Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Έρευνα: Τα ποτάμια της γης περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιβιοτικών

Σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια επιστημονική έρευνα, εκατοντάδες μεγάλα και γνωστά ποτάμια σε όλο τον πλανήτη περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών. Τα φάρμακα καταλήγουν στο νερό, στο έδαφος και στο υπέδαφος μέσω των αποβλήτων, τόσο ανθρώπων όσο και ζώων.

Αυτό το συμπέρασμα όμως έχει μια μεγάλη σοβαρή συνέπεια για την ανθρωπότητα και τα ζώα. Τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και γίνεται όλο και δυσκολότερο να τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσια υγείας σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με εκτίμηση του ΟΗΕ, μπορεί να αυξήσει τους θανάτους μέχρι και σε δέκα εκατομμύρια έως το 2050.

Οι ερευνητές από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Υόρκης πήραν δείγμα από 711 σημεία ποταμών από 72 χώρες και τα συγκλονιστικά τους ευρήματα ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό συνέδριο του Ελσίνκι. Από αυτές τις δειγματοληψίες, βρέθηκε παρουσία αντιβιοτικών στα δύο τρίτα των ποταμών (65%). Από το σύνολο των δειγμάτων, στα 111 βρέθηκαν υψηλότατες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα επίπεδα ασφαλείας (μέχρι και 300 φορές πάνω από το όριο).

Συγκεκριμένα, ο Τάμεσης και ο Δούναβης, δύο από τα γνωστότερα και μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης, αλλά και ο Τίγρης στη Μεσοποταμία έχουν υψηλότατα επίπεδα αντιβιοτικών. Ωστόσο, η κατάσταση είναι χειρότερη σε ποτάμια της Αφρικής και της Ασίας, καθώς αυτά διασχίζουν υποανάπτυκτες χώρες.

Το ρεκόρ φαίνεται πως κατέχει το Μπαγκλαντές, στα νερά του οποίου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες του αντιβιοτικού μετρονιζαδόλη, το οποίο λαμβάνεται για τη θεραπεία κολπικών λοιμώξεων. Φυσικά, ο κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι ο άνθρωπος και συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις, οι οποίες «ξεφορτώνονται» λύματα και απόβλητα απευθείας στα ποτάμια.

Ακόμα όμως και στον Τάμεση, που θεωρείται ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, βρέθηκαν πέντε διαφορετικά είδη αντιβιοτικών. Μάλιστα, μια αντιβιοτική ουσία, η σιπροφλοξασίνη, εντοπίστηκε σε υπερτριπλάσια επίπεδα συγκριτικά με το όριο ασφαλείας. Το ίδιο πρόβλημα ανιχνεύτηκε στον Δούναβη της Αυστρίας, αυτή τη φορά με την ουσία κλαριθρομυκίνη, θεραπεία για τις λοιμώξεις των πνευμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου