Το παθητικοεπιθετικό άτομο στην πραγματικότητα πάσχει από μια διαταραχή προσωπικότητας.
Τα κύρια χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του περιλαμβάνουν το συνεχές πείσμα, την περιφρόνηση των αιτημάτων των άλλων και μια μονίμως αρνητική ή ηττοπαθή νοητική στάση.
Η ζωή με ένα παθητικοεπιθετικό άτομο είναι περίπλοκη και εξαντλητική.
Όπως συμβαίνει συνήθως με τις διαταραχές συμπεριφοράς, μερικά άτομα παρουσιάζουν λιγότερα χαρακτηριστικά της ενώ άλλα τα έχουν όλα.
Ωστόσο η ευκολία που έχει ένα παθητικοεπιθετικό άτομο να χειρίζεται τους άλλους είναι τόσο μεγάλη που η σχέση μαζί του χαρακτηρίζεται πάντα από πολύ πόνο και δυστυχία.
Μπορεί να ζείτε με ένα παθητικοεπιθετικό άτομο. Μπορεί κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος συνάδελφός σας να πάσχει από αυτήν τη διαταραχή προσωπικότητας.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν στρατηγικές αντιμετώπισης καθώς και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία χάρη στις οποίες μπορεί να μειωθεί αυτή η αρνητική συμπεριφορά.
Σήμερα θέλουμε να σας βοηθήσουμε να μάθετε περισσότερα πράγματα για τη συγκεκριμένη διαταραχή.
1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχει ένα παθητικοεπιθετικό άτομο;
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν παρουσιάζουν όλα τα άτομα με αυτήν τη διαταραχή τις συμπεριφορές που αναφέρονται παρακάτω.
Όμως, αυτό που πάντα χαρακτηρίζει ένα παθητικοεπιθετικό άτομο είναι η μεγάλη ευκολία που έχει να δείχνει εχθρικότητα “πασπαλισμένη με ζάχαρη”.
Με άλλα λόγια, μπορεί να μας πληγώνει προσποιούμενο ότι μας συμπονεί και ενδιαφέρεται για μας. Όμως, στην πραγματικότητα βαθιά μέσα του έχει την επιθυμία να ταπεινώσει, να ελέγξει ή να γελοιοποιήσει.
Ακολουθούν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του παθητικοεπιθετικού ατόμου:
- Όταν το γνωρίσουμε πραγματικά, διαπιστώνουμε ότι μοιάζει πάντα δυσαρεστημένο ή θυμωμένο για κάτι.
- Ωστόσο, όταν επιθυμεί κάτι από μας, δεν διστάζει να φερθεί στοργικά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και περισσότερη ζεστασιά.
- Ξεχνά εσκεμμένα κάποια πράγματα για να μην αναλάβει ευθύνες.
- Είναι κυνικό.
- Έχει μια περίεργη ευκολία να κατηγορεί τους άλλους, παρόλο που η ευθύνη είναι δική του.
- Συνήθως φέρεται σαν θύμα (λέει ότι εκτιμάται λιγότερο από όλους, ότι δέχεται τον μικρότερο σεβασμό, ότι είναι το λιγότερο ευτυχισμένο κ.λπ.).
- Απεχθάνεται την εξουσία.
- Αγνοεί τις υποδείξεις των άλλων.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου είναι το εξής: “Γιατί φέρεται έτσι, αν μακροπρόθεσμα το μόνο που θα επιτύχει είναι περισσότερη ματαίωση και δυσλειτουργικές σχέσεις;”
Ακολουθούν μερικές εξηγήσεις:
- Γενικά, ένα παθητικοεπιθετικό άτομο μεγάλωσε σε μια οικογένεια στην οποία δεν υπήρχε αρκετή έκφραση στοργής.
- Δεν έμαθε πώς να διοχετεύει την οργή ή να ξεσπάει τον θυμό του.
- Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Σιγά-σιγά, προσέχει ότι ελέγχοντας τους άλλους και υιοθετώντας μια αυταρχική θέση, καλύπτει τα ελαττώματά του.
- Παράλληλα, κάποια στιγμή στη ζωή του πρόσεξε ότι, όταν επιδεικνύει ευγενική και στοργική συμπεριφορά, συχνά παίρνει αυτό που θέλει.
- Δεν ξέρει πώς να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματά του.
- Επειδή δεν μπορεί να το κάνει, η οργή του αυξάνεται, όπως και η αίσθηση ότι ο κόσμος είναι άδικος και ότι κανένας δεν το καταλαβαίνει.
Πιθανώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου όταν σκεφτόμαστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα παθητικοεπιθετικό άτομο είναι απλώς να απομακρυνθούμε από αυτό.
Όμως αυτό δεν είναι σωστό, για διάφορους λόγους.
Εξάλλου δεν μπορούμε ούτε θα πρέπει πάντα να απομακρυνόμαστε από αυτό που μοιάζει πολύ περίπλοκο για να το διαχειριστούμε.
Κατανόηση
- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείξετε είναι ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ. Η κατανόηση των βασικών χαρακτηριστικών αυτής της διαταραχής θα βοηθήσει πολύ.
- Δεύτερον, μην ενδώσετε στον έλεγχο του παθητικοεπιθετικού ατόμου. Είναι απαραίτητο να καταλάβει τις συνέπειες των πράξεών του και την απροθυμία σας να ενδώσετε σε κάτι που δεν σας αρέσει ή που δεν είναι λογικό.
- Τέλος, δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι αυτό που τρέφει τις ρίζες της παθητικοεπιθετικής συμπεριφοράς είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επομένως, κάτι που φοβάται περισσότερο από όλα ένα παθητικοεπιθετικό άτομο είναι το να μείνει μόνο του.
Με ένα παθητικοεπιθετικό άτομο πρέπει να είστε διεκδικητικοί, λογικοί και να του προτείνετε εναλλακτικές επιλογές συμπεριφοράς.
- “Αν μου μιλάς με κυνισμό, δεν θα σε εμπιστευτώ. Δείξε μου σεβασμό”.
- “Αν συνεχίσεις να είσαι τόσο αρνητικός/ή, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απομονωθείς μέσα στους φόβους σου”.
- “Αντί να με κρίνεις πάντα και να προσέχεις τα ελαττώματά μου, δείξε μου ότι μπορείς να δεις κάτι καλό σε μένα”.
Το παθητικοεπιθετικό άτομο υποφέρει από έντονο σύνδρομο κατωτερότητας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ανώριμη διαχείριση συναισθημάτων και για πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Κανένας δεν μπορεί να είναι κοινωνικός και πραγματικά ευτυχισμένος όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους αδυναμίες και περιορισμούς. Έτσι, είναι θεμελιώδες το παθητικοεπιθετικό άτομο να βρει το θάρρος να ζητήσει βοήθεια.
Είναι επίσης απαραίτητο να θυμάστε ότι ένα παθητικοεπιθετικό άτομο δεν είναι άρρωστο. Είναι απλώς ένα άτομο το οποίο πίσω από την πανοπλία και τη χειριστική συμπεριφορά του κρύβει μια πολύ εύθραυστη ψυχή που λαχταρά βοήθεια.
Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παθητικοεπιθετικό άτομο να κάνει τη σωστή επιλογή για την ευημερία του. Ας το βοηθήσουμε να αποφασίσει να βελτιώσει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου