
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν οι αποστάσεις από τον ήλιο των μερών του εξωτερικού αερίου του δίσκου του Γαλαξία χωρίς να υπάρχει μια σαφής ιδέα με τι μοιάζει πραγματικά αυτός ο δίσκος. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένας νέος κατάλογος μεταβαλλόμενων άστρων με καλή συμπεριφορά γνωστών ως κλασικοί Κηφείδες, για τους οποίους οι αποστάσεις μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Αυτή η βάση δεδομένων επέτρεψε την ομάδα των αστρονόμων να αναπτύξουν την πρώτη ακριβή τρισδιάστατη εικόνα του Γαλαξία μας μέχρι τις πιο εξωτερικές του περιοχές.
Οι κλασικοί Κηφείδες είναι νεαρά άστρα με μάζα κάπου 4 με 20 φορές τη μάζα του ήλιου μας και πάνω από 100000 φορές πιο φωτεινά. Τέτοιες μεγάλες αστρικές μάζες σημαίνει ότι ζουν γρήγορα και πεθαίνουν νέες, καίγοντας τα πυρηνικά τους καύσιμα πολύ γρήγορα, μερικές φορές σε λίγα μόνο εκατομμύρια χρόνια. Εμφανίζουν παλμούς, διάρκειας από μέρα μέχρι μήνα, οι οποίοι παρατηρούνται ως αλλαγές στη φωτεινότητά τους. Σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη φωτεινότητα ενός Κηφείδα, η περίοδος του παλμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογιστεί μια υψηλής αξιοπιστίας απόσταση.
Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οδήγησε τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι το συστρεμμένο σπειροειδές μοτίβο του Γαλαξία μας είναι πιο πιθανό να προκλήθηκε από ροπές στρέψης ή περιστροφικό εξαναγκασμό από τον μεγάλης μάζας εσωτερικό δίσκο. Η νέα αυτή μορφολογία παρέχει έναν καίριας σημασίας ανανεωμένο χάρτη για μελέτες των αστρικών κινήσεων του Γαλαξία μας και την προέλευση του δίσκου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου