Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας: Η Eλληνική γλώσσα και το αλφάβητο

5.6 Οι επαφές φέρνουν το αλφάβητο στην Ελλάδα

Αλλά πώς έγινε αυτός ο δανεισμός; Όπως λέγαμε, οι Φοίνικες όργωναν από πολύ νωρίς τη Μεσόγειο για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. 

Σε έναν τάφο της Κρήτης που χρονολογείται τον 9ο αιώνα π.Χ. βρέθηκε ένα μεταλλικό αγγείο (φιάλη) με χαραγμένη πάνω του μια φοινικική επιγραφή. 

Στην Κύπρο υπήρχαν πλάι στους Έλληνες φοινικικές πόλεις-βασίλεια. Στη Ρόδο (αλλά και στην Κω) υπάρχουν σημάδια φοινικικών εγκαταστάσεων. 

Στην Εύβοια, επίσης, βρίσκουμε πολύ νωρίς σημάδια (αγγεία κλπ.) φοινικικής παρουσίας. Αλλά και οι Έλληνες μετακινούνται. Ήδη από τον 9ο αιώνα π.Χ. οι Ευβοείς κινούνται προς τα δυτικά σε αναζήτηση μετάλλων. 

Σε ένα μικρό νησί στην Τυρρηνική Θάλασσα, που στην αρχαιότητα λεγόταν Πιθηκούσες και σήμερα Ischia, βρέθηκαν μερικές από τις πρωιμότερες Ελληνικές επιγραφές μαζί με φοινικικές. 

Αλλά οι Έλληνες μετακινούνται και προς τα ανατολικά σε ένα μεγάλο κύμα αποικισμού. Ήδη από πολύ νωρίς δημιουργούν εμπορικούς σταθμούς στα παράλια της Συρίας (Αλ Μίνα) και έρχονται σε επαφή με τους Φοίνικες. Μέσα σε ένα τέτοιο πλέγμα επαφών και σχέσεων θα πρέπει να τοποθετηθεί ο δανεισμός του φοινικικού αλφαβήτου από τους Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου