Επιστήμονες ανέπτυξαν μικρές ποσότητες εγκεφαλικού ιστού, μέσω ενός τρισδιάστατου τυπωμένου τσιπ.
Για αυτήν την έρευνα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ινδίας στο Madras χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν μια προσαρμόσιμη και επαναχρησιμοποιήσιμη πλατφόρμα.
Αυτή η δομή έχει οπές, όπου τα οργανοειδή μπορούν να αναπτυχθούν, και μικρορευστά κανάλια , τα οποία χρησιμεύουν για την παροχή των θρεπτικών συστατικών και της θερμότητας που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφαλικού ιστού.
Για την εκτύπωση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν βιοσυμβατό τύπο ρητίνης, που χρησιμοποιείται για οδοντιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις, για να εκτυπώσουν ένα τσιπ, το οποίο επεξεργάστηκε με υπεριώδες φως και αποστειρώθηκε.
Στη συνέχεια τοποθέτησαν ζωντανά κελιά στις εσοχές της μικροσκοπικής πλατφόρμας, η οποία σφραγίστηκε με γυάλινο πάνελ.
Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούνταν πλάκες καλλιέργειας με πολλές οπές για να παρατηρηθεί η ανάπτυξη των οργανοειδών, οι οποίες τοποθετούνταν σε γυάλινο πυθμένα κάτω από το μικροσκόπιο. Ωστόσο, αυτές οι πλάκες είναι ακριβές και δεν είναι συμβατές με όλα τα μικροσκόπια, εκτός από το ότι δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία θρεπτικών ουσιών στον ιστό.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ikram Khan υπογράμμισε το χαμηλό κόστος της χρήσης τρισδιάστατης εκτύπωσης και επεσήμανε ότι αυτή η μέθοδος προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως ο εύκολος καθαρισμός του τσιπ με αποσταγμένο νερό και το γεγονός ότι είναι επαναχρησιμοποιήσιμο.
Οι ερευνητές δοκίμασαν το πείραμά τους με οργανοειδή που προέρχονται από ανθρώπινα κύτταρα και παρατήρησαν την ανάπτυξή τους μέσω μικροσκοπίου, με το οποίο παρακολούθησαν την ανάπτυξή τους για επτά ημέρες.
Αυτός ο ιστός κατέληξε να δημιουργήσει μια κοιλότητα ή κοιλία που περιβάλλεται από μια αυτοοργανωμένη δομή παρόμοια με τον αναπτυσσόμενο νεοφλοιό του εγκεφάλου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου