Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Βρέθηκε ένας τύπος σουπερνόβα που μέχρι τώρα ήταν θεωρητικός

Αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έναν τύπο σουπερνόβα που φαίνεται να είναι ένα είδος που προβλέπεται στη θεωρία, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν την είχαμε δει. Πριν από δύο χρόνια ο Lars Bildsten από το Πανεπιστήμιο της Santa Barbara (Καλιφόρνια) και οι συνάδελφοί του, πρόβλεψαν ένα νέο τύπο υπερκαινοφανούς άστρου σε μακρινούς γαλαξίες, που το ονόμασαν μηχανισμός ". Ia» (προσοχή με μία τελεία στην αρχή), με τη συμμετοχή της έκρηξης του στοιχείου ηλίου σε έναν λευκό νάνο, οπότε εκτινασσόταν ένα μικρό περίβλημα υλικού. Αυτή η θεωρητική έκρηξη θα ήταν πιο αμυδρή από τις περισσότερες άλλες σουπερνόβα και η φωτεινότητα του θα ανέβαινε και μετά θα έπεφτε σε λίγες μόνο εβδομάδες. Ο Dovi Poznanski από το Μπέρκλεϋ έψαξε στα παλιά αρχεία των παρατηρήσεων για επτά χρόνια και βρήκε αυτό το ασυνήθιστο είδος της σουπερνόβα. Ο Poznanski και οι συνεργάτες του λένε πως η σουπερνόβα 2002bj ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς τα φάσματα του δείχνουν ότι εξελίχθηκε πολύ γρήγορα ενώ παράγεται ένας ασυνήθιστος συνδυασμός στοιχείων.

Οι υπερκαινοφανείς ταξινομούνται συνήθως με βάση τις ενδεικτικές γραμμές στο φάσμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Οι δύο κύριοι τύποι σουπερνόβα θεωρούνται ότι αναπτύσσονται από την έκρηξη λευκών νάνων και την κατάρρευση μεγάλων άστρων.

Ωστόσο, η θεωρία του Bildsten λέει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει ένα δυαδικό σύστημα αστέρων όπου το ήλιο ρέει από ένα λευκό νάνο προς ένα άλλο και έτσι συσσωρεύεται στο λευκό νάνο με τη μεγαλύτερη μάζα.

Είναι αυτό το σπάνιο φαινόμενο που οδηγεί σε μοναδικές συνθήκες της εκρηκτικής θερμοπυρηνικής ανάφλεξης και της εκτίναξης ενός συσσωρευμένου ωκεανού από ήλιο. Η πληθώρα των ασυνήθιστων ραδιενεργών στοιχείων που φτιάχνονται στην δημιουργούμενη ταχύτατη σύντηξη οδηγεί σε ένα λαμπρό φως που προέρχεται από τα πρόσφατα δημιουργημένα υλικά, και που διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Οι "συνήθεις" εκρήξεις των λευκών νάνων αναφέρονται ως "σουπερνόβα τύπου Ia." Είναι φωτεινότερες ακόμα και από ένα ολόκληρο γαλαξία για περισσότερο από ένα μήνα, ενώ είναι αρκετά χρήσιμες για κοσμολογικές μελέτες. Η προβλεπόμενη σουπερνόβα ". Ia” έχει το ένα μόνο δέκατο της λαμπρότητας μιας κανονικής σουπερνόβα και για το ένα δέκατο του συνήθους χρόνου.

"Αυτή είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη σουπερνόβα που έχουμε δει ποτέ”, λέει ο Poznanski για την 2002bj. "Ήταν τρεις έως τέσσερις φορές γρηγορότερη από μία συνήθη σουπερνόβα, ενώ βασικά εξαφανίζεται εντός 20 ημερών. Η δε φωτεινότητα της απλώς πέφτει πολύ απότομα.”

Ο Poznanski τονίζει Σύμπαν Σήμερα είπε ότι ήταν πράγματι εξετάζουμε σουπερνόβα τύπου ΙΙ για άλλο σκοπό, όταν χτύπησε το φάσμα των 2002bj. "Ήμουν μπερδεμένος αρχικά“, ανέφερε. "Η δεύτερη αντίδρασή μου, αφού το έδειξα σε άλλους εμπειρογνώμονες ήταν να αισθάνομαι μεγαλύτερη σύγχυση. Μετά όμως την αντιστοίχιση των στοιχείων κάθε γνωστού αντικειμένου, τότε η σύγχυση αντικαταστάθηκε με τη συγκίνηση. Αυτές συνέχισαν να αυξάνονται μέχρι που αναγνωρίσαμε τον σπάνιο τύπο . Ια"

Αυτή η έκρηξη δεν ήταν σαν μια κανονική έκρηξη τύπου Ia, δήλωσε το μέλος της ομάδας Alex Filippenko, επειδή ο λευκός νάνος επιβιώνει της έκρηξης του περιβλήματος του ηλίου. Στην πραγματικότητα, έχει ομοιότητες τόσο με τις nova όσο και με τις supernova. Οι εκρήξεις Nova συμβαίνουν όταν η ύλη – κυρίως υδρογόνο – πέφτει πάνω σε ένα αστέρι και συσσωρεύεται σε ένα κέλυφος που μπορεί να να εκραγεί με μία σύντομη θερμοπυρηνική έκρηξη. Η σουπερνόβα SN 2002bj είναι μία "σούπερ" nova, δημιουργώντας περίπου 1.000 φορές την ενέργεια ενός κανονικού nova, εξήγησε.

"Καθώς συζητούσαμε, οι περισσότεροι αστρονόμοι μας υπενθύμισαν ότι δεν είχαν δει ποτέ ένα τέτοιο γεγονός", δήλωσε ο Bildsten. "Τους είπαμε να συνεχίσουν να ψάχνουν. Με τον ουρανό σαν όριο, οι παρατηρητές είναι συνήθως μπροστά από τη θεωρία, έτσι είμαι πραγματικά ευτυχής που καταφέραμε να κάνουμε μια πρόβλεψη, που μας επέτρεψε να κάνουμε μια γρήγορη ερμηνεία ενός νέου φαινομένων. Ακόμη και αν η σουπερνόβα παρατηρήθηκε το 2002, χρειάστηκε η διεισδυτική ματιά του Dovi Poznanski για να εκτιμήσουμε τη σημασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου