που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς αισθητήρες που τοποθετούνται πάνω από τα όργανα της φωνής και της ομιλίας μας που καταγράφουν αυτά που λέμε στα όνειρά μας. Επιπλέον η τεχνολογία αναγνώρισης κίνησης του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί (και να αναδομήσει) τις Ονειρικές κινήσεις μας μέσα από ένα αισθητήρα που αναγνωρίζει κάθε κίνηση. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω ο Oldis θεωρεί πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολυαισθητικά βίντεο από τις Ονειρικές περιπλανήσεις μας. Όταν οι διαθέσιμες τεχνολογίες φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο, ίσως τότε να μπορέσουμε να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε και εμείς Ονειροναύτες, που θα περιπλανούνται και θα μεταστρέφουν την Ονειρική (και όχι μόνο) πραγματικότητα σύμφωνα με την θέλησή μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου