Στην εποχή όπου ο φόβος κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, έχουν γραφτεί και λεχθεί πάρα πολλά όσον αφορά τις πιθανές λύσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να πάψουμε πια να φοβόμαστε. Προτού, όμως, αποφασίσουμε να αλλάξουμε εποχή, θα ήταν σοφότερο να ξεκινήσουμε από μιαν αλλαγή που πηγάζει από μέσα μας. Έχετε αναλογιστεί ποτέ πόσες μικρές αλλά και μεγαλύτερες αποφάσεις δεν πήρατε, δικαιολογώντας και εκλογικεύοντας τον φόβο σας; Έχετε φανταστεί πως θα ήταν η ζωή σας εάν είχατε επαναπροσδιορίσει την πορεία της; Θα σκεφτόσασταν εύκολα τον εαυτό σας στο ρόλο του νικητή αντί του χαμένου; Ο φόβος της αλλαγής του εαυτού είναι ουσιαστικά η πηγή της δυστυχίας μας.
Ο φόβος της επιλογής
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η βαθιά έλλειψη γνώσης του εαυτού, καθώς και η έλλειψη στόχων που περικλείει αυτή η άγνοια, μας αναγκάζει πολλές φορές, αν όχι όλες, να ζούμε με τρόπο τέτοιο που δεν θα θέλαμε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε επιλογή. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν με την παραπάνω άποψη, λιγότεροι είναι εκείνοι που θα έπαιρναν την απόφαση να βουτήξουν βαθιά μέσα στον εαυτό τους και να βρούν απαντήσεις. Αυτό συμβαίνει είτε με πρόσχημα τους φανταστικούς τους φόβους, είτε τις πιθανές »επιπλοκές» που θα προκύψουν από το περιβάλλον τους, μέσα στο οποίο συνήθως παίζουν έναν «ενοχικό» ρόλο.
Επομένως, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι αρκετοί άνθρωποι φοβούνται να δοκιμάσουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους, παρόλο που υποφέρουν από συναισθήματα στεναχώριας ή και θλίψης σε καθημερινή βάση. Είναι σύνηθες, λοιπόν, οι άνθρωποι να βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο σε προσωπικό, κοινωνικό, καθώς και επαγγελματικό επίπεδο. Συχνά τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται τη βαθιά έλλειψη γνώσης του εαυτού τους, όταν πλέον έχουν χάσει τον έλεγχο των καταστάσεων που τους απασχολούν. Εκείνη τη στιγμή έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να ρίξουν φως στα κρυφά σημεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιληφθεί για τον εαυτό τους.
Νούς, σύμμαχος ή εχθρός του φόβου;
Ο Νούς, με την βοήθεια του Εγώ, της αισθήσης δηλαδή που έχουμε για τα πράγματα, συχνά βοηθάει ώστε ο φόβος μας να διατηρείται ή και να ενδυναμώνεται στη διάρκεια του χρόνου. Ένα σύνηθες παράδειγμα που το αποδεικνύει αυτό είναι όταν κάποιος λέει στον εαυτό του, «εγώ ξέρω τι πρέπει να κάνω και δεν χρειάζομαι καμιά βοήθειά.» Εκείνη τη στιγμή ο φόβος του, με την σύμπραξη του Εγώ, αποκτά μια πολύ βαθιά βάση, που στο μέλλον θα τον δυσκόλεψει ακόμη περισσότερο. Αυτός που πραγματικά επιθυμεί να αλλάξει τον εαυτό του, θα είναι καλό να βρίσκεται σε κατάσταση μη-νού – να μπορεί, δηλαδή, να παίρνει αποφάσεις με βάση αυτό που η ψυχή του επιτάσει εκείνη τη στιγμή.
Η σημασία της παρατήρησης
Για να γνωρίσει όμως κάποιος τον εαυτό του και τι ποθεί πραγματικά η ψυχή του, θα πρέπει να απαλλαγεί από τα παραμορφωτικά γυαλιά του φόβου του. Η παρατήρηση των σκέψεων μας είναι ίσως το βασικότερο όπλο, απέναντι στον φόβο της αλλαγής αλλά και σε οποιονδήποτε φόβο. Παρατήρηση σημαίνει να παρακολουθώ τις σκέψεις μου, χωρίς να κρίνω και να αναλύω τα συναισθήματα που μου προκαλούν. Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να μην παρασυρόμαστε από την διάθεση που μπορεί να έχουμε μια μέρα, διότι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στη γνώση του εαυτού. Για παράδειγμα, αν κάποιος νιώθει καλά μια βδομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκέψεις οι οποίες σύντομα θα του δημιουργήσουν πρόβλημα. Εξίσου, κάποιες αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχει κανείς μέσα στην ημέρα του, δεν χρειάζεται να προσδιορίζουν ολόκληρη την ημέρα ως αρνητική. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να διατηρούμε μία ψύχραιμη στάση, είτε απέναντι στη χαρά είτε απέναντι στην λύπη.
Προτεραιότητα ο εαυτός
Ο φόβος παύει να υφίσταται όταν το άτομο αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του. Είναι ξεκάθαρο, συνεπώς, ότι εάν κάποιος αποφασίσει να αλλάξει ζωή του, θα πρέπει να την αντιληφθεί ως μια εσωτερική κατάσταση και όχι ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων. Η επιλογή μιας πιο συνειδητής ζωής αποτρέπει κάθε προσπάθεια του φόβου να μας κρατήσει στάσιμους μέσα στα προβλήματα μας. Αφήνοντας, λοιπόν, τον εγωισμό μας πίσω γινόμαστε οι επιλογές που πραγματικά θα θέλαμε στη ζωή. Η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο ώστε να παρατηρήσουμε τα μοτίβα που ακολουθούμε και να μπορέσουμε να αντιληφθούμε εάν είμαστε ουσιαστικά ικανοποιημένοι από τις επιλογές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου