Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Η δύναμη των θεωριών συνομωσίας. Τι πιστεύεις εσύ;

Οι θεωρίες συνομωσίας έχουν επηρεάσει πολλές φορές τον άνθρωπο.

Εξωγήινοι, μυστικές οργανώσεις που κυβερνούν τον κόσμο, δίδυμοι πύργοι, πότε πάτησε ο άνθρωπος πρώτη φορά το πόδι του στη σελήνη και αμέτρητες ακόμα περιπτώσεις, έχουν απασχολήσει κι απασχολούν ακόμα τον τύπο. Ειδικά η πεποίθηση ότι μας ψεκάζουν είναι από τις θεωρίες συνομωσίας που ορισμένοι υποστηρίζουν με πάθος τα τελευταία χρόνια.

Η ιδέα ότι κάποιοι έχουν συνωμοτήσει και κρύβουν την αλήθεια φτάνει πίσω στους αιώνες.

Ένας μικρός σκεπτικισμός είναι σίγουρα αποδεκτός και κάποιες πληροφορίες που δεχόμαστε μπορεί να είναι αναξιόπιστες. Όμως, αν απορρίψουμε όσα ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εάν υποθέσουμε ότι οι επιστήμονες και οι μελετητές είναι αναξιόπιστοι, αφήνουμε τους εαυτούς μας ευάλωτους σε χειραγώγηση, παραπληροφόρηση και φήμες.

Τί κάνει τις θεωρίες συνομωσίας τόσο αξιόπιστες για μερικούς ανθρώπους; Γιατί, ενώ μπορούμε στις μέρες μας να έχουμε διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία για την αλήθεια- μη ξεχνάμε πως ζούμε στον κόσμο του διαδικτύου και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όποια πληροφορία θέλουμε- υπάρχουν θεωρίες ότι ο ιός Aids δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση ή ότι τα εμβόλια παρασκευάστηκαν για να δημιουργούν ανίατες ασθένειες και να μειώσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό;

Έρευνες δείχνουν πως οι θεωρίες συνομωσίας είναι περισσότερο αποδεκτές από ομάδες με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος κι από εθνικές μειονότητες. Επίσης, τα άτομα αυτά παρουσίαζαν άγχος, η κατάθλιψη. Διαπίστωσαν πως υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ της πίστης στις θεωρίες συνωμοσίας και ενός ευρέος φάσματος αρνητικών συνθηκών ζωής. Αυτά τα είδη προβλημάτων καθιστούν τους ανθρώπους που τα βιώνουν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε θεωρίες συνομωσίας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, λίγες κοινωνικές σχέσεις και η περιθωριοποίηση μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε νεαρή ηλικία, παρέχοντας γόνιμο έδαφος για δυσπιστία.

Αν νιώθουν ότι κάποιος τους έχει απορρίψει, μαθαίνουν να απορρίπτουν τις πεποιθήσεις που υιοθετεί η κοινωνία. Οι εμπειρίες στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν μόνιμη επίδραση στον τρόπο που βλέπουν κόσμο.

Η αντίδραση και η δυσπιστία, η πεποίθηση πως μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν, κάνει αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουν λανθασμένα πως γνωρίζουν μόνο εκείνοι την αλήθεια κι έτσι έχουν κάποιο είδος δύναμης.

Μήπως όμως τους οδηγεί σε μονοπάτια που τους απομακρύνουν από την πραγματικότητα; Μήπως οι θεωρίες αυτές προκαλούν άγχος και δυσφορία σε όσους τις πιστεύουν, κάνοντας έτσι τη ζωή τους μίζερη;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου