Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Το ρόβερ Curiosity στον Άρη ανίχνευσε μεθάνιο που υπονοεί την πιθανότητα ζωής

Στον Άρη φαίνεται κρύβεται μεγάλη ποσότητα του μεθανίου, που πρέπει να αποτελεί σημάδι των μικροβίων που ζουν στον πλανήτη σήμερα.  Σε μια μέτρηση που λήφθηκε την περασμένη Τετάρτη, το ρόβερ Curiosity  της NASA ανακάλυψε εκπληκτικά υψηλές ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, ένα αέριο που στη Γη παράγεται συνήθως από τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες της αποστολής συζήτησαν με ενθουσιασμό τις ειδήσεις αυτές.

Οι επιστήμονες της αποστολής πήραν το σήμα αυτό πριν λίγες μέρες και αναζητούν την αιτία που υπάρχει στον κόκκινο πλανήτη

Το μεθάνιο αποτελεί εύρημα – θησαυρό για τους βιολόγους που μελετούν το ενδεχόμενο εξωγήινης ζωής, καθώς στον πλανήτη μας μεγάλες ποσότητες του στοιχείου παράγονται από φυσικές βιολογικές δραστηριότητες – όπως το γαστρεντερικό σύστημα αγελάδων και οι βάλτοι.
 
Υπάρχουν όμως κι άλλες πηγές μεθανίου, όπως ηφαίστεια, η εξόρυξη άνθρακα και άλλες γεωλογικές διαδικασίες. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA πάντως έσπευσε
να μετριάσει την αισιοδοξία για δραματικές εξελίξεις. Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας, Τόμας Ζούρμπουχεν, σημείωσε στο Twitter πως μολονότι τα νεότερα ευρήματα προκαλούν ενθουσιασμό ως πιθανή ένδειξη ύπαρξης ζωής απαιτούνται ακόμα πολλές μετρήσεις προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
 
«Δεν ξέρουμε ακόμα από πού προέρχεται το μεθάνιο στον Άρη», προσέθεσε. Μεγάλες συγκεντρώσει του στοιχείου είχαν εντοπιστεί στον Άρη σε τέσσερις περιπτώσεις το 2013-14, όμως στην συνέχεια το φαινόμενο εξασθένησε.
 
Μία από τις κυρίαρχες εικασίες όσον αφορά τον Άρη είναι πως μικροοργανισμοί αναπτύχθηκαν στο παρελθόν στην επιφάνεια αλλά πλέον έχουν μεταναστεύσει στο υπέδαφος, δημιουργώντας κρυμμένες «δεξαμενές» βιολογίας.
 
Η παρουσία μεγάλης ποσότητας μεθανίου ενισχύει αυτές τις υποψίες, καθότι κανονικά η ηλιακή ακτινοβολία και χημικές διεργασίες διαλύουν τα μόρια μεθανίου σε διάστημα λίγων αιώνων. Συνεπώς, το μεθάνιο που εντοπίστηκε στον Άρη έχει παραχθεί σχετικά πρόσφατα.
 
Ο εκπρόσωπος της NASA πρόσθεσε: «Για να διατηρηθεί η επιστημονική ακεραιότητα, η ομάδα των επιστημόνων του έργου θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα πριν επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου