Σύμφωνα με τη νέα μελέτη πέρα από την απόδειξη ύπαρξης μιας σκουληκότρυπας, η υποθετική τεχνική θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στη φύση της πραγματικότητας, δημιουργώντας πρακτικά μία γέφυρα στο χωροχρόνο, μία μορφή τηλεμεταφοράς που οι ερευνητές ονομάζουν «counterportation».
Οι σκουληκότρυπες είναι υποθετικές δομές που μπορούν να συνδέσουν δύο σημεία του χωροχρόνου, ένα χαρακτηριστικό που τις κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που περιλαμβάνουν ταξίδια ταχύτερα από το φως. Αλλά οι σκουληκότρυπες αποτελούν επίσης θέμα σοβαρής επιστημονικής έρευνας εδώ και έναν αιώνα, καθώς φαίνεται να συνάδουν με τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Ενώ οι ερευνητές έχουν κάνει πρόσφατες ανακαλύψεις με προσομοιωμένες (ή «ολογραφικές») σκουληκότρυπες, κανείς δεν έχει δημιουργήσει ποτέ μια πραγματική στο εργαστήριο ή δεν έχει ταυτοποιήσει μια στο σύμπαν.
Τώρα, ο Χατίμ Σαλίχ, κβαντικός φυσικός και επίτιμος ερευνητής στα Εργαστήρια Κβαντικής Μηχανικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, παρουσίασε έναν πιθανό οδικό χάρτη προς την επίτευξη αυτού του πολυπόθητου στόχου.
«Φανταστείτε εάν η συνείδηση κάποιου, όπως ένα ισχυρό AI, αντιγράφεται σε ένα κβαντικό αντικείμενο», είπε ο Σαλίχ, περιγράφοντας μια εικαστική μελλοντική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας.
Αν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρουμε κάθε ένα από τα qubits, να τα μεταφέρουμε από το ένα σημείο στο άλλο, τότε θα μπορούσαμε να ξέρουμε πως θα είναι να περνάμε μέσα από μία σκουληκότρυπα. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε τωρινή τεχνολογία με ήδη διαθέσιμα υλικά. Η ελπίδα είναι πως μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε αυτό το πράγμα.
Η counterportation θέλει να πετύχει την ίδια μεταφορά σε ένα χώρο, χωρίς να είναι συνδεδεμένα τα δύο αντικείμενα. Οι επιστήμονες θέλουν να στείλουν φως (το οποίο είναι κύμα στον κβαντικό κόσμο) μέσω ενός κβαντικού συστήματος το οποίο είναι παγωμένο σε μία «κλειστή» κατάσταση από τη συνεχή παρατήρηση, όπου χτυπάει του ανιχνευτές με προβλεπόμενο τρόπο.
Έτσι οι ερευνητές μπορούν να αναδομήσουν την πληροφορία στην άλλη άκρη, χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ εκεί ή να έχουν σταλεί σωματίδια ή ηλεκτρισμός. Όπως δηλαδή έχουμε μάθει την τηλεμεταφορά από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπου το αντικείμενο εξαφανίζεται από ένα μέρος και εμφανίζεται σε ένα άλλο.
Στο εργαστήριο, μία ομάδα επιστημόνων στην Κίνα μπόρεσαν να στείλουν μία εικόνα από μία τοποθεσία στην άλλη χωρίς κάποια ανταλλαγή σωματιδίων. Η πρώτη χρήση μίας τέτοιας τεχνολογίας θα ήταν στους κβαντικούς υπολογιστές. Ένας τέτοιος πανίσχυρος υπερυπολογιστής θα μπορούσε να παράγει μία σκουληκότρυπα σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα μεταφοράς σημάτων ή ακόμα και αντικειμένων από το ένα σημείο στο άλλο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου