Η υπερκινητικότητα έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους έκφρασης.
Οι πιο συχνοί είναι:
• Συνεχής κίνηση (αδύνατο να μείνει καθιστός)
• Επιθετική συμπεριφορά (συχνούς καβγάδες)
• Έντονη παρορμητικότητα (αντιδρά χωρίς ίχνος λογικής σκέψης)
• Εύκολη απόσπαση προσοχής (έως 3 λεπτά εστιάζει την προσοχή)
Η υπερκινητικότητα προκαλεί δυσκολία στους ανθρώπους που είναι γύρω από το υπερκινητικό παιδί –γονείς, αδέρφια, φίλους, παιδαγωγούς. Πολλές φορές τα υπερκινητικά προνήπια, όταν φτάσουν στην εφηβεία, παρουσιάζουν άγχος ή και κατάθλιψη, λόγω της απόρριψης από τον κοινωνικό περίγυρο.
Τα παιδιά που δείχνουν υπερκινητικά, θα πρέπει να ελεγχθούν έγκαιρα μήπως αυτό είναι ένα σύμπτωμα Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), Η ΔΕΠ-Υ είναι μία εγγενής διαταραχή που κάνει το παιδί να είναι υπερκινητικό, απρόσεκτο και παρορμητικό. Στις περιπτώσεις που η διάγνωση γίνει στα 7 έτη περίπου, τότε είναι ευκολότερη η διαχείριση.
Τι Προκαλεί Υπερκινητικότητα;
Υπερκινητικότητα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του εγκεφάλου ή του σώματος. Οι πιο συχνές αιτίες είναι:
• ΔΕΠ-Υ
• Υπερθυροϊδισμός
• Διαταραχές του εγκεφάλου
• Διαταραχές του νευρικού συστήματος
• Ψυχολογικές Διαταραχές
Πώς θα διαγνωστεί η υπερκινητικότητα του παιδιού;
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα υπερκινητικότητας, προτείνω να μιλήσετε με κάποιον Ειδικό. Ο Ειδικός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα: πότε αρχίσανε ή πότε τα διαπιστώσατε για πρώτη φορά και ποιες στιγμές εμφανίζονται πιο έντονα.
Πώς θεραπεύεται η υπερκινητικότητα;
Ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια φάρμακα και τον έλεγχο του θυροειδή. Ο Ειδικός θα προτείνει συνεδρίες και συνεργασία γονιών-παιδιού-ειδικού-σχολείου. Τελευταίες έρευνες στην Αμερική προτείνουν γρήγορη θεραπεία όταν συγχρόνως παρέχονται φάρμακα και συνεδρίες –αλλιώς η ταχύτητα είναι πιο αργή. Τις περισσότερες φορές, εάν η δυσκολία δεν είναι καθοριστικά μεγάλη, οι γονείς είναι εκείνοι που επιλέγουν τον τρόπο θεραπείας της υπερκινητικότητας του παιδιού τους.
Σήμερα, οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινώς αποδεκτή θεραπεία για την υπερκινητικότητα είναι η γνωστική-συμπεριφοριστική θεραπεία. Με αυτή τη μέθοδο, το παιδί καταφέρνει να αλλάξει τρόπους συμπεριφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου