Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο οργασμός προέρχεται από το σώμα ή το μυαλό;

Θέμα κλισέ, ίσως και ταμπού σε μια συζήτηση για το σεξ, που όμως πολλές φορές αποφεύγουν τόσοι οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες. Οι πρώτοι γιατί συνδέουν την ικανότητα να "φέρουν τη γυναίκα σε οργασμό" με τον ανδρισμό τους και οι δεύτερες γιατί ενδέχεται να αισθάνονται ανεπάρκεια, ντροπή, ενοχές ή άγχος επειδή δυσκολεύονται.

 Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο οργασμός για τις γυναίκες; Ποια τα "ανατομικά" χαρακτηριστικά των γυναικείων γεννητικών οργάνων που δυσκολεύουν ή διευκολύνουν τη επίτευξή του και πως περιγράφουν οι ίδιες οι γυναίκες το συναίσθημα την ώρα του οργασμού;

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο οργασμός;

Πολλές γυναίκες που δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό, βιώνουν αίσθημα ανεπάρκειας, ντροπή, ενοχές και άγχος, που με τη σειρά τους συντηρούν το πρόβλημα.

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα αρνητικά αυτά συναισθήματα συνδέονται με τις προσδοκίες του συντρόφου ή την πίεση που ασκείται από εκείνον. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μόνο οι μισές από τις γυναίκες με δυσκολίες οργασμού αναφέρουν δυσφορία.

Αυτά τα δεδομένα υπονοούν ότι ο οργασμός είναι λιγότερο σημαντικός για τις γυναίκες από ό,τι είναι για τους άνδρες. Η άποψη αυτή ενισχύεται από μελέτες που υποστηρίζουν ότι η επίτευξη οργασμού αποτελεί σεξουαλικό κίνητρο περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.

Άλλωστε, πλήθος μελετών επιβεβαιώνει ότι το 85% των γυναικών που δεν έχουν οργασμό κατά την επαφή δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο από τη σεξουαλική του ζωή. Φαίνεται δηλαδή πως η πλειονότητα των γυναικών δεν θεωρεί τον οργασμό αναγκαίο για την ευχαρίστηση και ξέρουμε πια ότι τα κίνητρα των γυναικών για σεξ είναι πάρα πολλά (μια μελέτη κατέγραψε 235 διαφορετικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κάνουν σεξ), ένα μόνο εκ των οποίων είναι η σωματική εκτόνωση.

Ο οργασμός προέρχεται από το μυαλό ή το σώμα;

Οι περιγραφές του γυναικείου οργασμού για πολλά χρόνια περιορίζονταν στις σωματικές αντιδράσεις στην περιοχή της πυέλου (συσπάσεις του κόλπου, συσπάσεις στη περιοχή της λεκάνης κ.λπ). Ωστόσο, οι περιγραφές των γυναικών δείχνουν μια διάσταση του οργασμού περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι γυναίκες συνδέουν την ευχαρίστηση του οργασμού με

α) σκέψεις και συναισθήματα που νιώθουν,

β) τη συνολική σωματική και ψυχική ένταση, όχι την ένταση σε συγκεκριμένα ανατομικά σημεία και

γ) την ικανοποίηση από τη σχέση. Φαίνεται δηλαδή πως για τις περισσότερες γυναίκες ο οργασμός είναι μια εμπειρία με πολλές διαστάσεις, όχι μόνο σωματικές αλλά και συναισθηματικές.

Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη που επεδίωξε να περιγράψει την εμπειρία του οργασμού 500 γυναικών ανέδειξε μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που έως σήμερα είχαμε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, διαπιστώθηκαν 4 κατηγορίες οργασμού στο σεξ με σύντροφο και μία επιπλέον κατηγορία που περιέγραφε τον οργασμό κατά την αυτοϊκανοποίηση. Οι 4 κατηγορίες ήταν:

* Οργασμός με υψηλό αίσθημα ευχαρίστησης και έντονα σωματικά αισθήματα, π.χ. παλμοί, σπασμοί κ.λπ .

* Οργασμός με υψηλό αίσθημα ευχαρίστησης και μέτριας έντασης σωματικά αισθήματα.

* Οργασμός με μέτριο αίσθημα ευχαρίστησης και χαμηλής έντασης σωματικά αισθήματα.

* Οργασμός με χαμηλό αίσθημα ευχαρίστησης και χαμηλής έντασης σωματικά αισθήματα.

Όσον αφορά τον οργασμό κατά την αυτοϊκανοποίηση, χαρακτηρίζονταν από λιγότερα σωματικά αισθήματα, αλλά περισσότερο ευχάριστα. Φαίνεται από τα παραπάνω ότι το αίσθημα του οργασμού δεν είναι πάντα το ίδιο, ούτε περιγράφεται ως «υπέρτατη απόλαυση» πάντα. Μάλιστα, το αίσθημα του οργασμού κατά την αυτοϊκανοποίηση είναι σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερο από ό,τι στον οργασμό που προκαλείται με τον σύντροφο

Μαθήματα από εξειδικευμένο Σεξοθεραπευτή (sex coach) είναι το πρώτο βήμα για τέλεια απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου