Τα χρέη στις σχέσεις εμφανίζονται όταν παραιτούμαστε από κάτι που είναι σημαντικό για εμάς για χάρη της σχέσης. Αυτά τα χρέη αντιπροσωπεύουν αληθινές θυσίες. Ωστόσο, λόγω αυτών των σπουδαίων πράξεων, περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα από το άλλο άτομο ως αντάλλαγμα. Έτσι, συνάπτουμε «συμβόλαια» που δεν παρατηρεί κανείς.
Η παγίδα των χρεών μιας σχέσης
Τα χρέη μιας σχέσης είναι παγίδες που σχεδόν ποτέ δεν παρατηρούμε. Προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης άμεσης ή ειλικρινούς επικοινωνίας στην σχέση. Αντί να εκφράζουμε το πόσο δύσκολο είναι να δεχτούμε μια κατάσταση που δεν μας αρέσει, παραμένουμε σιωπηλοί.
Συνεπώς, δημιουργείται ένα σιωπηλό χρέος που δεν γνωρίζει το άλλο άτομο. Τι συμβαίνει τότε; Οι αλληλοκατηγορίες ξεκινούν.
Ας υποθέσουμε για παράδειγμα πως ο σύντροφος σας βρήκε δουλειά σεμια άλλη χώρα. Είναι μια απίστευτη ευκαιρία και αποφασίζετε να πάτε μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την δουλειά σας και να ελπίζετε ότι θα βρείτε κάποια άλλη στην χώρα που θα πάτε. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός αρχίζετε να κατηγορείτε τον σύντροφο σας επειδή δεν μπορείτε να βρείτε μια και ζείτε μακριά από την οικογένεια σας.
Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε περισσότερο είναι η θυσία που κάνατε για να επιτρέψετε στον σύντροφο σας να αναπτυχθεί επαγγελματικά ενώ εσείς αφήσατε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και της επαγγελματικής σας καριέρας. Έτσι, θέλετε το άλλο άτομο να σας ανταμείψει για την θυσία σας. Όμως, με αυτόν τον τρόπο συνάπτετε ακόμα ένα συμβόλαιο χρέους.
Χρέος της σχέσης ή συναισθηματικός εκφοβισμός;
Τα χρέη μιας σχέσης μπορούν να υπάρχουν μεταξύ συντρόφων, φίλων ή ακόμα και μελών της οικογένειας. Μερικές φορές, καταλήγουν να γίνονται στην πραγματικότητα συναισθηματικοί εκφοβισμοί. Απαιτούμε αυτό που πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Θυσιάζουμε τον εαυτό μας και δίνουμε χωρίς όρια. Ωστόσο, στο τέλος, θέλουμε απλώς μια απεριόριστη αποζημίωση γι αυτό.
Είναι συνηθισμένο να νομίζουμε ότι αν δώσουμε κάτι για μια σχέση, θα ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο. Σε κάθε σχέση, πρέπει να υπάρχει συνεχώς μια αλληλεπίδραση, να δίνουμε και να παίρνουμε. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρέη μιας σχέσης.
Αυτός ο τύπος χρέους δημιουργείται ως ευκαιρία για να κάνουμε το άλλο άτομο να δει πόσο νοιαζόμαστε και ταυτόχρονα να ζητήσουμε και να λάβουμε αυτό που πιστεύουμε ότι μας αποζημιώνει για την μεγάλη θυσία μας. Θέλουμε να ασκούμε έναν έλεγχο που δεν έχουμε. Τότε ξεκινά ο εκφοβισμός.
Αλλά πώς μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτή μπορεί όντως να αποφευχθεί. Πρώτα απ΄όλα, πρέπει να καταλάβουμε αμέσως ότι αν και μπορεί να φαίνεται ψυχρό, πρέπει να πούμε στο άλλο άτομο ότι περιμένουμε κάτι για τις προσπάθειες μας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι δεν παίρνετε ούτε δείγμα από αυτό που περιμένετε είναι καλύτερο να μην κάνετε αυτή την θυσία.
Είναι επίσης απαραίτητο να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στις θυσίες που κάνουν οι άλλοι για εμάς. Επιπλέον, ξεκαθαρίστε ποια πράγματα δεν είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε και ποιες απαιτήσεις δεν θα δεχτείτε.
Σχεδόν όλοι μας έχουμε δημιουργήσει χρέη σε σχέσεις, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτά τα χρέη καταστρέφουν τους δεσμούς μας, προκαλούν επίπονες ρήξεις και δημιουργούν εχθρότητες. Πρέπει να αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε όλα αυτά τα χρέη και να μάθουμε πώς να μην τα δημιουργούμε εξ αρχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου