Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Να προσηλωθείς στους στόχους σου

Πόσο συχνά κοιτάζεις το κινητό σου όταν βρίσκεσαι εν μέσω μιας συζήτησης; Πόσο focus μπορείς να κάνεις σε έναν διάλογο;

Είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο της απόσπασης προσοχής στις μέρες μας, γεγονός που επηρεάζει την καθημερινότητα μας καθώς μας εμποδίζει να ζούμε τη στιγμή. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά;

Μπορούμε. Η φιλοσοφία για την εστίαση επικεντρώνεται στην ιδέα ότι το μυαλό είναι σαν ένας μυς που πρέπει να εκπαιδευτεί για να επιτύχει μεγαλύτερη συγκέντρωση και διαύγεια. Συχνά ακούμε για τη σημασία του mindfulness στην ζωή μας, για το πόσο μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία. Αλλά πώς μπορούμε να εκπαιδευτούμε να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας;

Πώς μπορούμε να κάνουμε Focus

Σκέψου το εξής σενάριο: σχεδιάζεις καιρό να πας ένα ταξίδι, κάνεις αυστηρή οικονομία και αποταμίευση και το οργανώνεις καιρό. Έρχεται λοιπόν η ώρα για το ταξίδι και το μυαλό σου τρέχει αλλού. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από το άγχος της καθημερινότητας. Δεν χαίρεσαι τη στιγμή, την ανταμοιβή των κόπων σου. Πόσο διαφορετική θα ήταν αυτή η εμπειρία αν μπορούσες να είσαι εστιασμένος σε αυτή όσο τη ζεις;

Μόνο με την κατάκτηση και τον έλεγχο της δεξιότητας της εστίασης μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Συχνά μας αποσπούν εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δυσκολεύουν την εστίαση σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Για το λόγο αυτό προτείνει τεχνικές όπως ο καθορισμός σαφών στόχων, η ιεράρχηση εργασιών και ο διαχωρισμός μεγαλύτερων έργων σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα καθήκοντα.

Τα 5 βήματα για να αρχίσεις να εφαρμόζεις τη φιλοσοφία για την εστίαση στην καθημερινή ζωή

1. Σαφείς προτεραιότητες και στόχοι: Καθόρισε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα και τι θέλεις να πετύχεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

2. Αφού καταγράψεις τους στόχους σου και φτιάξεις το χρονοδιάγραμμα σου, χώρισε τους στόχους σου σε μικρότερες, πιο εφικτές εργασίες. Δεν είναι τυχαία η φράση «ένα βήμα τη φορά».

3. Ελαχιστοποίησε τους περισπασμούς: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σου ή το να εστιάζεις για συγκεκριμένο χρόνο στην εργασία σου χωρίς διακοπές.

4. Δώσε σημασία στην επίγνωση: καλλιέργησε την επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και του περιβάλλοντός σου. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας όπως ο διαλογισμός ή η βαθιά αναπνοή μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις μεγαλύτερη εστίαση και διαύγεια.

5. Αυτοπειθαρχία: Εξάσκησε με συνέπεια τις συνήθειες και τις ρουτίνες που υποστηρίζουν τους στόχους σου, ακόμα και όταν αισθάνεσαι πρόκληση. Αναπτύσσοντας αυτοπειθαρχία, μπορείς να χτίσεις τους νοητικούς μύες που απαιτούνται για να εστιάσεις στο να πετύχεις τους στόχους σου.

Η λέξη κλειδί σε όλα τα παραπάνω είναι το διάλειμμα.

Δεν το περίμενες; Κι όμως! Είναι σημαντικό να δίνεις στον εαυτό σου χρόνο για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Τα μικρά διαλείμματα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της εστίασης και της παραγωγικότητας σου.

Για να μπορέσεις πραγματικά να εφαρμόσεις τη δύναμη της εστίασης στη καθημερινότητα σου, πρέπει να την εξασκείς κάθε μέρα.

Χρειάζεται επιμονή, επανάληψη και πίστη.

Η εφαρμογή αυτών των διδαγμάτων θα βελτιώσει την ψυχική σου υγεία και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ώστε να μπορείς να βιώσεις ουσιαστικά τη ζωή σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου