Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Πως τα σημάδια της κατάθλιψης εμφανίζονται στον λόγο και στις λέξεις σας

Τα σωματικά σημάδια της κατάθλιψης μπορεί να είναι επώδυνα εμφανή, αλλά εμφανίζονται στον λόγο και στην επιλογή των λέξεων σας;

Γνωρίζατε πως η κατάθλιψη ήταν η δεύτερη αιτία αυτοκτονίας σε άτομα ηλικίας 10-26 στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019; Αυτό το συγκλονιστικό στατιστικό από μόνο του δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της κατάθλιψης.

Αλλά όταν ένα πρόσωπο σκόπιμα προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματα του, πως μπορείτε να καταλάβετε τα σημάδια;

Η κατάθλιψη μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά καθώς και όλα όσα κάνετε. Έρευνες υποδεικνύουν πως η κατάθλιψη επηρεάζει το πώς μιλάτε και τις λέξεις που επιλέγετε.

Οπότε, μπορούμε να καταλάβουμε τα σημάδια της κατάθλιψης απλώς ακούγοντας τι λέει ένα άτομο ή διαβάζοντας αυτά που γράφει;

Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει μια διακριτή σχέση ανάμεσα στην γλώσσα και στην κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάτι που λέγεται «η γλώσσα της κατάθλιψης». Χρησιμοποιώντας βιβλία και μελέτες που γράφτηκαν από συγγραφείς με κατάθλιψη, είναι δυνατό να εντοπίσουμε τα σημάδια της κατάθλιψης που εμφανίζονται στον λόγο.

Η γλώσσα της κατάθλιψης

Χρησιμοποιούμε την γλώσσα με έναν συγκεκριμένο τρόπο:
  • Περιεχόμενο- Τι λέμε.
  • Ύφος- Πως το λέμε.
Η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια Σύλβια Πλαθ υπέφερε από κατάθλιψη στα 20 της. Αυτοκτόνησε στην ηλικία των 30. Ωστόσο, τα μυθιστορήματα και τα ημερολόγια της επέτρεψαν στους ειδικούς να εξετάσουν το πώς κάποιος που υποφέρει από κατάθλιψη χρησιμοποιεί την γλώσσα.

Με το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών συγκρίθηκαν τα προσωπικά ημερολόγια της Πλαθ με άλλες αυτοβιογραφίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η Πλαθ χρησιμοποιούσε πάρα πολύ αντωνυμίες πρώτου προσώπου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς σχετίζεται με το περιεχόμενο της γλώσσας.

Σημάδια κατάθλιψης στο περιεχόμενο της γλώσσας

Το περιεχόμενο είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Σχετίζεται με το θέμα ή με το νόημα αυτού που λέμε. Το περιεχόμενο είναι αυτό που λέμε. Υπάρχουν ενδείξεις για σημάδια κατάθλιψης στις λέξεις που επιλέγουμε για να περιγράψουμε το περιεχόμενο αυτού που θέλουμε να εκφράσουμε.

Μελέτες δείχνουν πως, όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη χρησιμοποιούν περισσότερα αρνητικά επίθετα και επιρρήματα. Για παράδειγμα λέξεις όπως «λυπημένος», «μοναχικός» και «μίζερος». Πιστεύεται πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη αυτόματα κάνουν αρνητικές σκέψεις, κι έτσι αυτές οι λέξεις εμφανίζονται φυσικά στον λόγο τους.

Επιπλέον, αυτό που προκαλεί έκπληξη ωστόσο είναι το πώς οι καταθλιπτικοί χρησιμοποιούν τις αντωνυμίες. Τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τις αντωνυμίες ενικού πρώτου προσώπου.

Για παράδειγμα, όταν μιλάνε ή γράφουν θα εκφραστούν με τις λέξεις «εγώ», «εμένα» ή «ο εαυτός μου». Τείνουν να αποφεύγουν τις αντωνυμίες δεύτερου ή τρίτου προσώπου όπως «αυτοί», «αυτός» ή «αυτή». Αυτό δείχνει πως τα καταθλιπτικά άτομα είναι κολλημένα στον εαυτό τους. Δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κάποιον άλλον καθώς η κατάθλιψη τους καταβάλλει.

«Αυτό το μοτίβο χρήσης των αντωνυμιών υποδεικνύει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο επικεντρωμένα στον εαυτό τους και είναι λιγότερο συνδεδεμένα με τους άλλους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αντωνυμίες είναι στην πραγματικότητα πιο αξιόπιστες στον εντοπισμό της κατάθλιψης από ότι οι αρνητικές λέξεις.»– Mohammed Al-Mosaiwi

Στα ημερολόγια της, η Πλαθ χρησιμοποιεί υπερβολικά αντωνυμίες πρώτου προσώπου όπως «εγώ», «εμένα» και «ο εαυτός μου». Αυτό δείχνει πως έδινε περισσότερη σημασία στον εαυτό της παρά στο θέμα για το οποίο έγραφε.

Ομοίως, η Πλαθ επίσης χρησιμοποιούσε υπερβολικά λέξεις όπως «ποτέ», «πάντα», «όλοι», «κανένας», «τίποτα» κτλ. Αυτές είναι γνωστές ως «απόλυτες λέξεις» και είναι σημαντικές όταν εξετάζουμε το ύφος της γλώσσας.

Σημάδια κατάθλιψης στο ύφος της γλώσσας

Ενώ το περιεχόμενο είναι αυτό που λέμε, το ύφος της γλώσσας είναι το πώς το λέμε. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε για να τονίσουμε το νόημα ή το θέμα.

Μια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρησιμοποιούν περισσότερο απόλυτες λέξεις. Αυτές είναι οι «λέξεις των άκρων» όπως οι «οπωσδήποτε, «τίποτα», «εντελώς», «πάντα», «ποτέ», «κανένας» ή «όλοι». Οι ερευνητές εντόπισαν τον αριθμό των απόλυτων λέξεων σε ένα γράμμα ατόμου με κατάθλιψη. Αντιπροσώπευαν το 50%.

Το υψηλό ποσοστό των απόλυτων λέξεων δείχνει μια στενή σχέση με την «ασπρόμαυρη σκέψη». Η ασπρόμαυρη σκέψη είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν μπορεί να δει κάτι ενδιάμεσο. Έτσι, για παράδειγμα, η ζωή του θα είναι εκπληκτική ή απαίσια, θα αγαπά ή θα μισεί, θα έχει τέλειους βαθμούς ή πολύ χαμηλούς. Είναι όλα ή τίποτα, δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, δεν υπάρχει γκρι.

Ο James W. Pennebaker, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, μελετά την σύνδεση ανάμεσα στην γλώσσα και στην ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου. Οι καταθλιπτικοί «δεν βλέπουν τις λεπτές αποχρώσεις και μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό στις λέξεις που χρησιμοποιούν» λέει ο Pennebaker.

Ο κόσμος της Πλαθ ήταν εξαιρετικά πολωμένος. Τον έβλεπε σε απόλυτη αντίθεση και έγραψε γι αυτό χρησιμοποιώντας αυτές τις απόλυτες λέξεις. Επίσης χρησιμοποιούσε μεταφορές για να περιγράψει τις πιο σκοτεινά συναισθήματα της.

Σημάδια κατάθλιψης και μεταφορές

Οι μεταφορές μας επιτρέπουν να πούμε με λόγια τα πιο σύνθετα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούμε να μεταφέρουμε με τις κανονικές λέξεις. Η ικανότητα της Πλαθ στην δημιουργική γραφή της έδινε ένα πλεονέκτημα όταν ήθελε να περιγράψει με ακρίβεια την ψυχική της κατάσταση.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως η Πλαθ χρησιμοποιούσε περισσότερες μεταφορές όταν έγραφε για αρνητικές ψυχικές καταστάσεις. Όταν ήταν χαρούμενη, περήφανη ή ικανοποιημένη έτεινε να αποφεύγει τις μεταφορές.

Αυτό δείχνει πως η Πλαθ βίωνε τα αρνητικά επεισόδια πιο έντονα, πιο βίαια, πιο επώδυνα. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη που χρησιμοποιούσε μεταφορές όταν έγραφε για αρνητικές εμπειρίες. Βασικά, ο διάσημος Ουίνστον Τσώρτσιλ περιέγραψε πως η κατάθλιψη ήταν ο «Μαύρος Σκύλος» του.

Τι κάνετε αν εντοπίσετε σημάδια κατάθλιψης στην γλώσσα σας;

Είναι σαφές πως δεν μας επηρεάζουν μόνο οι σκέψεις μας αλλά και οι λέξεις μας. Επομένως, είναι σημαντικό να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τα είδη λέξεων που χρησιμοποιείτε.
  • Παρατηρήστε την χρήση αρνητικών λέξεων. Δοκιμάστε να ανακαλέσετε με ακρίβεια μια κατάσταση. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε μια συνάντηση και σκεφτείτε «Όλοι μισούν τις ιδέες μου», αλλάξτε τις σκέψεις σας. Αντιθέτως, σκεφτείτε «Δεν αρέσουν σε όλους οι ιδέες μου αλλά αυτό είναι εντάξει».
  • Σταματήστε να σκέφτεστε με απόλυτους όρους. Διώξτε τις λέξεις όπως: ποτέ, τίποτα, πάντα, εντελώς, πρέπει, τελείως, καθένας, πάντα, όλοι κτλ. Αντικαταστήστε τες με πιο ενδιάμεσες λέξεις. Για παράδειγμα αντί να σκεφτείτε «Τίποτα δεν λειτουργεί ποτέ σωστά για μένα» δοκιμάστε το «Αυτή την φορά, τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήλπιζα».
  • Αναλύστε τις λέξεις που λέτε επανειλημμένα. Χρησιμοποιείτε πολλές μεταφορές για να περιγράψετε τα πιο λυπηρά συναισθήματα σας;
Και τέλος, χρησιμοποιείτε επίσης υπερβολικά πολλές αντωνυμίες πρώτου προσώπου; Η τελευταία συμβουλή μας έρχεται από τον γλωσσολόγο Δρ. Pennebaker:

«Αν οι περισσότερες προτάσεις σας περιέχουν το «εγώ», τότε πιθανώς εστιάζετε υπερβολικά στον εαυτό σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου