Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού ευθύνεται στην τεστοστερόνη;

Η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού ευθύνεται στην τεστοστερόνη;Σύμφωνα με νέα μελέτη των Πανεπιστημίων Duke και Utah των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Anthropology, η πρόοδος του ανθρώπινου πολιτισμού συμβαδίζει χρονικά με την εμφανή μείωση της τεστοστερόνης στον οργανισμό του είδους μας, πριν από 50.000 χρόνια. Πρόοδος που εκφράστηκε με την 'έκρηξη' στις τέχνες και τη διεύρυνση της χρήσης εξελιγμένων εργαλείων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτή την υπόθεση, συγκρίνοντας 1.400 μοντέρνα και προϊστορικά κρανία ανθρώπων. Από τη σύγκριση προέκυψε ότι πριν από 50.000 χρόνια τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων σκελετών άρχισαν να εξευγενίζονται.

Μια αλλαγή που οι ερευνητές αποδίδουν στην μείωση της τεστοστερόνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βιολόγος Robert Cieri, που συνέγραψε τη μελέτη, αναφέρει ότι "Οι συμπεριφορές του σύγχρονου ανθρώπου που επέφεραν την τεχνολογική καινοτομία και την τέχνη αλλά και επιτάχυναν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, εμφανίστηκαν κατά πάσα πιθανότητα όταν το ανθρώπινο είδος ανέπτυξε μια ιδιοσυγκρασία συνεργασίας".

"Η ανθρώπινη κοινωνία εξελίχθηκε όταν τα μέλη της άρχισαν να συμπεριφέρονται καλύτερα ο ένας στον άλλον, κάτι που συμπίπτει χρονικά με τη μείωσης της τεστοστερόνης, όπως αυτή απεικονίζεται στους ανθρώπινους σκελετούς", σύμφωνα με τον Ανθρωπολόγο του Πανεπισστημίου Duke, Steven Churchill, ο οποίος επέβλεψε το έργο του Robert Cieri.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου