Με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Χέρσελ έγινε η ανακάλυψη ειδικών μορίων που βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωής στο διάσημο Νεφέλωμα Ωρίων. Η ανακάλυψη έγινε με την φασματική ανάλυση του φωτός που μας έρχεται από τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Το Herschel έχει κάποια μοναδικά προσόντα για αυτού του είδους τις επιστημονικές μελέτες, και η παρατήρηση τέτοιων γεγονότων τόσο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Το ίδιο το Νεφέλωμα βρίσκεται επίσης μέσα στον Γαλαξία μας, και θεωρείται ότι είναι μια περιοχή έντονου σχηματισμού νέων άστρων, γνωστό κι ως αστρικό φυτώριο.
Οι φασματικές υπογραφές των μορίων που βοηθούν την παρουσία της ζωής.
Στο εσωτερικό αυτών των δομών τα νέφη από κοσμικό αέριο και σκόνη έχουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων, μπλε άστρων. Οι άνεμοι από τα μεγαλύτερα αστέρια αφανίζουν αυτό το μείγμα, αναγκάζοντας έτσι να σχηματιστούν όλο και μεγαλύτερα νέφη από αέριο υδρογόνο. Τελικά, κάτω από το δικό τους βάρος, τα νέφη συρρικνώνονται και προκαλείται ανάφλεξη της διαδικασίας σχηματισμού νέων άστρων. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή είναι και η κύρια μέθοδος μέσω της οποίας γεννήθηκαν τα νέα αστέρια. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι διαστάσεις του τελικού "προϊόντος" εξαρτάται από το μέγεθος του αρχικού τους νέφους από το οποίο σχηματίστηκε. Κατά καιρούς, γίνεται μια έκρηξη σουπερνόβας που απλώνει αέριο στο διάστημα, και την περαιτέρω προώθηση του ρυθμού αστρικού σχηματισμού μέσα στο φυτώριο.
Τα νέα σύνολα δεδομένων συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο που μπορεί να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος (157 έως 212 μικρομέτρων και 240 έως 625 μικρόμετρα). Ενώ μπορεί επίσης να διαχωρίσει την ακτινοβολία διαφορετικού μήκους κύματος, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα λεπτομερές φασματικό χάρτη της φωτεινής πηγής. Ο σκοπός των αστροφυσικών ήταν να το χρησιμοποιήσουν στο Νεφέλωμα Ωρίων διότι γνώριζαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παραγωγικά χημικά εργοστάσια στο γνωστό Σύμπαν.
Ωστόσο, οι αστροφυσικοί παραδέχονται ότι βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι ως προς το πώς ακριβώς σχηματίστηκαν αυτά τα μόρια. Η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, και τα νέα δεδομένα του τηλεσκοπίου Χέρσελ κατά πάσα πιθανότητα θα τους προσφέρουν κάποια κατανόηση των εμπλεκόμενων βασικών αντιδράσεων. Η προκαταρκτική ανάλυση των φασματικών γραμμών από το τηλεσκόπιο έστειλε πίσω ίχνη ειδικών μορίων που θα επιτρέψουν τελικά τον σχηματισμό ουσιών της ζωής, όπως το νερό, το μονοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεΰδη, η μεθανόλη, ο διμεθυλαιθέρας, το υδροκυάνιο, το οξείδιο του θείου μαζί με το διοξείδιο του θείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου