– την αμφισβήτηση των κοινωνικών νορμών για το ιδανικό σώμα
– την ενίσχυση της αποδοχής όλων των τύπων σώματος
– το χτίσιμο αυτοπεποίθησης και αποδοχής του σώματός μας ως έχει και
– την κατάρρευση των μη ρεαλιστικών στερεοτύπων για το σώμα.
Το κίνημα επίσης στοχεύει στο να βοηθά τους ανθρώπους να αντιληφθούν πώς τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συνεισφέρουν στη σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους, όπως το πώς νιώθουν με το φαγητό, την άσκηση, το ρουχισμό, την υγεία, την ταυτότητα και την αυτοφροντίδα. Κατανοώντας καλύτερα την επίδραση που έχουν τέτοιες επιρροές, υπάρχει ελπίδα οι άνθρωποι να μπορούν να αναπτύξουν μια πιο υγιή και ρεαλιστική σχέση με το σώμα τους.
Πόσο σημαντικό είναι να αγαπάμε το σώμα μας
Ένας από τους κύριους στόχους του body positivity είναι να αναγνωρίσουμε κάποιους από τους τρόπους που η εικόνα του σώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία και την ευεξία μας. Η θετική εικόνα σώματος παίζει έναν ρόλο στο πώς οι άνθρωποι νιώθουν για την εμφάνισή τους και πώς κρίνουν την αυταξία τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.
Η εικόνα σώματος είναι η υποκειμενική αντίληψη ενός ανθρώπου για το σώμα του – κάτι που μπορεί να απέχει πολύ από την αντικειμενική πραγματικότητα. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά που σχετίζεται με την εικόνα σώματος έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχική μας υγεία και στο πώς αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.
Η διαμόρφωση της εικόνας σώματος ξεκινά νωρίς στη ζωή. Δυστυχώς, ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν ήδη χτίσει μια αρνητική εικόνα σώματος. Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Common Sense Media βρήκε ότι πάνω από το 50% των κοριτσιών και περίπου το 33% των αγοριών 6-8 ετών ένιωθαν ότι έπρεπε να ζυγίζουν λιγότερο. Τα αποτελέσματα επίσης αποκάλυψαν ότι το 25% των παιδιών έχουν δοκιμάσει κάποια μορφή δίαιτας ήδη από την ηλικία των 7.
Τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν ως αποτέλεσμα της κακής εικόνας σώματος περιλαμβάνουν:
– Κατάθλιψη: Οι γυναίκες βιώνουν κατάθλιψη σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες και κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η έλλειψη θετικής εικόνας σώματος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαφορά.
– Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αρνητική εικόνα σώματος σχετίζεται με έλλειψη αυτοεκτίμησης στους εφήβους ασχέτως φύλου, ηλικίας, βάρους, εθνικότητας.
– Διατροφικές διαταραχές: Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η έλλειψη ικανοποίησης από την εικόνα σώματος συνδέεται με κακή και διαταραγμένη διατροφή, ειδικά στα έφηβα κορίτσια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου