Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΣΩΚΡΑΤΗΣ - ΓΝΩΘΙ Σ΄ ΑΥΤΟΝ (ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ)

 
Η Σφίγγα αποτυπώνει το μυστικό για να εισέλθουμε στα άδυτα του εαυτού μας
 
Ο φιλόσοφος Σωκράτης πρέσβευε ότι, για να φιλοσοφήσει κανείς πραγματικά και να συλλάβει την αλήθεια, θα έπρεπε να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του (αυτογνωσία). Ποιος ήταν κατά τη γνώμη του ο τρόπος που επιτυγχάνεται η γνώση του πραγματικού εαυτού μας; Η απώλεια της διπλής άγνοιας. Δηλαδή μας λέει ο Σωκράτης ότι όλοι οι άνθρωποι αρχικά αγνοούν δύο πράγματα νομίζοντας:

α) ότι είναι βέβαιοι για οτιδήποτε  γνωρίζουν (ακόμα και τον εαυτό τους)
β) ότι γνωρίζουν πώς είναι ο κόσμος και η ζωή

Και τα δύο, μας λέει ο Σωκράτης, αποτελούν άγνοια, αμαρτάνουν (δεν έχει σχέση με την χριστιανική θεώρηση - αμαρτάνω σημαίνει κινούμαι έξω από τις μοίρες > εκ του ρήματος "μείρομαι").

Για να συλλάβει κανείς τον πραγματικό εαυτό του και να γνωρίσει τον τρόπο που υπάρχει ο κόσμος πρέπει να αποβάλλει τα εξής:

α) να σταματήσει να νομίζει ότι είναι βέβαιος για αυτά που γνωρίζει
β) να σταματήσει να νομίζει ότι ξέρει πώς είναι ο κόσμος

Αν αποβάλλει κανείς αυτές τις δύο μορφές άγνοιας, τότε έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ και να διανύσει το δρόμο προς το γνώθι σ΄αυτόν!!

Να θυμίσουμε το μύθο με τον Οιδίποδα και τη Σφίγγα. Γιατί κανείς περαστικός δεν έβρισκε τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας που είχε σχέση με το πόσα πόδια "έχει" ο άνθρωπος σε κάθε ηλικία; Γιατί απλά δεν γνώριζαν ότι ήταν άνθρωποι! (Γνώθι σ΄αυτόν). Ας σκεφτούμε επίσης. Μόνο ο Οιδίποδας βρήκε τη λύση. Αλήθεια, γιατί το όνομά του σήμαινε αυτόν με το πρησμένο πόδι και είχε σχέση με τα πόδια του αινίγματος; Η αιώνια σοφία για τον άνθρωπο, το θείο και τον κόσμο είναι κρυμμένη μέσα στην ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία.....


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου