Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Το Hubble στα 30 χρόνια του βλέπει ένα σύμπαν να γεννιέται και να πεθαίνει


Όπως φαίνεται στη νέα εικόνα του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Hubble από μια θυελλώδη περιοχή  γέννησης άστρων σε έναν κοντινό μας γαλαξία, , ο Κόσμος διατηρεί την παράδοση τόσο της γέννησης όσο και του θανάτου. Τα αστέρια γεννιούνται από τις στάχτες των παλιών, αναζωογονώντας για πάντα το σύμπαν. Η φωτογραφία κυκλοφόρησε προς τιμήν της 30ης επετείου από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου στις 24 Απριλίου 1990.

Το γιγαντιαίο κόκκινο νεφέλωμα, το NGC 2014 και ο μικρότερος μπλε γείτονάς του το NGC 2020, μέρος του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου γειτονικός του Γαλαξία μας, περίπου 163.000 έτη φωτός μακριά, σε αυτή τη νέα εικόνα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble

Οι αστρονόμοι είχαν ονειρευτεί επί μισό αιώνα ένα τηλεσκόπιο στο διάστημα πάνω από τα παραμορφωτικά και απορροφητικά αποτελέσματα της ατμόσφαιρας, αλλά αυτό το όνειρο μιας νέας αναγέννησης για την αστρονομία σχεδόν πέθανε όταν ξεκίνησε το τηλεσκόπιο και οι αστρονόμοι βρήκαν ότι δεν μπορούσαν να το εστιάσουν. Το πρωταρχικό κάτοπτρο είχε φτιαχτεί σε λάθος σχήμα.

Το Χαμπλ ξαναγεννήθηκε 3 χρόνια αργότερα, το 1993, όταν οι αστροναύτες χρησιμοποίησαν το διαστημικό λεωφορείο για να ταιριάξουν διορθωτικούς φακούς. Κατά τα επόμενα 16 χρόνια, οι διαδοχικές διαστημικές αποστολές εξυπηρέτησης κράτησαν το Hubble στην κορυφή του παιχνιδιού και οι αστρονόμοι είναι πλέον σίγουροι ότι θα εξακολουθήσει να είναι σε καλή κατάσταση όταν ο διάδοχός του, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb , θα κυκλοφορήσει επιτέλους το επόμενο έτος , όπως ελπίζουμε, δίνοντας στον κόσμο δύο άψογα μάτια στον ουρανό.

Μεταξύ των θριάμβων του Χαμπλ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών είναι η χαρτογράφηση των επιπτώσεων της σκοτεινής ενέργειας στην ανάπτυξη του σύμπαντος , η επιθεώρηση του καιρού σε όλο το ηλιακό σύστημα και η μέτρηση της διαστολής του σύμπαντος αρκετά για να αμφισβητηθούν οι θεωρίες της κοσμολογίας που είχαν δοκιμαστεί μέχρι τότε.

Και εικόνες όπως αυτή του πορτραίτου των 30ων γενεθλίων, έχουν τεκμηριώσει τις βίαιες γεννήσεις και τους θανάτους των αστεριών, που δείχνει ένα λεγόμενο αστρικό φυτώριο στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν δορυφορικό γαλαξία του Γαλαξία μας, περίπου 163.000 έτη φωτός από εδώ.

Το κοκκινωπό νεφέλωμα πάνω δεξιά είναι γεμάτο αστέρια τουλάχιστον 10 φορές πιο μαζικά από τον ήλιο μας. Οι άνεμοι των σωματιδίων και η ακτινοβολία που προέρχονται από αυτά ωθούν το αέριο στο νεφέλωμα σε κύματα και φυσαλίδες από τις οποίες τελικά θα σχηματιστούν νέα αστέρια.

Κάτω από αυτό, ένα μοναδικό γιγαντιαίο αστέρι 200.000 φορές πιο φωτεινό από τον ήλιο έχει “φυσήσει” τη δική του μπλε φυσαλίδα αερίου.

Και ο κοσμικός ρυθμός συνεχίζεται. Το ίδιο ισχύει και για το Χαμπλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου