Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Γονιδίωμα από υπολογιστές για συνθετικές μορφές ζωής

Οι επιστήμονες ονομάζουν τη δημιουργία τους Caulobacter ethensis-2.0, το οποίο έχει προκύψει από την επέμβαση στο γονιδίωμα του βακτηρίου Caulobacter crescentus, απλοποιώντας τη δομή του, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ενός μορίου DNA. Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να μπορεί να πει κανείς ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί συνθετική ζωή εκ του μηδενός, αλλά οι επιστήμονες αισιοδοξούν ως προς το ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα προς αυτό το σκοπό. 
Οι επιστήμονες του ETH Zurich κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο κατασκευασμένο από υπολογιστή γονιδίωμα.

Δέκα χρόνια πριν οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο του γονιδιώματος του Mycoplasma mycoeides, το οποίο είχε μεταφερθεί σε ζώντα κύτταρα και παρατήρησαν ότι μπορούσε να αποκτήσει την ικανότητα του πολλαπλασιασμού. Σήμερα, η επιστημονική ομάδα από τη Ζυρίχη κάνει ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν πλήρως συνθετική ζωή. Το στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να ασχοληθούν με τα περίπου 4000 γονίδια του υπό εξέταση μικροοργανισμού, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι τα 680 περίπου από αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής. 
 
Ο αλγόριθμος της επιστημονικής ομάδας έκανε εφικτό τον εκ νέου προγραμματισμό του γονιδιώματος, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη δημιουργία τεχνητής ζωής, καθώς τα 580 από τα 680 γονίδια που δημιούργησαν οι επιστήμονες ήταν πλήρως λειτουργικά. 
 
Τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις αποδεικνύουν όχι μόνο πως δεν αποκλείεται να καταφέρει ο άνθρωπος κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργήσει συνθετικές μορφές ζωής, αλλά και να έρθει σε θέση να δημιουργήσει συνθετικά συστατικά εμβολίων. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια καταπολέμησης επικίνδυνων ασθενειών ή τον περιορισμό του κόστους της φαρμακευτικής παραγωγής εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα για περιπτώσεις πανδημιών ή άλλων κινδύνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου