Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Τρόποι για να μεγαλώσετε χαρούμενα παιδιά!


Είναι δύσκολο να είσαι παιδί στις μέρες μας!  Αυτές οι απλές πρακτικές συμβουλές συμβάλλουν στο να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας και χαράς του παιδιού σας.  Ένα χαρούμενο παιδί είναι επίσης πιο κοινωνικό και μαθαίνει καλύτερα.  Ξεκινήστε με ένα-δύο σημεία, βάλτε τα στη ρουτίνα του παιδιού και στη συνέχεια προσθέστε και άλλα. Οι τρόποι που παρουσιάζονται εδώ βοηθάνε τα παιδιά κάθε ηλικίας, και επίσης λειτουργούν πολύ καλά με τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

1. Κάντε μια λίστα με τα δυνατά σημεία/χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Είναι παιδί κοινωνικό, συνεργάσιμο, δημιουργικό;  Του αρέσει η μουσική, η ζωγραφική, το κομπιούτερ, κλπ; Βεβαιωθείτε ότι κάθε μέρα επαινείτε το παιδί σας για κάποιο από αυτά τα καλά του σημεία.  Αν σας φαίνεται πολύ απλοϊκό, απλώς δοκιμάστε το για λίγες μέρες και θα δείτε τη διαφορά.
2. Αφιερώστε λίγο χρόνο και παίξτε με το παιδί σας ένα επιτραπέζιο ή κάντε μαζί ένα παζλ. Σας ακούγεται λίγο παρωχημένο τώρα που υπάρχουν όλες οι ηλεκτρονικές λύσεις διασκέδασης;  Κι όμως, μια τέτοια δραστηριότητα αγγίζει το παιδί στην καρδιά του, το βοηθάει να έρθει πιο κοντά σας και προάγει τη συναισθηματική επικοινωνία.
3. Επιδείξτε τα κατορθώματα του παιδιού σας.  Κολλήστε στο ψυγείο ή σε άλλο ορατό μέρος την πιο πρόσφατη ζωγραφιά του παιδιού σας ή μια φωτογραφία του από αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ή κάτι που δείχνει ότι είναι καλό και έχει αναπτύξει δεξιότητες σε έναν τομέα.
4. Επαινέστε το παιδί σας για κάτι που έκανε πολύ καλά. Μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε και να τυπώσετε στο κομπιούτερ «βραβεία» και «επαίνους» για το παιδί σας.  Επιλέξτε τομείς που επιθυμείτε να ενισχύσετε, πέρα από το κομμάτι των σχολικών επιδόσεων.  Επιλέξτε ποιότητες χαρακτήρα που επιθυμείτε να καλλιεργήσετε στο παιδί: το να είναι καλός φίλος, το να δείχνει καλοσύνη και συμπόνια, το να αγαπάει τη φύση, το να έχει συναισθηματική νοημοσύνη.  Προσοχή!  Ο έπαινός σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και συγκεκριμένος για να αντιληφθεί το παιδί ότι τον αξίζει.  
5. Συνεργαστείτε με το παιδί σε κάποιο έργο. Διαλέξτε τι αρέσει στο παιδί και σε εσάς και ασχοληθείτε παρέα να φτιάξετε ένα κέικ, μία κατασκευή για το σπίτι, να φυτέψετε ένα φυτό, κλπ.  Δραστηριότητες αυτού του είδους τονώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού.  
6. Φροντίστε τη σχέση με τον/τη σύζυγό σας. Βρείτε χρόνο να βγείτε ‘ραντεβού’ με τον/τη σύζυγό σας, δείξτε αγάπη και στοργή ο ένας στον άλλο.  Ειδικά οι τετ-α-τετ έξοδοι με τον/τη σύζυγο είναι σημαντικές, διότι έτσι το ζευγάρι βρίσκει ευκαιρία να κουβεντιάσει όσα το απασχολούν, να λύσει διαφωνίες πριν τα μικροπράγματα γίνουν μεγάλα ζητήματα, να γεμίσει μπαταρίες και να επανασυνδεθεί ο ένας με τον άλλον.  Είναι σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να είναι καλά μαζί και η ατμόσφαιρα στο σπίτι να είναι ήρεμη.
7. Να γίνετε το πρότυπο της χαράς!  Πέστε και δείξτε στο παιδί σας με λόγια ότι είστε χαρούμενη/ος.  Πέστε στο παιδί τι είναι κάποιο πράγμα που περιμένετε με χαρά μέσα στη μέρα σας: πχ, να διαβάσετε ένα βιβλίο με το παιδί, να βρεθείτε πάλι μαζί μετά τη δουλειά, αλλά βάλτε και πράγματα που δεν εμπλέκουν το παιδί, όπως πχ να δείτε μια φίλη για καφέ, να πάτε στο σινεμά, κοκ.. Το μεσημέρι ή το βράδυ, όταν μαζευτεί όλη η οικογένεια, κάντε το συνήθεια να λέει καθένας από κάτι καλό που του συνέβη μέσα στη μέρα του, όσο μικρό και αν είναι αυτό.   Πώς να το πείτε;  Απλά, με την καρδιά σας: «Σήμερα ήταν μια όμορφη ημέρα, με πήρε τηλέφωνο μια καλή μου φίλη/ έφτιαξα ένα ωραίο γλυκό/αγόρασα εισιτήρια για το θέατρο, πήγα στο γυμναστήριο» κλπ.  Βάλτε κάποιες ωραίες δραστηριότητες μέσα στη μέρα σας και εκτιμήστε τα μικρά ωραία πράγματα στη ζωή.
Προσοχή!  Αν πράγματι κάνετε αυτό το μικρό πρόγραμμα για 3 εβδομάδες, θα δείτε πολύ ωραία αποτελέσματα στον εαυτό σας και στο παιδί σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου