Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σεξ: Λάθη που πραγματικά ρίχνουν την αυτοπεποίθησή σου!

Οι μικρές σεξουαλικές απορρίψεις είναι πολύ συχνές μέσα στα πλαίσια μιας μακροχρόνιας σχέσης, καθώς δυο άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να έχουν επιθυμία για σεξουαλική επαφή ακριβώς την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, μετά από ένα ρομαντικό δείπνο ο ένας από τους δυο μπορεί να έχει πιει λίγο παραπάνω και να κοιμηθεί πολύ γρήγορα. Επίσης, ακόμα και στις διακοπές μπορεί ο ένας από τους δυο να δηλώσει πολύ κουρασμένος για να προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη. Το πρόβλημα υπάρχει όταν ο ένας συστηματικά αποφεύγει το σεξ και την οικειότητα και στις σπάνιες περιπτώσεις που συναινεί στη σεξουαλική δραστηριότητα είναι προφανές ότι το κάνει απρόθυμα. Η συνάθροιση των μικρών απορρίψεων είναι πολύ πιθανό να έχουν μεγάλη επίπτωση στην αυτοεκτίμηση του συντρόφου που τις δέχεται.

Κάθε είδους απόρριψη πληγώνει το άτομο που τη δέχεται γιατί ο εγκέφαλός του αντιδρά με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στο φυσικό πόνο. Στην περίπτωση όμως που η απόρριψη λαμβάνει χώρα στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης όπου υποτίθεται ότι οι δυο σύντροφοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, επικοινωνούν με ειλικρίνεια και σεβασμό, ενώ παράλληλα δίνουν και παίρνουν αγάπη, τότε το πλήγμα στην αυτοεκτίμηση αυτού που τη δέχεται, στο αίσθημα της ατομικής του αξίας και στην συναισθηματική του ευεξία, μπορεί να είναι καταστροφικό.

Δυστυχώς, οι σεξουαλικές απορρίψεις στα πλαίσια των μακροχρόνιων σχέσεων είναι πάρα πολύ συχνές. Στην αρχή τα άτομα τις αντιμετωπίζουν εκφράζοντας δυσαρέσκεια ή καταλήγοντας σε παθητικό-επιθετικές συμπεριφορές, με την ελπίδα ότι ο σύντροφος τους θα λάβει το μήνυμα. Ακόμα κι αν η προσέγγιση γίνει άμεσα, ο σύντροφος που έχει μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα θα αναζητήσει δικαιολογίες ή θα προβεί σε αδύναμες προσπάθειες χωρίς μεγάλη διάρκεια.

Μετά από λίγο καιρό τα περισσότερα άτομα δεν ξαναφέρνουν το θέμα στην επιφάνεια. Η απόρριψη είναι αρκετά επώδυνη ως τέτοια και ενδεχομένως δε θέλουν να υποβάλουν τον εαυτό τους σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία. Έτσι λοιπόν, το μοτίβο της αποφυγής εγκαθίσταται πλέον μόνιμα στη σχέση. Παράλληλα, η αυτοεκτίμηση συνεχίζει να φθίνει, τα επίπεδα της ικανοποίησης από τη σχέση είναι ολοένα και χαμηλότερα και η γενική αίσθηση ευτυχίας και συναισθηματικής ευεξίας βαθμιαία μειώνεται.

Οι ειδικοί προτείνουν παρακάτω κάποια βήματα που θα βοηθήσουν όποιο άτομο δέχεται σεξουαλική απόρριψη στα πλαίσια της ερωτικής σχέσης να βελτιώσει τόσο την κατάσταση όσο και την αυτοεκτίμηση του:

• Ανοίξτε μια συζήτηση με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Είναι σημαντικό να μη σας διακόψει και να έχετε την αμέριστη προσοχή του.

• Αποκαλύψτε του πως αισθάνεστε χωρίς κριτική διάθεση. Είναι πολύ πιθανό να μπει σε αμυντική θέση, για αυτό είναι καλό να μιλάτε ξεκάθαρα από τη δική σας σκοπιά για το πώς αισθάνεστε, χωρίς να αποδίδετε ευθύνες και να κρίνετε συμπεριφορές.

• Επιτρέψτε του να απαντήσει χωρίς να διακόψετε. Είναι πολύ πιθανό ο/η σύντροφος σας να μη γνωρίζει το πώς νιώθετε. Εάν αρχίσει τις δικαιολογίες που περιλαμβάνουν το στρες στη δουλειά ή την ανατροφή των παιδιών, μπορείτε να δηλώσετε ότι γνωρίζετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όμως πρέπει κι εκείνος/εκεινη να γνωρίζει πόσο άσχημα αισθάνεστε εξαιτίας αυτών.

• Επιβεβαιώστε την ανάγκη σας για αλλαγή της κατάστασης. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας, δηλώστε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Αυτό δίνει τόσο σε εσάς και στο αγαπημένο σας πρόσωπο την αίσθηση ότι αξίζετε μια καλύτερη συμπεριφορά. Με τον τρόπο αυτό, διώχνετε την αμφιβολία και την ανασφάλεια και τονώνεται την αυτοεκτίμηση και το αυτοσυναίσθημά σας

• Επιμείνετε σε ένα πλάνο αλλαγής. Ζητείστε σε μια πρώτη φάση ένα μικρό βήμα που μπορείτε και οι δύο άμεσα να κάνετε, σαν ένδειξη της πρόθεσης σας να δεσμευτείτε στην προσπάθεια για την αλλαγή. Ορίστε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κάθε μήνα για να συζητάτε την πορεία της κοινής σας προσπάθειας. 

Υπάρχουν βέβαια κάποια άτομα που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την κατάσταση ακόμα κι αν ακούσουν την αρνητική επίπτωση που έχει στην αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική υγεία του συντρόφου τους. Στη περίπτωση αυτή, το άτομο που βιώνει την απόρριψη είναι σημαντικό να εξετάσει εάν αυτή είναι μια κατάσταση αποδεκτή για το ίδιο ή εάν θα πρέπει να πάρει εναλλακτικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να προλάβει επιπλέον τραυματισμό της αυτοεκτίμησης και της συναισθηματικής του ευεξίας και να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδόμησης και περιφρούρησης της ατομικής του αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου