Όμως έτσι, θέτουν σε κίνδυνο τις ηλεκτρικές ιδιότητες του γραφένιου. Τώρα δυο ομάδες έχουν δείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν τη σύζευξη σπιν-τροχιάς σε διστρωματικό γραφένιο έτσι που οι διάρκειες ζωής των δυο κάθετα πολωμένων ρευμάτων σπιν στο υλικό να είναι σημαντικά διαφορετικές. Αυτά τα δυο στρώματα γραφένιου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για πολωτές σπιν, οι οποίοι μεταφέρουν σπιν που είναι πολωμένα σε μια προτιμητέα κατεύθυνση.
Οι ομάδες οικοδόμησαν μια πρόσφατη θεωρία για τις διστρωματικές δομές του γραφένιου, που πρόβλεψε ότι ένα ηλεκτρικό πεδίο θα μπορούσε να επάγει μια ασύμμετρη σύζευξη σπιν-τροχιάς στο υλικό. Η σύζευξη θα είναι ασθενέστερη για τα «προς τα έξω από το επίπεδο» σπιν, που δείχνουν σε κατεύθυνση κάθετη στο στρώμα του γραφένιου. Τα σπιν αυτά θα μένουν πολωμένα περισσότερο από ότι τα σπιν που βρίσκονται «επί του επιπέδου», των οποίων οι διάρκειες ζωής θα μειώνονται με φαινόμενα αλλαγής φάσης που προκαλούνται από τις αλλαγές στη δομή της ζώνης του γραφένιου που θα επάγεται από το ηλεκτρικό πεδίο.
---------------------------
*Σημείωση: Μαγνητική αλληλεπίδραση μεταξύ στροφορμής λόγω περιφοράς και σπιν (ας πούμε στροφορμή λόγω ιδιοπεριστροφής). Υπάρχουν εξαιρετικά πολύπλοκες θεωρίες της αλληλεπίδρασης αυτής – όπως αυτές που βασίζονται στην εξίσωση του Dirac – που δείχνουν πως είναι ένα σχετικιστικό φαινόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου