Όταν πέτυχε το σχέδιο της Γης, ο Ουρανός παραμερίστηκε από την εξουσία του κόσμου και ο Κρόνος ανέβηκε στο θρόνο του πατέρα του, αφού έδεσε τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες και ελευθέρωσε τους Τιτάνες. Όμως ο νέος βασιλιάς δεν μπορούσε να ησυχάσει. Είχε ακούσει από τους γονείς του. τον Ουρανό και τη Γη, πως, μόλο που είναι δυνατός, θα του έπαιρνε την εξουσία ένα από τα παιδιά του.
Έτσι κι αυτός, μόλις γεννιόταν ένα παιδί, αμέσως το «κατέπινε» και το κρατούσε μέσα του για να είναι βέβαιος πως δεν θα τον βλάψει. Η Ρέα ήταν απαρηγόρητη με αυτό το κακό, που δεν την άφηνε να χαρεί τα παιδιά της. Και σαν ήρθε η ώρα να φέρει στον κόσμο τον τελευταίο της γιο, τον Δία πήγε και παρακάλεσε τους γονείς της, τον Ουρανό και τη Γη, να τη συμβουλέψουν να βρει τρόπο να κρύψει το παιδί από τον πατέρα του. Ο Ουρανός και η Γη την άκουσαν και την σπλαχνίστηκαν και μόλις γεννήθηκε ο Δίας, η Γη τον πήρε μαζί της στην Κρήτη και τον έκρυψε στο «Αιγαίον όρος». Τον Κρόνο τον ξεγέλασαν με μια πέτρα σπαργανωμένη, που την κατάπιε ανυποψίαστος. Και για να μην ακούσει τα κλάματα του βρέφους, οι Κουρήτες έξω από τη σπηλιά όπου το είχαν φυλαγμένο, χόρευαν χτυπώντας δυνατά τις χάλκινες ασπίδες τους. Το θεϊκό βρέφος τράφηκε με το γάλα μιας αίγας που την έλεγαν Αμάλθεια. Αυτήν αργότερα ο Δίας, σαν έγινε βασιλιάς των θεών την τίμησε ιδιαίτερα, την έκανε άστρο να λάμπει ψηλά στον ουρανό, το δέρμα της το φόρεσε ο ίδιος και το έκανε απρόσβλητη ασπίδα του, την περίφημη «αιγίδα», στον πόλεμό του με τους Τιτάνες, και το κέρατο της Αμάλθειας έγινε σύμβολο αφθονίας.
Άλλοι πάλι έλεγαν πως η Αμαλθεία ήταν νύμφη και πως αυτή μαζί με την Ίδη και την Αδράστεια ή και με άλλες νύμφες ανάθρεψαν τον Δία. Έτσι το Θεϊκό βρέφος μεγάλωσε γρήγορα “και στο κορμί και στο μυαλό” και σαν ένιωσε για καλά τη δύναμή του, πήγε και βρήκε τον πατέρα του και πάλεψε μαζί του και φάνηκε ανώτερο και σε δύναμη και σε τέχνη ο Κρόνος, νικημένος από το γιο του τον στερνό, εξήμεσε όλα τα παιδιά που είχε καταπιεί, και πρώτα πρώτα την πέτρα που είχε καταβροχθίσει τελευταία αντί για τον Δία. Αυτή την πέτρα ο Δίας την πήρε και την έστησε στον Παρνασσό, στο μαντείο των Δελφών, για να τη βλέπουν θεοί και άνθρωποι για πάντα, να θαυμάζουν και να προσκυνούν τη δύναμη του Δία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου