Ερευνητές του MIT έχουν εφεύρει έναν τρόπο να κατασκευάσουν αντικείμενα 3-D νανοκλίμακας σχεδόν οποιουδήποτε σχήματος χρησιμοποιώντας πολυακρυλικό πολυμερές υλικό που βρίσκεται ακόμα και σε παιδικές πάνες- ως ένα είδος σκελετού σε 3D εκτυπώσεις. Μπορούν επίσης να σχεδιάσουν τα αντικείμενα με μια ποικιλία χρήσιμων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, των κβαντικών κουκίδων και του DNA.
Οι μηχανικοί του MIT έχουν επινοήσει έναν τρόπο δημιουργίας αντικειμένων 3-D νανοκλίμακας με τη διαμόρφωση μιας μεγαλύτερης δομής με λέιζερ και στη συνέχεια τη συρρίκνωσή του. Αυτή η εικόνα παρουσιάζει μια πολύπλοκη δομή πριν τη συρρίκνωση.
«Είναι ένας τρόπος να τοποθετήσετε σχεδόν οποιοδήποτε είδος υλικού σε ένα μοντέλο 3-D με ακρίβεια νανοκλίμακας», λέει ο Edward Boyden, καθηγητής στη Νευροτεχνολογία και αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας και εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών στο MIT.
Το να κατασκευάζεις μικροσκοπικά αντικείμενα είναι δύσκολο, τόσο, που είναι μάλλον πιο εύκολο να δημιουργήσεις μεγαλύτερα αντικείμενα και στη συνέχεια να τα συρρικνώσεις. Αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη νέα τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης, που καθιστά δυνατή την δημιουργία με ακρίβεια αντικειμένων, αποτελούμενων σχεδόν από οποιουδήποτε είδους υλικού, σε μέγεθος 1/1000 του κανονικού.
Αφού χρησιμοποιηθούν τα υλικά που επιθυμούν να έχει το τρισδιάστατο αντικείμενο και θα μπορούσαν να είναι από μέταλλα μέχρι και DNA, τότε προχωρούν σε συστολή του αντικειμένου σε νανοκλίμακα, αφυδατώνοντας το υδροτζέλ που εμπεριέχει το πολυμερές, έχοντας παράλληλα προσθέσει ένα οξύ που μπλοκάρει τα αρνητικά φορτία, ώστε να μην αλληλοαπωθούνται, μια προσέγγιση που αποκαλούν “implosion fabrication”.
Η συγκεκριμένη τεχνική είναι εύκολα προσβάσιμη σε ερευνητές που θα ήθελαν να πειραματιστούν με αυτήν, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξεζητημενο εξοπλισμό. Εφαρμογές της μεθόδου αναμένεται να δούμε στη ιατρική και την ρομποτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου