Τα παιδιά έχουν εύθραυστο εγκέφαλο. Εάν ένας 10χρονος χτυπήσει το κεφάλι του στο τσιμέντο, θα υποστεί μεγαλύτερο τραυματισμό από ό,τι ο 35χρονος πατέρας του υπό τις ίδιες συνθήκες.
Οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά. Αυτό που συχνά αγνοούμε είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος των παιδιών δεν είναι μόνο σωματικά πιο εύθραυστος αλλά και διανοητικά. Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού με ένα μαλακό, εντυπωσιακό παιχνίδι. Τα σκληρά λόγια που ο πατέρας του θα μπορούσε να ξεστομίσει μπορεί να παραμείνουν στον γιο του για χρόνια.
Αυτές οι φαινομενικά ακίνδυνες λέξεις μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού μέχρι την ενήλικη ζωή του. Αυτό που ακολουθεί είναι μια λίστα με 4 ψυχικά επιβλαβείς φράσεις που τα παιδιά ακούνε πολύ συχνά.
1. “Είσαι πολύ ευαίσθητος”
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολλά παιδιά γεννιούνται απλά με ένα πιο συντονισμένο νευρικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, αντιδρούν γρήγορα και έντονα σε όλα σχεδόν. Οι γονείς τέτοιων παιδιών κάνουν συχνά το λάθος να προσπαθούν να “ξεπλύνουν” αυτήν την ευαισθησία.
Με την πάροδο του χρόνου, η χημεία του εγκεφάλου εξασθενεί και μειώνεται η ικανότητα της ενσυναίσθησης. Εξάλλου, αν διδαχτούν ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία, γιατί να νομίζουν ότι για κάποιους άλλους έχουν;
Ο παιδοψυχολόγος Elinor Bashe ενθαρρύνει τους γονείς να ακούν και να αποδέχονται τα συναισθήματα ενός παιδιού, ακόμα κι αν δεν φαίνονται λογικά.
2. “Αυτή είναι η ζωή”
Όταν το παιδί σας έρχεται στο σπίτι αναστατωμένο επειδή ο έρωτάς του απέρριψε την πρόσκληση του χορού, μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε, “Λοιπόν, αυτή είναι η ζωή”. Αυτό που εννοεί αυτή η φράση είναι, “Η εμπειρία σου δεν είναι μοναδική, οπότε ξεκόλλα.”
Αυτό μπορεί να είναι απολύτως κατάλληλο να το πούμε σε έναν 25χρονο υπό τις ίδιες συνθήκες. Όμως ο εγκέφαλος ενός παιδιού δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το γεγονός ότι οι εμπειρίες του δεν είναι μοναδικές. Όταν του το πεις, θα αισθανθεί ένοχο, απογοητευμένο και μπερδεμένο. Αντ’ αυτού, πρέπει να επικυρώσετε την εμπειρία του και στη συνέχεια να ενθαρρύνετε την ανθεκτικότητα.
3. “Επειδή το λέω εγώ”
Το καταλαβαίνω. Ο μικρός Τζίμι αρνείται να κοιμηθεί στις 8 μ.μ. εκτός αν ξέρει το γιατί. Η μαμά του, εξοργισμένη ουρλιάζει, “Θέλεις να μάθεις γιατί; Επειδή το λέω ΕΓΩ.”
Αυτή είναι μια φοβερή απάντηση. Τείνει να δημιουργεί δυσαρέσκεια στα παιδιά γιατί τα αναγκάζει να αποδεχτούν μια δογματική πίστη. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια διαμάχη εξουσίας όταν το παιδί μαθαίνει να καταλήγει σε δικές του απαντήσεις που αμφισβητούν την εξουσία των γονιών του.
Αντίθετα, όσο απογοητευτικό κι αν είναι, γιατί να μην απαντήσετε στην ερώτηση; Οι γονεϊκές αποφάσεις σας βασίζονται στη λογική – γιατί να μην τις μοιραστείτε με το παιδί σας; Θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι, μερικές φορές, η εξουσία γνωρίζει καλύτερα.
4. “Σκάσε”
Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία ότι η φράση «σκάσε» εννοείται ως προσβολή. Και ας το παραδεχτούμε – το τελευταίο άτομο που πρέπει να προσβάλει ένα παιδί είναι ο γονέας του. Τώρα, είναι πιθανό να έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να πείτε στο παιδί σας κάτι τέτοιο.
Αυτός ο λόγος είναι πιθανό ότι είστε συγκλονισμένοι. Συμβαίνει. Το παιδί σας δεν θα σταματήσει να τραγουδά τον Justin Bieber και είναι πραγματικά απογοητευτικό. Αλλά αντί να τους πείτε τόσο άγρια και άκομψα να σταματήσει, γιατί να μην του εξηγήσετε τον λόγο: “Η μαμά είχε μια κουραστική μέρα και θα εκτιμούσε πραγματικά λίγη ησυχία” ή ακόμα καλύτερα, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει όλον τον θόρυβο που θέλει και να του πείτε ότι την ώρα «Χ», πρέπει να είναι ήσυχο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου