Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Υπάρχουν νέα στοιχεία για τον μυστήριο ένατο πλανήτη

Σχετική εικόναΤο ηλιακό σύστημα μπορεί να έχει ένα ακόμη πλανήτη, τον ένατο πλανήτη. Όχι, ο Πλούτωνας δεν έρχεται ακόμα πίσω στη λίστα των πλανητών. Αντίθετα, ο νέος πλανητικός υποψήφιος παίρνει τη μορφή ενός μυστηριώδους πλανήτη που κρύβεται βαθιά στα εξωτερικά στρώματα του ηλιακού συστήματος.  Παρά την αόριστη φύση του, υπάρχουν κάποια πράγματα που  γνωρίζουμε για τον πιθανό πλανήτη.
 
Από πού ξεκίνησαν όλα αυτά;
Η ιστορία ξεκινά με ένα άλλο ουράνιο αντικείμενο: 2015 BP 519, όπως περιγράφεται σε ένα άρθρο που  δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η ομάδα ερευνητών σημειώνει ότι το αντικείμενο, που ταξινομείται ως Ακραίο Δια-Ποσειδώνιο Αντικείμενο (Extreme Trans-Neptunian Object) (TNOs λόγω του μεγέθους και της απόστασης από τον Ήλιο, βρίσκεται στο ραντάρ της ομάδας από το 2014.
 
Πώς βρήκαν το αντικείμενο 2015 BP 519 ;
Η ομάδα αστρονόμων πέρασε 1.110 ημέρες εντοπίζοντας την τροχιά του αντικειμένου 2015 BP 519   (που μάλλον θα πρέπει επίσης να δηλωθεί ως πλανήτης ή κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να μπορεί να ονομαστεί από κάποια ρωμαϊκή θεότητα και όχι σαν ένα συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων) ως μέρος του Dark Energy Survey Collaboration, με τη χρήση μιας κάμερας απεικόνισης της σκοτεινής ενέργειας από το παρατηρητήριο τους στη Χιλή. Το BP 519 τραβούσε την προσοχή τους επειδή έχει μια περίεργη τροχιά.
 
Τι ήταν το παράξενο;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο 2015 BP 519 ταξιδεύει περίπου απόσταση 450 φορές την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και της Γης και έχει επίσης την πιο κεκλιμένη τροχιά οποιουδήποτε γνωστού Ακραίου Δια-Ποσειδώνιου Αντικείμενου που ταξιδεύει σχεδόν κάθετα προς τους υπόλοιπους πλανήτες και αντικείμενα το ηλιακό μας σύστημα. 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για 2015 BP 519.Το 3D σχήμα δείχνει τις τροχιές των απομακρυσμένων, Ακραίων Δια-Ποσειδώνιων Αντικείμενων  (TNOs), που εδώ ορίζονται ως αντικείμενα με ημι-κύριους άξονες μεγαλύτερους από 250 AU και αποστάσεις περιηλίου μεγαλύτερες από 30 AU. Η τροχιά του πρόσφατα ανακαλυφθέντος ΤΝΟ, του 2015 BP519, απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα.
 
Αυτή η περίεργη τροχιά είναι μια ανωμαλία στο ηλιακό σύστημα.
 
Τι όμως έχει να κάνει αυτό με τον 9ο πλανήτη;
Αυτή η τροχιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκληθεί από τη βαρύτητα ενός απομακρυσμένου, του ενάτου πλανήτη, που θα πρέπει να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της Γης, αλλά δέκα φορές πυκνότερο. Χωρίς έναν τέτοιο πλανήτη, η  συμπεριφορά του 2015 BP 519 ξεχωρίζει και οι ερευνητές δεν θα μπορούσαν να βρουν ένα μοντέλο που να το αντιπροσώπευε. Αλλά η περίεργη κλίση της τροχιάς μέσα στο διάστημα εξηγείται από τα υπάρχοντα μοντέλα και τις υποθέσεις του 9ου πλανήτη.
 
Αλλά δεν είναι σίγουρο;
ΟΧΙ εντελώς. Εάν δεν εντοπιστούν πιο επικλινείς τροχιές, τότε θα γίνει πιο στέρεη μόνο η ιδέα, ότι κάποιο μεγάλο αντικείμενο εκεί έξω ασκεί μια μεγάλη βαρυτική δύναμη σε αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν το 2015 BP 519 υποψιάζονται ότι ξεκίνησε με μια πιο φυσιολογική τροχιά που έπειτα ωθήθηκε έξω από την κανονική του τροχιά από τον πλανήτη εννέα.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε ένας νέος πλανήτης (συγγνώμη και πάλι, οπαδοί του Πλούτωνα), ο ένατος πλανήτης εκεί έξω. Και ακόμα κι αν υπάρχει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον εντοπίσουμε, αφού μέχρι στιγμής το ένα έτος του θα διαρκούσε 10-20 χιλιάδες δικά μας χρόνια. Αλλά δεδομένου ό, τι γνωρίζουμε μαθηματικά για το πώς λειτουργεί το ηλιακό σύστημα, είναι πιθανό ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω που επηρεάζει τις τροχιές αντικειμένων όπως το 2015 BP 519. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου