Αυτή η επισκόπηση παρουσιάζει την αντίληψη των Akan για τα πρόσωπα όπως φαίνεται από δύο σημαντικοί σύγχρονοι φιλόσοφοι Akan, Kwasi Wiredu και Kwame Gyekye. Αυτοί οι μελετητές παρουσιάζουν δύο πολύ διαφορετικές περιγραφές της έννοιας, ιδίως όσον αφορά τη σχέση μεταξύ κοινωνικών αναγνώριση και έμφυτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Εξετάζοντας το Akan αντίληψη της προσωπικότητας από αυτές τις δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες υπογραμμίζει τόσο τον πλούτο της σύλληψης όσο και τις μυριάδες τρόπους με τους οποίους η προκύπτουσα αντίληψη έρχεται σε αντίθεση με τη δυτική Συλλήψεις. Μεταξύ αυτών των αντιθέσεων είναι τέσσερις στις οποίες εστιάζουμε παρακάτω: 1) ο διαρκής χαρακτήρας της προσωπικότητας, 2) τα μέσα με τα οποία Τα άτομα επιτυγχάνουν πλήρη προσωπικότητα και τις συνέπειες αυτού Αντίληψη της προσωπικότητας για (3) τη σχέση μεταξύ ατόμων και την κοινότητα και (4) την αντίληψη των Akan για την ευθύνη και ελευθερία.
Η συζήτηση μεταξύ Wiredu και Gyekye παρέχει πληροφορίες σχετικά με το όχι Μόνο η ουσία της αντίληψης της προσωπικότητας, αλλά και ο τρόπος Τα εμπειρικά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση της φιλοσοφικής ανάλυσης. Μέσα αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η άποψη των Akan για την προσωπικότητα έχει, όπως και πολλές άλλες μεταφυσικές και ηθικές αντιλήψεις, εκτεταμένες επιπτώσεις στην κοινωνική πρακτικές και θεσμοί. Χρησιμοποιώντας στοιχεία σχετικά με αυτές τις πρακτικές και Οι θεσμοί για την ανακατασκευή μιας αντίληψης της προσωπικότητας υπογραμμίζουν ένα άλλο σημαντικό γενικό θέμα στην αφρικανική φιλοσοφία: το πρακτικό επιπτώσεις των φιλοσοφικών αρχών στην καθημερινή ζωή. Για το Akan, οι κρίσεις σχετικά με την προσωπικότητα δεν είναι απλώς θέμα ακαδημαϊκής ενδιαφέρον, αλλά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και την υποστήριξη των ιδιαίτερα κοινοτική κοινωνική δομή. Στο βαθμό που η έννοια των Akan φιλοξενεί μια κοινή ανθρωπότητα ως έμφυτη πηγή αξίας, υποστηρίζει την ηθική ισότητα. Ταυτόχρονα, η έμφαση που δίνει στην κοινωνική Οι βάσεις της προσωπικότητας βοηθούν σταθερά στην ενσωμάτωση της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και ευθύνη προς την κοινότητα στις πολιτιστικές πρακτικές. Οι Akan Η φιλοσοφία των προσώπων αντιπροσωπεύει έτσι μια προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων της ταυτότητας, της ελευθερίας και της ηθικής υπέρ ενός κοινοτιστικού τρόπου ζωή που έχει εξελιχθεί ως ορθολογική προσαρμογή στις απαιτήσεις της επιβίωση κάτω από σκληρές συνθήκες.
1. Βαθμοί προσωπικότητας
2. Επίτευξη προσωπικότητας
3. Άτομο και Κοινότητα
4. Υπευθυνότητα και ελεύθερη βούληση
5. Προσωπικότητα και κοινωνική θέση
6. Συμπέρασμα
1. Βαθμοί προσωπικότητας
Σε μια προσπάθεια να εκφραστεί η ουσία της έννοιας των προσώπων των Akan, Ο Kwasi Wiredu αναφέρεται στον έπαινο του πρώην προέδρου της Ζάμπια Kaunda της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ ως «πραγματικά άτομο." Η έννοια του προσώπου στην οποία αναφέρθηκε η Kaunda έχει ιδιαίτερη σημασία στο αφρικανικό πολιτιστικό πλαίσιο. Ως Kaunda Εξηγεί: «Η προσωπικότητα δεν είναι μια αυτόματη ιδιότητα του ανθρώπου άτομο; Είναι κάτι που πρέπει να επιτευχθεί, όσο υψηλότερο είναι το επίτευγμα, τόσο υψηλότερη είναι η πίστωση» (Wiredu 1992a, 104). Ο Η άποψη της προσωπικότητας ως θέμα βαθμού, όπως εξηγείται στο Η παρατήρηση του Kaunda, είναι επίσης ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των Akan έννοια της προσωπικότητας.
Η λέξη Akan onipa είναι ένας διφορούμενος όρος, μερικές φορές αναφερόμενος σε ένα μέλος ενός βιολογικού είδους και μερικές φορές αναφέρεται αντ' αυτού σε ένας άνθρωπος που έχει επιτύχει ένα ειδικό είδος κοινωνικής θέσης (Wiredu 1992α). Σύμφωνα με τον Wiredu, αυτή η διπλή έννοια αντικατοπτρίζει μια σημαντική Εννοιολογική διάκριση μεταξύ ενός ανθρώπου – ενός βιολογικού οντότητα – και ένα πρόσωπο – μια οντότητα με ειδικό ηθικό ήθος και μεταφυσικές ιδιότητες. Η ιδιότητα του ανθρώπου δεν είναι επιρρεπής σε πτυχία, ούτε απονέμεται τέτοιο καθεστώς σε ένα άτομο ως «ανταμοιβή» για τις προσπάθειές της. Κάποιος είναι είτε άνθρωπος είτε κάποιος είναι Όχι – δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το να γίνεις άνθρωπος. Μέσα Αντίθετα, η προσωπικότητα είναι κάτι για να γίνει ένας άνθρωπος διαφορετικός πτυχία μέσω ατομικών επιτευγμάτων. Ο άνθρωπος ενός ατόμου Επομένως, η κατάσταση είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής, προϋπόθεση για Προσωπικότητα.[1]
Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, η «ανταμοιβή» για την επίτευξη οι υψηλότεροι βαθμοί προσωπικότητας συνδέονται άμεσα με τα δικαιώματα και προνόμια που μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχία.[2] Όσο περισσότερα δικαιώματα και προνόμια απολαμβάνει ένα άτομο, τόσο πιο κοινωνικά κεφάλαιο που αποκτά το άτομο (με τη μορφή πρόσβασης σε γραμμική δίκτυα και τους πόρους που ελέγχουν). Ένα άτομο—λαμβανόμενο υπόψη του πληρέστερη αίσθηση – είναι επομένως ένα άτομο που, μέσω της ώριμης Ο προβληματισμός και η δράση, άνθισαν οικονομικά και πέτυχαν στην εκπλήρωση των (συχνά βαρυσήμαντων) ευθυνών της προς την οικογένειά της και κοινότητα.
Οι διακριτικές ιδιότητες αυτής της έννοιας των προσώπων (όπως ερμηνεύονται από Wiredu) αναδεικνύονται όταν αντιπαραβάλλονται με την ανάλυση ενός άλλου κορυφαίος Αφρικανός φιλόσοφος, Kwame Gyekye, ο οποίος διαφωνεί με αυτό Διαβαθμισμένη σύλληψη του ατόμου. Ο Gyekye αντιτίθεται συγκεκριμένα στο ρόλο που παίζει η κοινωνική θέση στην άποψη του Wiredu για την προσωπικότητα, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με το φυσικό ή έμφυτο ηθικό ισότητα των προσώπων που απορρέει από την κοινή ανθρωπιά τους. Δηλαδή, εμείς είναι ανθρώπινα πρόσωπα πριν από οτιδήποτε άλλο και είναι το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει σημασία από ηθική άποψη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, Ο Gyekye παραθέτει την κατηγορηματική προσταγή του Καντ επιδοκιμαστικά όταν: Υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι, ως μέλη του «Βασιλείου του σκοποί», ίσοι ανεξάρτητα από την εμπειρική ή τυχαία χαρακτηριστικά (είτε πρόκειται για κοινωνικές είτε ακόμη και για γενετικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με τον Gyekye, είναι ουσιαστικά η ανθρώπινη ικανότητά μας για λόγος – όχι άλλα τυχαία ή τυχαία κατηγορήματα – ότι χρησιμεύει ως βάση για ηθική αξία. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί κανείς να επισημάνει σε τυχαία χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το φύλο, η ηλικία, ο γάμος κατάσταση ή κοινωνική τάξη ως βάση για την προσωπικότητα:
Αυτό που αποκτά ένα άτομο είναι κύρος, συνήθειες και προσωπικότητα ή χαρακτηριστικά γνωρίσματα: αυτός, qua πρόσωπο αποκτά και έτσι γίνεται το αντικείμενο της απόκτησης και, ως εκ τούτου, προηγείται της διαδικασία απόκτησης, δεν μπορεί να οριστεί από αυτό που αποκτά. Το ένα είναι Ένα άτομο εξαιτίας αυτού που είναι, όχι εξαιτίας αυτού που αποκτά (Wiredu &; Gyekye 1992, 108).
Ο Gyekye σπεύδει να σημειώσει ότι υπάρχουν κάποιες εκφράσεις των Akan και κρίσεις σχετικά με τη ζωή και τη συμπεριφορά των ανθρώπων που φαίνεται να δίνουν το εντύπωση ότι η προσωπικότητα είναι κάτι που αποκτάται ή απονέμεται σε κάποιον δυνάμει της ανάληψης ευθύνης στην κοινότητα. Για παράδειγμα, το Onnye 'nipa είναι μια ηθική κριτική έκφραση χρησιμοποιείται μεταξύ των Akan για να περιγράψει κάποιον που εμφανίζεται στη συμπεριφορά του για να Να είστε κακοί, κακοί και γενναιόδωροι με τους άλλους. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο υψηλού επιπέδου Τα ηθικά πρότυπα ή η συμπεριφορά θα περιγράφονταν επιδοκιμαστικά ως Oye Onipa Paa – κυριολεκτικά, είναι ένα πραγματικό (ανθρώπινο) πρόσωπο. Μέσα αντίθεση, ένα άτομο που αποτυγχάνει στην προσπάθειά του στο Akan Η κοινότητα μπορεί να κριθεί ως Onipa Hun, που κυριολεκτικά σημαίνει «άχρηστο άτομο», μια δυσάρεστη έκφραση.
Σύμφωνα με τον Gyekye, ωστόσο, αυτές οι τοποθεσίες δεν πρέπει να ληφθούν κυριολεκτικά, αλλά απλώς για να αντικατοπτρίζει «την κατάσταση, τις συνήθειες και προσωπικότητα ή χαρακτηριστικά γνωρίσματα» που αποκτά κανείς κατά τη διάρκεια του πορεία της ζωής κάποιου, όχι προσωπικότητα (Wiredu &; Gyekye 1992, 108). Για τον Gyekye, η προσωπικότητα είναι προγενέστερη και ανεξάρτητη από αυτήν Εξαγορές. Να αντιληφθεί την προσωπικότητα ως συνεχή ιδιότητα ικανή για βαθμούς είναι να συγχέει τις συμβατικές έννοιες του κατάσταση - μια εξαιρετικά μεταβλητή ποσότητα - με την έννοια της προσωπικότητα, μια σταθερά για όλα τα ανθρώπινα πρόσωπα.
Η σχέση μεταξύ των αναλύσεων του Wiredu και του Gyekye για Η προσωπικότητα αναδεικνύεται σαφέστερα εξετάζοντας την κατάσταση του βρέφη, σε σχέση με την προσωπικότητα. Οι γλωσσικές συμβάσεις των Akan διακρίνουν βρέφη από πλήρη άτομα με βάση την έλλειψη του διανοητικού τους και ηθική ωριμότητα. Η πτυχή αυτή αντικατοπτρίζει τον συνεχή χαρακτήρα της προσωπικότητα που τονίζεται από τον Wiredu. Ωστόσο, το βρέφος (ή onipa) είναι Επίσης, της παραχωρήθηκε ένα βασικό επίπεδο σεβασμού λόγω της κατοχής της Οι μπάμιες. Από την άποψη αυτή, ένα βρέφος δικαιούται Σεβασμός που οφείλεται σε οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ικανότητας. (Wiredu &; Gyekye 1992)
Όπως ερμηνεύονται από τον Wiredu, αυτές οι συμβάσεις δείχνουν σαφώς ότι ορισμένα είδη επιτευγμάτων – είτε είναι ηθικά, διανοητικά ή κοινωνικά—είναι, για τον Ακάν, συστατικά της προσωπικότητας, όχι απλώς δείκτες αυτού του καθεστώτος. Αλλά ταυτόχρονα, η Wiredu θεωρεί ότι οι συμβάσεις αυτές καταδεικνύουν τη σημασία της την ιδιότητα του βρέφους ως ανθρώπου, δεδομένου ότι δίνει το δικαίωμα βρέφος – και, για το θέμα αυτό, όλοι οι άλλοι άνθρωποι – στο ελάχιστο επίπεδο σεβασμού. Η σημασία της ανθρωπότητας, υποστηρίζει, είναι ότι αποτελεί αναγκαία (αν και όχι επαρκή) προϋπόθεση για την προσωπικότητα. Από την οπτική γωνία του Wiredu, η κατοχή των μπάμιων παρέχει μια προϋπόθεση αυτοσεβασμού, όχι αυτοσεβασμού μόνο του. Για να αποκτήσει κανείς τον ίδιο τον αυτοσεβασμό, πρέπει να οικοδομήσει πάνω σε αυτή τη βάση να επιτύχει μεγαλύτερους βαθμούς ηθικής ελεύθερης βούλησης, και με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερους βαθμούς προσωπικότητας.
Η διαφορά στο καθεστώς μεταξύ εκείνων που κατέχουν απλώς τις μπάμιες και εκείνων που έχουν επιτύχει υψηλότερο βαθμό Η προσωπικότητα μπορεί να θεωρηθεί από την άποψη της διαφοράς μεταξύ των ποιότητα ηθικής αυτενέργειας και βαθμοί ηθικής ευθύνης. Μεταξύ των Akan, φράσεις όπως onye' Nipa ("δεν είναι πρόσωπο") ή Onipa Hun ("άχρηστο άτομο") δείχνουν ότι ένα άτομο είναι ηθικό πράκτορας, ένας που είναι ίσος με όλους τους άλλους σε σχέση με την κατοχή του δυνατότητα για πλήρη προσωπικότητα - αν και μια δυνατότητα που η Το άτομο δεν έχει συνειδητοποιήσει. Στην πραγματικότητα, για να περάσει μια κρίση ότι κάποιος είναι ένα onye' nipa είναι ένας τρόπος σεβασμού του ατόμου ως ηθικός παράγοντας. Η μη ανάληψη ευθύνης από έναν ενήλικα με αυτόν τον τρόπο θα ήταν ισοδυναμούν με έλλειψη σεβασμού της ηθικής τους ελεύθερης βούλησης.
Τα δύο επίπεδα προσωπικότητας (το ένα διακριτό, το άλλο συνεχές) που θέτει ο Wiredu του επιτρέπει να λογοδοτεί για μεγάλο μέρος των κοινωνικών και γλωσσικά δεδομένα, ικανοποιώντας παράλληλα πολλές από τις ηθικές διαισθήσεις πίσω από την καθαρά διακριτική ερμηνεία του ίδιου του Gyekye. Σκέφτομαι Και πάλι, για παράδειγμα, σχετικά με την έννοια του ανθρώπου. Όπως εξηγείται by Wiredu, αυτό που κάνει μια οντότητα ανθρώπινο ον είναι απλά δικό του κατοχή μπάμιες. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε Η καντιανή γλώσσα του Gyekye ως ο ισχυρισμός ότι η κατάσταση κάποιου Ως όχι μόνο ένα ανθρώπινο ον, αλλά ως ηθικός παράγοντας στηρίζεται αποκλειστικά την ικανότητα κάποιου για λογική. Η κανονιστική επίπτωση της Η κατοχή των μπάμιων ή η ικανότητα για ορθολογισμό είναι ότι η οικονομική οντότητα δικαιούται μη αναστρέψιμο σεβασμό σε συνδυασμό με μη αναγώγιμα δικαιώματα – όπως το αρνητικό δικαίωμα να μην σκοτωθείς άδικα, ή το θετικό δικαίωμα να δοθεί αυτό που χρειάζεται για να διατηρηθεί ζωή. Οι κοινωνικές βάσεις της προσωπικότητας συμπληρώνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο έμφυτος σεβασμός. Με αυτόν τον σοφό τρόπο μπορεί κανείς να πει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι Όντα, αλλά δεν είναι όλα τα ανθρώπινα όντα πρόσωπα. Κατά βάθος, όλοι οι άνθρωποι Τα όντα είναι εν δυνάμει ηθικοί παράγοντες. Αυτή είναι μια κατάσταση (χωρητικότητα για ορθολογισμό και ηθική) ότι ένα πουλάρι δεν μπορεί να παραχωρηθεί επειδή ακόμη και Ένα άλογο δεν μπορεί να γίνει ηθικός παράγοντας. Ένα βρέφος μπορεί.
Οι συνέπειες της διττής άποψης της προσωπικότητας που παρουσιάζεται από Το Wiredu απεικονίζεται όμορφα από τις πρακτικές των Akan μετά το θάνατο του ένα βρέφος. Παρά τις προφανώς τραγικές συνθήκες ενός τέτοιου θανάτου, Δεν επιτρέπονται τελετές κηδείας στην κοινωνία των Akan για βρέφη. Σύμφωνα με τον Wiredu, ο λόγος για αυτό προκύπτει φυσικά από το ελάχιστο επίπεδο προσωπικότητας που επιτυγχάνεται από τα βρέφη: Δεν είναι αυτό Τα βρέφη δεν εκτιμώνται ούτε λατρεύονται από τον Ακάν. μάλλον, είναι ότι Απλώς δεν είναι το είδος του ατόμου για το οποίο είναι μια τέτοια τελετή κατάλληλος. Η κηδεία των Akan είναι μια μορφή αποστολής για τους αναχωρούντες Ψυχή στο Ταξίδι στο Ασμάντο (Ο Προγονικός Κόσμος)—α ταξίδι για το οποίο ένα παιδί δεν πληροί τις προϋποθέσεις επειδή δεν έχει επιτευχθείσα προσωπικότητα. Έτσι, ο θάνατος ενός παιδιού δεν είναι καιρός για πένθος. Αντ 'αυτού, οι γονείς αναμένεται να συμπεριφέρονται κανονικά και Χαρούμενα.
Η διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους αποθανόντες ενήλικες και παιδιά είναι εκδήλωση αυτού που μπορούμε να αναφέρουμε ως θεωρία των Akan της επιλεκτικής μετενσάρκωση, μια άποψη που αξιώνει ότι κατά τα άλλα άξιοι άνθρωποι που απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους για την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου βαθμός προσωπικότητας μια δεύτερη ευκαιρία στην κόσμος.[3] Για τους Ακάν, εκείνοι που πεθαίνουν στη βρεφική ηλικία είναι προφανείς υποψήφιοι για αυτή τη μορφή μετενσάρκωσης, αφού απέτυχαν να ανταποκριθούν τις δυνατότητές τους, αλλά όχι λόγω έλλειψης προσπάθειας εκ μέρους τους. Μέσα ότι σέβονται ότι είναι αυτό που ο Wiredu αποκαλεί «ανθρώπους limbo», ανθρώπους με αναξιοποίητο δυναμικό για πλήρη προσωπικότητα και την ευκαιρία να επιστρέψουν στη ζωή για να αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό.
Εκ πρώτης όψεως, η θεωρία της επιλεκτικής μετενσάρκωσης μπορεί να φαίνεται να είναι τίποτα περισσότερο από ένα περίεργο χαρακτηριστικό της κοσμολογίας Akan. Όπως παρουσιάστηκε από Το Wiredu, ωστόσο, είναι μέρος μιας γενικής διαδικασίας ηθικής Παράγοντες. Εκτιμώντας το ρόλο της επιλεκτικής μετενσάρκωσης μεταξύ των Επομένως, ο Akan απαιτεί την αναγνώριση ολόκληρης της διαδικασίας με την οποία ηθικά Δημιουργούνται υπεύθυνοι παράγοντες, καθώς και πώς γίνονται τα άτομα κίνητρο να είναι ηθικό. Κρίσιμο για αυτή την εκτίμηση είναι το Κατανόηση ότι η οντότητα στην οποία βασίζεται αυτή η διαδικασία υπάρχει πέρα από τη ζωή ενός φυσικού ανθρώπου. Οι μπάμιες που σχηματίζουν το «πυρήνας» του ανθρώπινου όντος (και οι επιστροφές μέσω του διαδικασία επιλεκτικής μετενσάρκωσης) προηγείται της ζωής κάποιου ως ανθρώπινο και αποτελεί το ένα άκρο αυτής της διαδικασίας. Στο άλλο άκρο βρίσκεται το Akan πρόγονος, το αποκορύφωμα της διαδικασίας να γίνει κάποιος του οποίου η μνήμη χρησιμεύει ως ηθικό παράδειγμα για τους ζωντανούς που καθοδηγεί το ηθικό ταξίδι του Ακάν. Εκείνοι που γίνονται πρόγονοι είναι εκείνοι που, μέσα από τη φαντασία, την ευφυΐα και την ενσυναισθητική ταύτισή τους με τους συνανθρώπους τους, να υπερέχουν όχι παρά αλλά λόγω όλες τις προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν τους. Αφού έζησε ένα πλήρες ζωή, αποκτούν το «εισιτήριό» τους (για να χρησιμοποιήσουν το Wiredu εικόνες) στον προγονικό κόσμο και μετενσαρκώνονται σε υπηρεσία-πρόγονοι.
Ο Gyekye απορρίπτει αυτή την εξήγηση, μαζί με την ανάλυση του Wiredu για Προσωπικότητα Akan. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε τέτοια εξήγηση του Akan Οι κοινωνικές και γλωσσικές συμβάσεις πρέπει να προϋποθέτουν την προσωπικότητα ακόμη και Ο νεότερος άνθρωπος:
[Α] ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κοινωνική του θέση. Η προσωπικότητα μπορεί να φτάσει στην πλήρη πραγματοποίησή της στην κοινότητα, αλλά δεν είναι που αποκτήθηκαν ή πρόκειται να επιτευχθούν καθώς κάποιος προχωρά στην κοινωνία. Τι ένα Το πρόσωπο αποκτά κατάσταση, συνήθειες και προσωπικότητα ή χαρακτήρα Χαρακτηριστικά: αυτός, ως πρόσωπο, γίνεται έτσι το υποκείμενο απόκτηση, και ως εκ τούτου πριν από την απόκτηση, δεν μπορεί να είναι ορίζεται από αυτό που αποκτά. Κάποιος είναι άνθρωπος εξαιτίας αυτού που δεν είναι εξαιτίας αυτού που έχει αποκτήσει (Wiredu &; Gyekye 1992, σημείωμα 108 22).
Για τον Gyekye, λοιπόν, οι διαφορές σε σχέση με την προσωπικότητα δεν μπορούν εξηγούν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι Akan αντιμετωπίζουν το θάνατο του βρέφη και ενήλικες. Αντίθετα, προτιμά να λογοδοτεί γι' αυτά διαφορές όσον αφορά τη χρηστική αξία των πολιτιστικών πρακτικών όπως η διαφορετική αντιμετώπιση των θανάτων βρεφών και ενηλίκων. Ο πιο προφανής λόγος για τη διαφορά, σύμφωνα με τον Gyekye, είναι ότι το μέγεθος και το μέγεθος του εορτασμού του θανάτου εξαρτάται από την κοινωνική Κατάσταση του θανόντος άτομο.[4] Ο θάνατος ενός πλούσιου και καλά συνδεδεμένου ατόμου θα καλέσει φυσικά για μια πιο περίτεχνη τελετή από το θάνατο ενός νεογέννητου, αρκετά ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους ως προσώπων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Gyekye αρνείται το ρόλο που παίζει η ιδέα της μετενσάρκωσης για τους Akan στη διαμόρφωση των προσώπων. Για Αυτόν, ωστόσο, την ιδέα της μετενσάρκωσης (και της διαβαθμισμένης έννοιας της προσωπικότητας) είναι λιγότερο μια πραγματική περιγραφή της προσωπικότητας παρά μια ηθική αφήγηση, όπως αυτές που διατυπώθηκαν από τον Ακινάτη, τον Καντ, τον Μπένθαμ και John Stuart Mill για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει ηθικά διδάγματα. Το κεντρικό αφηγήσεις της δυτικής ηθικής φιλοσοφίας (όπως το κοινωνικό συμβόλαιο) παρέχουν ζωντανές εικόνες που παρακινούν τα άτομα να ενεργούν με συγκεκριμένους τρόπους. Με τον ίδιο τρόπο, οι αφηγήσεις των Akan για μετενσάρκωση και προσωπικότητα χρησιμεύουν για την ενίσχυση κοινωνικά πολύτιμων χαρακτηριστικών και πρακτικών, όπως: συνεργασία και εργατικότητα.
Από αυτή την άποψη, οι σοφοί πρεσβύτεροι Akan που ασφαλίζουν το θάνατο Οι εορτασμοί για πλήρη άτομα κατανοούν τι μπορεί συχνά να κάνει ένας περιστασιακός θεατής Παραβλέψτε – δηλαδή, ότι τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ενός θανάτου Ο εορτασμός είναι στους θεατές, παρά στον νεκρό. Τι μπορεί να γίνει να ονομαστεί το εκφραστικό περιεχόμενο της δημόσιας δράσης – το μήνυμα προς η κοινότητα των Akan που μεταφέρεται από την τελετουργική και συμβολική παράσταση, οι δημόσιες ομιλίες των ηγετών των Akan – είναι οι πιο σημαντικές επίδραση τέτοιων τελετών. Αυτές οι τελετές είναι ένα ισχυρό συμβολικό Μηχανισμός τόσο για την έκφραση όσο και για τη διαμόρφωση των αξιών και των πεποιθήσεων του ο λαός Akan. Έτσι, οι Akan μπορούν να απέχουν από το πένθος ενός βιαστή ή ένας δολοφόνος για να εκφράσει τη συλλογική του αποστροφή για το αδίκημα ενεργώ.
2. Επίτευξη προσωπικότητας
Τα κριτήρια για την επίτευξη της προσωπικότητας στην κοινωνία των Akan βασίζονται σε δύο είδη εκτιμήσεων. Το πρώτο είναι το φυσικό γεγονός ότι τείνουμε Φροντίζουμε τους συγγενείς μας και νιώθουμε υπεύθυνοι για εκείνους με τους οποίους είμαστε στενές αμοιβαίες σχέσεις. Το δεύτερο είναι ότι οι κοινωνίες χρειάζονται κάποια Τρόπος ενθάρρυνσης και υποστήριξης των συναισθημάτων ενσυναίσθησης των μελών για εκείνοι πέρα από τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τον Wiredu, στην κοινωνία των Akan ο γάμος και η αναπαραγωγή είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση προσωπικότητας. Είναι σημαντικό το νοικοκυριό ενός ατόμου να διοικείται από κοινή ισότιμη συμβίωση των συζύγων και ότι τα τέκνα είναι υγιή και τρέφεται καλά. Εάν ένα άτομο επρόκειτο να αναλάβει την ευθύνη για την ανατροφή μακρινών συγγενών ή έπρεπε να επωμιστούν το βάρος εκτρέφοντας μη συγγενείς και επιτρέποντας στο νοικοκυριό του να γίνει μαγνήτης για συγγενείς και εκτεταμένη οικογένεια, τότε ένα τέτοιο άτομο θα σκοράρει πολύ υψηλή προσωπικότητα, όπως υποδεικνύεται από αναφορές σε αυτόν ως oye «Nipa, δηλαδή, είναι πράγματι "ένα πραγματικό πρόσωπο". Σύμφωνα με το Wiredu,
Απαιτείται περισσότερο από αυτό για να γίνουν συγκεκριμένες υλικές συνεισφορές στην ευημερία της γενεαλογίας κάποιου, η οποία είναι αρκετά σημαντική ομάδα ανθρώπων. Μια σειρά γεγονότων στη γενεαλογία, όπως ο γάμος, γεννήσεις, ασθένειες και θάνατοι, δημιουργεί επείγουσες υποχρεώσεις. Ο άτομο που είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτά εγκαίρως και επαρκώς είναι το αληθινό πρόσωπο (Wiredu &; Gyekye 1992, 107, σημείωση 2).
Τα άτομα που δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα προκαλούν κατακραυγή. Άλλος Τα μέλη της κοινωνίας των Akan θα τους δείξουν και θα πουν onnye' nipa ("δεν είναι πραγματικό πρόσωπο"). Ως κυριολεκτική απόδοση από τη γλώσσα Akan, αυτή η έκφραση θα μπορούσε απλά να σημαίνει ότι το άτομο δεν κάνει αυτό που του αναλογεί.
Κριτήρια που αφορούν τη σχέση κάποιου με εκείνους που βρίσκονται στο Η κοινότητα πέρα από την άμεση οικογένεια κάποιου περιλαμβάνει το να είναι ενεργός και ακλόνητος συμμετέχων σε κοινοτικά έργα (όπως η οικοδόμηση γέφυρες, κατασκευή δρόμων και καθαρισμός δημόσιων χώρων, καθώς και την παρακολούθηση του θανάτου, της ταφής και του πένθους αποθανόντος μέλους του την κοινότητα). Μαζί με τη δραστηριότητα σε κοινοτικά έργα είναι συμμετοχή σε πολιτικές τελετουργίες (όπως ενώσεις αδελφοτήτων, εκ περιτροπής πιστωτικές ομάδες, εκτεταμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις, μυστικές εταιρείες, κυνηγετικές ομάδες, ομάδες παρακολούθησης χωριών και ομάδες πολιτοφυλακής) που έχουν συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Απαίτηση συμμετοχής σε αυτές Οι πρακτικές, στην πραγματικότητα, επιλύουν αυτό που οι οικονομολόγοι αναφέρουν ως «ελεύθερο» αναβάτη" επιτρέποντας πληροφορίες για το καθένα τις προσπάθειες και τις συνεισφορές του ατόμου να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω του κοινότητα. Ο καθένας προσέχει διανοητικά εκείνους που λείπουν από τέτοια Τα γεγονότα και η επαναλαμβανόμενη κωλυσιεργία κατά τη διάρκεια της κοινοτικής εργασίας επιπλήττονται. Αν και η έμφαση δίνεται στην αρνητική βαθμολόγηση, όταν τα άτομα σκοράρουν Πολύ υψηλά λαμβάνουν κοινοτικούς τίτλους που, με το θάνατό τους, απονέμουν επάνω τους ειδικές τιμές από άλλα μέλη. Αυτοί αναχώρησαν Τα άτομα αντιμετωπίζονται σαν να ζουν με κοινωνική έννοια, μετενσαρκωμένα στον προγονικό κόσμο όπου συνεχίζουν να φυλάνε τους ζωντανούς. Ενώ Δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορεί κανείς να ανέβει στην κλίμακα που δείχνει Οι βαθμοί προσωπικότητας που επιτυγχάνονται, υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορεί κανείς φθινόπωρο.
Ένας ενήλικας που «κάνει λίγα» μπορεί να κατέβει στο επίπεδο του απλού Ένας άνθρωπος με μόνο τη βασική αξιοπρέπεια και τα άνευ όρων δικαιώματα εγγενές στο καθεστώς αυτό. Η πτώση τελειώνει εκεί, επειδή όλα τα άτομα διαθέτουν μπάμιες που θέτουν χαμηλότερα όρια για το πόσο μακριά μπορούν κατεβαίνουν στην κλίμακα της προσωπικότητας. Με αυτή την έννοια όλοι οι άνθρωποι έχουν ηθική αξία που τους δίνει δικαίωμα σε στοιχειώδη αξιοπρέπεια και άνευ όρων δικαιώματα είτε έχουν αποκτήσει προσωπικότητα είτε όχι.
3. Άτομο και Κοινότητα
Οι επικριτές του Wiredu υποστήριξαν ότι δεν το αναγνωρίζει αυτό Τα άτομα έχουν τη δική τους βούληση και μπορούν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, επιλέγουν τους δικούς τους στόχους. Η θέση του φαίνεται να υποστηρίζει μια μορφή «τυραννία» της κοινότητας πάνω στο άτομο. Γκιεκιέ επιμένει ότι αυτό είναι λάθος – τόσο περιγραφικά όσο και κανονιστικά (Wiredu &; Gyekye, 1992, 105, σημείωση 20). Συμφωνεί ότι «η ολόκληρο το φάσμα αξιών και πρακτικών στις οποίες βρίσκεται το άτομο αναγκαστικά ενσωματωμένο είναι μια δημιουργία της πολιτιστικής κοινότητας και είναι μέρος της ιστορίας του» και ότι αυτό δείχνει μια στενή σχέση μεταξύ της κοινοτικής δομής και των στόχων του ατόμου (Wiredu &; Gyekye 1992, 112, σημείωση 20). Ωστόσο, αυτή η στενή σχέση δύσκολα υπονοεί ότι η κοινοτική δομή είναι ο μόνος παράγοντας που το άτομο απαιτείται να ληφθεί υπόψη κατά την ανάλυση αυτών των στόχων. Σύμφωνα με Gyekye,
[Τ]α μεμονωμένα πρόσωπα ως συμμετέχοντες στις κοινές αξίες και πρακτικές, και μπλεγμένες στον ιστό των κοινοτικών σχέσεων, μπορεί να βρουν ότι πτυχές αυτών των πολιτιστικών δεδομένων είναι άκομψες, αναξιοπρεπείς ή μη διαφωτιστικό και μπορεί να αμφισβητηθεί και να αξιολογηθεί προσεκτικά. Ο Η αξιολόγηση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβεβαίωση ή την τροποποίηση ή βελτίωση των υφιστάμενων κοινοτικών στόχων, αξιών και πρακτικών· αλλά μπορεί ή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην πλήρη απόρριψή τους από το άτομο. Η δυνατότητα επαναξιολόγησης σημαίνει, σίγουρα ότι το άτομο δεν μπορεί να απορροφώνται από τους κοινοτικούς ή πολιτιστικούς μηχανισμούς (Wiredu & Gyekye 1992, 112 σημείωση 20).
Διατηρώντας για τα άτομα τουλάχιστον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ή απορρίπτοντας την κοινοτική συναίνεση, ο Gyekye εντοπίζει μια πηγή ταυτότητα που είναι με κάποιο ουσιαστικό τρόπο ανεξάρτητη από οποιοδήποτε συγκεκριμένο κοινωνία. Αυτός είναι ένας εαυτός που μπορεί να «συμμετέχει στο Προσδιορισμός ή ορισμός του ταυτότητα».[5] (Wiredu &; Gyekye 1992, 112).
Ο Gyekye αναγνωρίζει σωστά ότι η δυνατότητα αυτοκριτικής απαιτεί από κάποιον να είναι σε θέση να αποστασιοποιηθεί από τον δικό του κοινότητα ή περιστάσεις: Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για το λογαριασμό του Wiredu, ακόμη και για Το Wiredu επιτρέπει στα άτομα να αξιολογήσουν κριτικά την κοινότητά τους αξιεσ. Είναι, τελικά, αυτή η ικανότητα να κοιτάζει κανείς τον πολιτισμό του με νέα (και κριτική) ματιά που κάνει ηθικούς μεταρρυθμιστές (εκ των οποίων υπήρξαν πολλοί μεταξύ των Akan) δυνατόν. Αυτοί οι ηθικοί μεταρρυθμιστές μπορεί να σταθεί ενάντια στις κοινοτικές αξίες, αλλά αυτές που μπορεί να κάνουν μια αντίκτυπο και να επιλεγεί για μετενσάρκωση ως πρόγονος είναι αυτό που αιτιολογούν την απόρριψη ή την αναθεώρηση των τιμών που πείθουν την κοινότητα. Κατανοητοί με αυτόν τον τρόπο, οι ηθικοί μεταρρυθμιστές δεν έχουν μόνο θέση στην κοινωνία των Akan, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις ως άτομα με ασφαλή «εισιτήρια» για τον προγονικό κόσμο.
4. Υπευθυνότητα και ελεύθερη βούληση
Μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη της προσωπικότητας είναι ότι ο πράκτορας έχει την ικανότητα δράσης με βάση τον ορθολογικό προβληματισμό. Wiredu υποδεικνύει τι σημαίνει "κατεστραμμένη προσωπικότητα" με επισημαίνοντας ότι ένας ενήλικας Akan απρόβλεπτης συμπεριφοράς θα φέρει Η κρίση ότι «ο τάδε δεν είναι πρόσωπο (onye) 'onipa)," (Wiredu 1992a, 108) ένα σχόλιο που αφήνει ανοικτή για περαιτέρω διερεύνηση του κατά πόσον η ζημία προκλήθηκε από ψυχολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, ή από ωμή κακή τύχη. «Το πρόβλημα στο Akan είναι 'πότε είναι ένα άτομο υπεύθυνος;» Και η απάντηση σε αυτή τη σύντομη αφήγηση των Akan Η προσέγγιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς είναι ότι ένα άτομο είναι υπεύθυνο για ο βαθμός στον οποίο η συμπεριφορά του μπορεί να τροποποιηθεί μέσω ορθολογικής πειθώ ή ηθική διόρθωση» (Wiredu 1992a, 108–09). Ο Wiredu καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόλις η αιτία της απρόβλεπτης συμπεριφοράς είναι αποφασισμένη, η ανευθυνότητα μπορεί να μετατραπεί σε μη ευθύνη, διότι τη φιλοσοφία των Akan για το πρόσωπο, όπου υπάρχει ελεύθερη βούληση υπάρχει ευθύνη.
Δεδομένου ότι υπάρχει ένα στοιχείο αξίας στην προσωπικότητα, είναι σημαντικό να μιλήσουμε της κατανομής της ευκαιρίας επίτευξης προσωπικότητα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σεβασμός πέρα και πάνω από το όριο σεβασμός που οφείλεται στον άνθρωπο λόγω της ιδιότητάς του ως ανθρώπου Όντα. Αγαθά όπως θέσεις γοήτρου που απονέμονται σε Τα άτομα που έχουν επιτύχει την προσωπικότητα περιορίζονται από την ίδια τους την προσωπικότητα φύση, αλλά δεδομένης της ισότητας των ευκαιριών, κανένα άτομο δεν πρέπει να στερείται από την αρχή την ευκαιρία να εξασφαλιστούν αυτά τα αγαθά. Εδώ, λοιπόν, είναι ένα ένταση, για το τι κάνει η κοινωνία σε εκείνους που γεννιούνται μειονεκτούντα άτομα ή με δυνατότητα διαφοροποίησης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην τη θέση να επιτύχει την προσωπικότητα με τρόπους που αρτιμελείς σωματικοί άνθρωποι μπορώ? Τι συνέβη στον Shijuruh που γεννήθηκε σε μια οικογένεια κλεφτών και σε ένα Γειτονιά γεμάτη διαρρήκτες; Σίγουρα, ο Shijuruh δεν επέλεξε να είναι γεννημένος σε αυτή την οικογένεια, πολύ λιγότερο στη γειτονιά και αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του σε μια προσπάθεια επίτευξης προσωπικότητας. Με άλλα λόγια: Πώς εξηγείται η ισότητα σε άνισες συνθήκες;
Η απάντηση που δόθηκε από το Akan, σύμφωνα με το Wiredu ερμηνεία, είναι να συλλάβει το καθεστώς που απαιτείται για την προσωπικότητα όπως ορίζεται σε σχέση με την αρχική θέση ενός ενήλικου ατόμου ή αρχική χωρητικότητα. Ο Wiredu εξηγεί ότι, για παράδειγμα, ένας ενήλικας που συμπεριφέρεται ακανόνιστα ή με ανώριμο τρόπο θα τεκμαίρεται ότι έχει απέτυχε να είναι πλήρης άτομο.[6] Ένα τέτοιο τεκμήριο, ωστόσο, είναι απλώς ένα τεκμήριο, ένα εξαγωγή συμπερασμάτων από τις επιφανειακές ιδιότητες του τη δράση του ατόμου σε σχέση με το τι θα μπορούσε να αναμένεται από το μέσο άτομο. Εάν το άτομο αλλάξει τη συμπεριφορά του, Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί. Εάν, ωστόσο, η συμπεριφορά επιμένει, το εικονίδιο Τα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου μπορούν να καλέσουν έναν εμπειρογνώμονα - geomancer—ικανός να καθορίσει εάν ενεργεί από ελεύθερη βούληση.
Υπό την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά διαπιστώνεται ότι δεν είναι σκόπιμη ή ότι δεν ενεργεί από την ελεύθερη βούλησή της, η κοινότητα θα συγκεντρωθεί και θα θα ειπωθεί γι' αυτήν ένα μήνυμα αυτής της θητείας: «Δεν είναι αυτή μάτια, δεν είναι το κεφάλι της, δεν είναι το μυαλό της», δηλαδή, δεν είναι υπεύθυνη για τις ακανόνιστες ενέργειές της. Κατά την έκδοση αυτής της απόφασης, η Η κοινότητα θα αλλάξει την ανευθυνότητα σε μη ευθύνη. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν οι Akan για την εξίσωση βασικές συνθήκες των ατόμων στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ισότητας σε άνισες συνθήκες. Είναι κατά αυτό το υπόβαθρο που μπορούμε να αρχίσουμε να βγάζουμε νόημα από το Wiredu ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη βούληση και η ευθύνη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος μεταξύ των Akan.
5. Προσωπικότητα και κοινωνική θέση
Πολλοί σχολιαστές συμφωνούν με τον Gyekye ότι το βασικό συστατικό ενός άνθρωπος είναι αυτό που οι Akan αναφέρουν ως μπάμιες. Υπάρχει, ωστόσο, Κάποια διαφωνία σχετικά με τη φύση των μπάμιων. Σύμφωνα με Gyekye,
Οι μπάμιες είναι αυτές που αποτελούν τον εσώτατο εαυτό, οι ουσία, του μεμονωμένου ατόμου. Οι μπάμιες είναι ατομικές ζωή, γι 'αυτό συνήθως αναφέρεται ως okrateasefo, δηλαδή η ζωντανή ψυχή, μια φαινομενική ταυτολογία Αυτό όμως είναι σημαντικό. Η έκφραση έχει σκοπό να τονίσει ότι οι μπάμιες είναι ταυτόσημες με τη ζωή. Οι μπάμιες είναι οι πομπός του πεπρωμένου του ατόμου (μοίρα: nkrabea). Εξηγείται ως σπίθα του Υπέρτατου Όντος. Η παρουσία αυτής της θεϊκής ουσίας σε ένα ανθρώπινο ον μπορεί να ήταν η βάση της παροιμίας των Akan, «Όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Θεού. Όχι Το ένα είναι το παιδί της γης». (Gyekye 1987, 85)
Ενώ ο Gyekye υποστηρίζει ότι οι μπάμιες μπορούν να αποδοθούν με ακρίβεια στα αγγλικά ως «ψυχή», ο Wiredu επιμένει να σχεδιάσει ένα κάπως πιο λεπτή διάκριση μεταξύ αυτών των εννοιών. Για τις μπάμιες Wiredu είναι «αυτό του οποίου η παρουσία στο σώμα σημαίνει ζωή και των οποίων η απουσία σημαίνει θάνατο και η οποία έλαβε επίσης το το πεπρωμένο του ατόμου από τον Θεό» (Wiredu 1983, 119). Από Καίρια σημασία για τη διαφωνία τους είναι η κανονιστική επίπτωση της παρουσίας μπάμιες. Η κανονιστική συνέπεια είναι ότι οι μπάμιες απονέμουν στους κατόχους τους βασικό μη αναγώγιμο σεβασμό σε συνδυασμό με βασικά μη αναγώγιμα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως και ο Wiredu, ο Gyekye αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πρότυπα για τα οποία Μεμονωμένα άτομα στοχεύουν που έχουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων του εαυτού τους και της θέσης τους στην κοινωνία. Σε αντίθεση με το Wiredu, ωστόσο, Ο Gyekye αρνείται ότι τα γεγονότα σχετικά με τις φιλοδοξίες ή τους στόχους ενός ατόμου προσθέτουν ή να αφαιρέσει από την ιδιότητα του εν λόγω ατόμου ως προσώπου,
Το άτομο μπορεί να αποτύχει στις προσπάθειές του και, στην κοινότητα Akan, Για παράδειγμα, μπορεί συνεπώς να κριθεί ως «άχρηστο» πρόσωπο» (onipa hun), ένας όρος κατακραυγής. Αλλά πρέπει να είναι σημείωσε ότι αυτό που το άτομο θα αγωνιζόταν σε όλα αυτά Οι προσπάθειες είναι κάποια κοινωνική θέση, όχι προσωπικότητα. Η προσπάθεια είναι μέσα γεγονός μέρος της αυτοέκφρασης του ατόμου, μια άσκηση ενός ικανότητα έχει ένα άτομο. Ακόμα κι αν στο τέλος της ημέρας απέτυχε να επιτύχει την αναμενόμενη κατάσταση, η προσωπικότητά του δεν θα ήταν για Αυτός ο λόγος μειώνεται, παρόλο που μπορεί να χάσει τον κοινωνικό σεβασμό στο μάτια της κοινότητας. Έτσι ώστε να είναι κοινωνική θέση και όχι προσωπικότητα στο ποια άτομα θα μπορούσαν να αποτύχουν (Wiredu &; Gyekye 1992, 111, σημείωση 20).
Αντ' αυτού, λοιπόν, να αντιμετωπίζουμε τα άτομα ως ένα είδος ατόμου που παραδέχεται των πτυχίων, ο Gyekye χρησιμοποιεί κριτήρια προσωπικότητας που είναι αρκετά ανεξάρτητα από τους ατομικούς στόχους και δράσεις. Υποστηρίζει ότι, ενώ Τα πρόσωπα μπορεί να διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σε κοινότητα, αυτή η διαφορά είναι θέμα της κοινωνικής θέσης που αποδίδεται ο καθένας, όχι γεγονότα σχετικά με την ιδιότητά του ως προσώπων.
6. Συμπέρασμα
Προσωπικότητα που ορίζεται με όρους κοινωνικής επίτευξης και προσωπικής Οι σχέσεις χρησιμεύουν εύστοχα για τη δημιουργία εκείνων των δικτύων που ευνοούν δημιουργία της ροής πληροφοριών και των υποχρεώσεων που απαιτούνται για την προώθηση της κοινοτικής εμπιστοσύνης. Έτσι συλλαμβάνεται, η έννοια των Akan Η προσωπικότητα συμβάλλει στην υποστήριξη της κοινωνικής συνεργασίας και παρέχει πλαίσιο εξαιρετικά κατάλληλο για την επίλυση προβλημάτων συλλογικής δράσης. Ο Οι Akan έχουν διαμορφώσει ένα μέσο για να παρακινήσουν τα άτομα να συνεισφέρουν το κοινωνικό καλό, ενώ εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι η ηθική αξία ακόμη και του Το πιο μη παραγωγικό άτομο διατηρείται. Για τον Ακάν, η προσωπικότητα είναι την ανταμοιβή για τη συνεισφορά στην κοινότητα και τη βάση της Η ηθική αξία του ατόμου βρίσκεται σε μια ανεξάρτητη Πηγή – μια κοινή ανθρωπότητα.
--------------------------------
Σημειώσεις για τη φιλοσοφία του ατόμου Akan
1. Οι Akan, φυσικά, δεν είναι μοναδικοί στη διάκριση μεταξύ προσώπων και τους ανθρώπους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι εταιρείες είναι αντιμετωπίζονται ως «τεχνητά πρόσωπα» σύμφωνα με το νόμο και πολλές από τις ίδιες προστασίες που παρέχονται στους λεγόμενους «φυσικούς» πρόσωπα» από το Σύνταγμα.
2. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η προσωπικότητα είναι μια ανοιχτή άνοδος, δεδομένου ότι Μπορεί κανείς θεωρητικά να ανέβει όλο και ψηλότερα και ψηλότερα στο επίτευξη της προσωπικότητας. Υπάρχει, ωστόσο, επίσης ένα καθοδικό όριο πόσο μακριά μπορεί να πέσει ένα άτομο, αφού δεν μπορεί κανείς να κατέβει κάτω από το επίπεδο στο που κάποιος γίνεται ένα απλό ανθρώπινο ον με κάποιο ελάχιστο μη αναγώγιμο δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Παρόμοιες εκτιμήσεις αποτελούν τη βάση της διακρίσεως μεταξύ ενηλίκων και Μελλοντικά πλήρη άτομα σε σχέση με την κατακραυγή που απευθύνεται σε ενήλικες αρτιμελούς και φυσιολογικής λειτουργίας του νου που απέτυχαν να τραβήξουν το βάρος τους, αλλά όχι σε βρέφη που εξακολουθούν να θεωρούνται ως προετοιμασία για την είσοδο στην προσωπικότητα.
4. Η Wiredu, φυσικά, δεν θα αρνηθεί ότι η κατάσταση του αποθανόντος είναι σχετικός. Ωστόσο, θα συμπληρώσει αυτή τη δήλωση υποστηρίζοντας ότι Θα εξαρτηθεί επίσης από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο θα αποκτήσει αυτό το καθεστώς.
5. Η θέση του Gyekye υπαγορεύεται, τουλάχιστον εν μέρει, από την ανησυχία του ότι η «φετιχοποίηση» της κοινοτικής ζωής στους Akan (και Αφρική γενικά) έρχεται εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων.
6. Για περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε κάποιον με ακανόνιστη συμπεριφορά, βλέπε Wiredu, Cultural Universals and Particulars, 130–33.
Σημειώσεις για τη φιλοσοφία του ατόμου Akan
1. Οι Akan, φυσικά, δεν είναι μοναδικοί στη διάκριση μεταξύ προσώπων και τους ανθρώπους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι εταιρείες είναι αντιμετωπίζονται ως «τεχνητά πρόσωπα» σύμφωνα με το νόμο και πολλές από τις ίδιες προστασίες που παρέχονται στους λεγόμενους «φυσικούς» πρόσωπα» από το Σύνταγμα.
2. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η προσωπικότητα είναι μια ανοιχτή άνοδος, δεδομένου ότι Μπορεί κανείς θεωρητικά να ανέβει όλο και ψηλότερα και ψηλότερα στο επίτευξη της προσωπικότητας. Υπάρχει, ωστόσο, επίσης ένα καθοδικό όριο πόσο μακριά μπορεί να πέσει ένα άτομο, αφού δεν μπορεί κανείς να κατέβει κάτω από το επίπεδο στο που κάποιος γίνεται ένα απλό ανθρώπινο ον με κάποιο ελάχιστο μη αναγώγιμο δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Παρόμοιες εκτιμήσεις αποτελούν τη βάση της διακρίσεως μεταξύ ενηλίκων και Μελλοντικά πλήρη άτομα σε σχέση με την κατακραυγή που απευθύνεται σε ενήλικες αρτιμελούς και φυσιολογικής λειτουργίας του νου που απέτυχαν να τραβήξουν το βάρος τους, αλλά όχι σε βρέφη που εξακολουθούν να θεωρούνται ως προετοιμασία για την είσοδο στην προσωπικότητα.
4. Η Wiredu, φυσικά, δεν θα αρνηθεί ότι η κατάσταση του αποθανόντος είναι σχετικός. Ωστόσο, θα συμπληρώσει αυτή τη δήλωση υποστηρίζοντας ότι Θα εξαρτηθεί επίσης από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο θα αποκτήσει αυτό το καθεστώς.
5. Η θέση του Gyekye υπαγορεύεται, τουλάχιστον εν μέρει, από την ανησυχία του ότι η «φετιχοποίηση» της κοινοτικής ζωής στους Akan (και Αφρική γενικά) έρχεται εις βάρος των ατομικών δικαιωμάτων.
6. Για περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε κάποιον με ακανόνιστη συμπεριφορά, βλέπε Wiredu, Cultural Universals and Particulars, 130–33.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου