Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Louise L. Hay: Πώς αποτυπώνονται τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας στο σώμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός και όπως όλοι οι μηχανισμοί, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση για να λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το σώμα μας μπορεί να καταρρεύσει και να αρρωστήσει: γενετικοί λόγοι, το περιβάλλον, η διατροφή και ούτω καθεξής.

Αλλά όπως ανακάλυψε η Λουίζα και κατάγραψε στο Μεταμορφώστε την ζωή σας, κάθε ασθένεια επηρεάζεται από συναισθηματικούς παράγοντες. Δεκαετίες μετά τις δικές της παρατηρήσεις, η επιστημονική κοινότητα κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η αγάπη, η χαρά, έχουν συγκεκριμένη επίδραση στο σώμα μας. Γνωρίζουμε ότι ο θυμός κάνει τους μύες να σφίγγονται και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, οδηγώντας σε υπέρταση και αντίσταση στη φυσιολογική ροή του αίματος. Σύμφωνα με την καρδιολογία, η χαρά και η αγάπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Στο βιβλίο της Λουίζας, η καρδιακή προσβολή και άλλες καρδιακές παθήσεις στραγγίζουν όλη τη χαρά από την καρδιά, τη σκληραίνουν. Και οι δηλώσεις για να αναστραφούν αυτά τα προβλήματα; «Φέρνω πίσω τη χαρά στο κέντρο της καρδιάς μας» και «Απελευθερώνω με χαρά το παρελθόν. Είμαι γεμάτος γαλήνη».

Συγκεκριμένα νοητικά πρότυπα επιδρούν στον οργανισμό μας με προβλέψιμους τρόπους, κάνοντάς τον να εκκρίνει συγκεκριμένες χημικές ουσίες αντιδρώντας σε κάποιο συναίσθημα. Όταν ο φόβος είναι η κυρίαρχη διάθεσή σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαρκής έκκριση στρεσογόνων ορμονών, ιδιαίτερα της κορτιζόλης, ενεργοποιεί ένα φαινόμενο σαν εκείνο του ντόμινο, που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις αύξηση του βάρους και κατάθλιψη.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα συναισθήματα και σκέψεις: ακολουθούν ένα τυπικό πρότυπο καθώς προβάλλονται στο σώμα με τη μορφή της ασθένειας. Στη δουλειά μου, ανακάλυψα ότι ενώ τα συναισθήματα ταξιδεύουν παντού μέσα στον οργανισμό μας, επηρεάζουν τα διάφορα όργανα με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή μας εκείνη τη στιγμή. Και εδώ επεμβαίνει η διαίσθηση.

Πολύ συχνά, αν δεν γνωρίζουμε συνειδητά τη συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση είτε τη δική μας είτε ενός αγαπημένου μας προσώπου, οι πληροφορίες μας έρχονται μέσω της διαίσθησης. Έχουμε πέντε «γήινες αισθήσεις» που ερεθίζουν τα αισθητήρια μας: την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Και έχουμε επίσης πέντε παράλληλες «διαισθητικές αισθήσεις» – τη διόραση, τη διακοή, τη διαφή, τη διόσφρηση και τη διάγευση – μέσω των οποίων παίρνουμε πρόσθετες πληροφορίες.

Για παράδειγμα, ίσως σου έχει συμβεί να δεις ξαφνικά με τα μάτια σου του νου μια διαισθητική εικόνα, σαν μια διορατική «αστραπή», που δείχνει ότι κάποιος φίλος σου κινδυνεύει. Ή ίσως να έχεις νιώσει ξαφνικά ένα αίσθημα φόβου ακούγοντας μέσα στο κεφάλι σου το τηλέφωνο να χτυπάει• πέντε λεπτά αργότερα, όταν πράγματι χτύπησε το τηλέφωνο, άκουσες μια δυσάρεστη είδηση.

Ίσως να έχεις νιώσει εκείνη την περίφημη “πικρή γεύση στο στόμα” ή να ένιωσες ότι “κάτι ύποπτο σου μυρίζει”, ακριβώς πριν έρθει κάποιος να σου κάνει μια όχι και τόσο συμφέρουσα επαγγελματική πρόταση. Ή ίσως να είχες κάποια στιγμή μια άσχημη αίσθηση στο σώμα σου, έναν “κόμπο στο στομάχι” ή ένα “βάρος στην καρδιά”, που σε προειδοποιούσε για κάποιο πρόβλημα που αντιμετώπιζες στη σχέση σου με το σύντροφό σου.

Πέρα από τη γνωστή σε όλους διαίσθησή που μας καθοδηγεί σε καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουμε πολλές πληροφορίες –όπως εκείνη που με βοήθησε στην ιατρική μου καριέρα -, το σώμα μας έχει τη δική του διαισθητική ευφυΐα. Μας ειδοποιεί όταν κάτι είναι εκτός ισορροπίας στην ζωή μας, ακόμη και αν αυτή η γνώση δεν είναι ξεκάθαρη στο συνειδητό μας νου.

Για να θεραπευτούμε αληθινά, χρειάζεται να δώσουμε προσοχή στα μηνύματα που μας μεταφέρει το σώμα μας μέσω της διαίσθησης και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τη λογική, μαζί με τα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, για να κατανοήσουμε απόλυτα τις ανισορροπίες του τρόπου ζωής μας που επηρεάζουν την υγεία μας.

Όπως ακριβώς πρέπει να είναι φουσκωμένες και οι δύο ρόδες του ποδηλάτου μας για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε, με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να εξισορροπήσουμε τα συναισθήματα και τη διαίσθηση με τη λογική και τα επιστημονικά στοιχεία. Και τα δύο άκρα, η αυστηρή λογική χωρίς το συναίσθημα και τη διαίσθηση, όπως και το παρορμητικό συναίσθημα χωρίς τη λογική, δημιουργούν σοβαρά πρόβλημα. Για την πραγματική υγεία και ευεξία, χρειαζόμαστε και τα δύο αυτά εργαλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου