Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ατελοφοβία (φόβος της ατέλειας)

Η ατελοφοβία είναι ένας έντονος και υπερβολικός φόβος του να είσαι ατελής ή να κάνεις λάθη, λέει η Aimee Daramus, PsyD, κλινική ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και συγγραφέας του βιβλίου “Understanding Bipolar Disorder”.

Όλοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά από καιρό σε καιρό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό το συναίσθημα είναι σπάνιο και φευγαλέο. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν έναν έντονο φόβο για την ατέλεια που μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητά τους να ζήσουν τη ζωή τους.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τα συμπτώματα και τα αίτια της ατελοφοβίας, καθώς και ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορεί να είναι χρήσιμες.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ατελοφοβία;

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ατελοφοβίας:

Έχοντας μη ρεαλιστικούς στόχους: Μπορεί να θέτετε εξωπραγματικά υψηλά πρότυπα και ανέφικτους στόχους για τον εαυτό σας. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό μπορεί να σας φαίνεται απαράδεκτο.

Κρίνετε τον εαυτό σας αυστηρά: Μπορεί να είστε υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό σας και να τον κρίνετε αυστηρά επειδή δεν μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Ανικανότητα να δεχτείτε ανατροφοδότηση: Μπορεί να μην είστε σε θέση να ανεχθείτε την παραμικρή κριτική. Ακόμα και η ανατροφοδότηση που δίνεται εποικοδομητικά μπορεί να νιώθετε σαν επίθεση, επειδή επισημαίνει ότι δεν είστε τέλειοι.

Να βιώνετε φόβο και αγωνία: Μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι ή πανικόβλητοι όταν αντιμετωπίζετε -ή ακόμα και όταν σκέφτεστε- καταστάσεις στις οποίες μπορεί να μην είστε στα καλύτερά σας. Εκτός από τα συναισθηματικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσετε και σωματικά συμπτώματα άγχους, όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, ναυτία, ρίγη, ζάλη, εφίδρωση και τρέμουλο.

Αποφεύγετε καταστάσεις που σας αναστατώνουν: Μπορεί να αποφεύγετε οποιεσδήποτε δουλειές, αποστολές ή άλλες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να μην είστε τέλειοι, λέει ο Δρ Ντάραμους. “Μπορεί ακόμη και να αποφεύγετε να συναντάτε ανθρώπους που μπορεί να παρατηρήσουν τυχόν λάθη σας”.

Αναπολώντας τα λάθη του παρελθόντος: Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να αναπαράγει επανειλημμένα τα λάθη του παρελθόντος στο μυαλό σας και να εκνευρίζεστε υπερβολικά.

Η ατελοφοβία μπορεί να σας κάνει να ασκείτε μεγάλη πίεση στον εαυτό σας να είναι τέλειος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας, να σας δυσκολέψει να επιτύχετε προσωπική ικανοποίηση και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών και αυτοκτονίας.

Γιατί έχω ατελοφοβία;

Αυτές είναι μερικές από τις πιθανές αιτίες της ατελοφοβίας, σύμφωνα με τον Dr. Daramus:

Τραύμα: Εάν έχετε βιώσει κάτι τραυματικό λόγω ενός λάθους που κάνατε, μπορεί να σας σημαδέψει συναισθηματικά και να σας κάνει να φοβάστε να κάνετε λάθη προκειμένου να αποφύγετε μελλοντικά τραύματα.

Ανατροφή: Αν μεγαλώσατε από γονείς ή φροντιστές που ήταν τελειομανείς, μπορεί να φοβάστε να είστε ατελής, ιδιαίτερα αν σας απέσυραν την αγάπη ή την έγκρισή τους αν δεν είχατε καλή απόδοση σε κάτι.

Γενετικοί παράγοντες: Η γενετική μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε μια φοβία αν κάποιος βιολογικός συγγενής σας την έχει.

Τοξικές καταστάσεις: Εάν ο φόβος του να κάνετε λάθη είναι καινούργιος για εσάς ή εάν εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή με συγκεκριμένα άτομα, μπορεί να βρίσκεστε σε τοξική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα είναι πιθανότατα η κατάσταση.

Είναι η ατελοφοβία ψυχική ασθένεια;

Η ατελοφοβία είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Πρόκειται για ένα είδος αγχώδους διαταραχής που κατατάσσεται στις ειδικές φοβίες, δηλαδή στον έντονο, παράλογο φόβο για κάτι που δεν αποτελεί απειλή για εσάς.

Είναι η ατελοφοβία μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής;

Η ατελοφοβία μπορεί να είναι μια μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ) ή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής προσωπικότητας (ΙΨΠ), λέει ο Δρ Ντάραμους.

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αλληλεπιδρούν:

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Ένα από τα κύρια συμπτώματα της ΙΨΔ είναι η εμμονική ανάγκη να έχουν τα πράγματα σε τέλεια, συμμετρική σειρά.6 Κάποιος με ΙΨΔ μπορεί επίσης να εμφανίζει ατελοφοβία και να φοβάται τις ατέλειες.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας: Αν και η OCPD ακούγεται παρόμοια με την ΙΨΔ, πρόκειται για μια ξεχωριστή κατάσταση ψυχικής υγείας. Κάποιος με OCPD ασχολείται εκτενώς με τον έλεγχο, την οργάνωση και την τελειομανία. Κάποιος με OCPD μπορεί να βιώνει ατελοφοβία, με αποτέλεσμα να φοβάται την αποτυχία και να κάνει τα πάντα για να αποφύγει να κάνει ένα λάθος.

Ατελοφοβία έναντι τελειομανίας

Ενώ η ατελοφοβία μοιάζει με την τελειομανία από ορισμένες απόψεις, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτές είναι μερικές από τις διαφορές:

Ατελοφοβία
  • Κατάσταση ψυχικής υγείας
  • Φόβος να κάνει κάποιος λάθος ή να είναι ατελής
  • Κυρίως από το φόβο της αποτυχίας
  • Σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα άγχους και πανικού
  • Παρεμποδίζει την καθημερινή λειτουργία
Τελειομανία
  • Χαρακτηριστικό προσωπικότητας
  • Τάση να επιδιώκει την αψεγάδιαστη τελειότητα
  • Κυρίως καθοδηγείται από την αναζήτηση της τελειότητας
  • Δεν είναι τόσο εξουθενωτική και εξαντλητική όσο η ατελοφοβία
  • Όχι τόσο σοβαρή ένταση όσο η ατελοφοβία
Πώς να αντιμετωπίσετε την ατελοφοβία

Ο Dr. Daramus προτείνει ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ατελοφοβία:

Συνηθίστε να κάνετε λάθη: Συνηθίστε σιγά-σιγά, απαλά την ιδέα ότι θα κάνετε λάθη. Ξεκινήστε αφήνοντας τον εαυτό σας να κάνει μικρά λάθη που δεν έχουν συνέπειες. Προχωρήστε μέχρι να αποδεχτείτε μεγαλύτερα λάθη.

Βρείτε τρόπους για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας: Χρησιμοποιήστε τον διαλογισμό, την ενσυνειδητότητα, μια σκληρή προπόνηση ή μια αγαπημένη λίστα αναπαραγωγής για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τις τελειομανείς ορμές και να ανεχτείτε τις ατέλειες.

Φύγετε από τοξικές καταστάσεις: Αν βιώνετε ατελοφοβία μόνο σε μια κατάσταση, όπως για παράδειγμα στη δουλειά, η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης είναι να βρείτε μια διέξοδο από την τοξική κατάσταση.

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης: Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης από ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τους φόβους σας και στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε για να σας δώσουν συναισθηματική επιβεβαίωση, αγάπη και φροντίδα που δεν εξαρτάται από το πόσο καλά κάνετε κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου