Διανύουμε μια νέα εποχή. Μια εποχή όπου φαίνεται η ρουτίνα στην εργασία έχει φτάσει στο τέλος της. Η τεχνολογία έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό. Τα πάντα γύρω μας γίνονται πιο έξυπνα. Πλέον όλα είναι συνδεδεμένα.
Εμείς αρχίζουμε και μετασχηματιζόμαστε σε ένα είδος όπου θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία σχεδόν παντού. Τα ρομπότ κάνουν ήδη σχεδόν όλη τη ρουτίνα για εμάς και στο μέλλον θα εκτελούν ακόμα καλύτερα όλες αυτές τις λειτουργίες που δεν έχουν να κάνουν με τη δημιουργική σκέψη, τη συνεργασία, την επίλυση προβλημάτων, τη διαπραγμάτευση, τη θεραπεία.
Για παράδειγμα οι γιατροί στην κλινική τους πράξη έχουν αρκετές διαδικασίες ρουτίνας λένε ότι στο μέλλον ένας υπολογιστής θα μπορεί να κάνει ακόμα και την ιατρική διάγνωση. Ιδανικά σε ένα καλό μέλλον ο γιατρός θα έχει περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσει και να βοηθήσει τον ασθενή του στη θεραπεία.
Ιδανικά σε ένα καλό μέλλον ένα ρομπότ δεν θα γίνει ποτέ ένας καλός δικηγόρος, όμως θα μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα του.
Ο Μελλοντολόγος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και κορυφαίος ομιλητής, ο Gerd Leonhard, επηρεάζει και εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους να «φανταστούν» και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο, μας λέει ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα φέρουν την αλλαγή σε όλα όσα θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία. Θα είναι ίσως η πιο σημαντική δεκαετία στην ιστορία της ανθρωπότητας» και τονίζει πως αυτή τη δεκαετία είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε ότι μας κάνει να ξεχωρίζουμε απο τις μηχανές.
Σκεφτείτε! Ό,τι είναι εύκολο για τους ανθρώπους είναι δύσκολο για τους υπολογιστές.
Έχει ενδιαφέρον να ξαναδούμε τι μας κάνει ανθρώπους, ποιες είναι αυτές οι ανθρώπινες ποιότητες που έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο είδος στην εξέλιξη. Τα συναισθήματα, η δημιουργικότητα, η φαντασία, το ήθος, η ενσυναίσθηση, οι αξίες, το μυστήριο, η συμπόνια και η διαίσθηση είναι μερικές από τις ποιότητες που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Και μας βοηθούν να εξελιχθούμε επαγγελματικά αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Μας βοηθούν να καλλιεργήσουμε αυτά που λέμε soft skills ή αλλιώς ήπιες δεξιότητες ή αλλιώς Human Skills.
Ο Simon Sinek μας λέει ότι δεν υπάρχουν soft skills, αλλά Human Skills. Έχουμε τα Hard Skills, τις δεξιότητες που χρειάζομαι για να κάνω τη δουλειά μου σωστά και τα Skills που με βοηθούν να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Kαι φαίνεται ότι τα human skills είναι αυτά που διακρίνουν τους καλύτερους ηγέτες και είναι αυτά που κάνουν τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν για τις υψηλές αποδόσεις τους αλλά και για τις σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζουν σε όλα τα επίπεδα.
Τα Human skills, λοιπόν είναι, όλες αυτές οι δεξιότητες που μας βοηθάνε να έχουμε αυτογνωσία, να ακούμε καλύτερα, να εκφράζουμε ενσυναίσθηση, να είμαστε ευέλικτοι και ανθεκτικοί αλλά και να μπορούμε να συμμετέχουμε με αποτελεσματικό τρόπο στις δύσκολες συζητήσεις.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι ικανότητες να είσαι καινοτόμος, να μαθαίνεις γρήγορα και να είσαι ανθεκτικός στο στρες, ανήκουν στις 10 κορυφαίες επαγγελματικές δεξιότητες για το 2025.
Ωστόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο, φαίνεται να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι τα συναισθήματα δεν μας βοηθούν. Και ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται να λειτουργούμε περισσότερο με το μυαλό, γιατί τα συναισθήματα μας κάνουν ευάλωτους. Μάλιστα ο D.Goleman αποκάλυψε αυτή την κυρίαρχη πεποίθηση, στο βιβλίο του «Η Συναισθηματική Νοημοσύνη» μέσα από μια μελέτη που έκανε σε 250 στελέχη επιχειρήσεων. Τα περισσότερα στελέχη ένιωθαν πως η δουλειά τους απαιτούσε «το μυαλό τους και όχι την καρδιά τους».
Πολλοί ανέφεραν το φόβο τους ότι αν ένιωθαν ενσυναίσθηση ή συμπόνια κάνοντας τη δουλειά τους, θα έρχονταν σε αντιπαράθεση με τους στόχους του οργανισμού. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο.
Θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήγατε σε μια φοβερή συναυλία, ή θυμηθείτε την εμπειρία ενός καταπληκτικού παιχνιδιού στο NBA.
Είναι σίγουρο πως αισθανθήκατε ότι κάτι εξαιρετικό συνέβαινε στην ομάδα και κατάφερε να ξεπεράσει τη φυσιολογική της απόδοση. Όταν βιώνουμε τέτοιες μεγάλες στιγμές, νιώθουμε ότι οι παίκτες ή οι μουσικοί, είναι σαν να βρίσκονται σε τέλειο συγχρονισμό και επικοινωνούν μεταξύ τους με κάποιον αόρατο τρόπο. Πολλές ομάδες Ολυμπιακών επιδόσεων και όχι μόνο, κατανοούν πόσο σημαντικό είναι η ομάδα να βρίσκεται σε συνοχή.
Γνωρίζουν ότι η επικοινωνία που απογειώνει το αποτέλεσμα συμβαίνει όταν καταφέρνουν να επικοινωνούν όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με την καρδιά. Για αυτό και οι αρχηγοί τους κάνουν ότι χρειάζεται για να χτίσουν αυτή τη συνοχή. Για τους αρχηγούς αυτών των ομάδων είναι πρωταρχικής σημασίας, πριν από κάθε μεγάλο αγώνα, να κάνουν σαν ομάδα τις δύσκολες συζητήσεις που χρειάζεται για να επιλύσουν οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν.
Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στο σύγχρονο κόσμο ακολουθούν το παράδειγμα αυτών των ομάδων. Φροντίζουν να συμπεριλάβουν τη σημασία της καρδιάς, στην αποστολή τους αλλά και στις διαφημιστικές καμπάνιες, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο λέξεις και εικόνες που έχουν σχέση με την αγάπη, τη φροντίδα και τη συμπόνια. Πλέον αναδύεται ένας νέος τρόπος αντίληψης, σκέψης και δράσης στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Σε αυτόν τον νέο τρόπο, το ανθρώπινο δυναμικό προσφέρει κάτι περισσότερο από την εργασία του, μοιράζεται αξίες, συναισθήματα, αντιλήψεις γνώμες και κίνητρα. Ο ηγέτης σε αυτή την περίπτωση έχει έναν διαφορετικό ρόλο, και ο στόχος του είναι να αναπτύξει τους άλλους γύρω του. Ο πρωταρχικός του ρόλος, δεν είναι να γεννά ο ίδιος όλες τις ιδέες, αλλά να συντηρεί μια κουλτούρα που η δημιουργικότητα και η καινοτομία ισορροπούν με την απόδοση.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου