Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Freud: Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν εβδομήντα εννέα χρόνια από το θάνατο του Σίγκμουντ Φρόυντ, ενός ανθρώπου του οποίου το όνομα έμελλε να γίνει συνώνυμο της Ψυχανάλυσης. Παραμένει ένας σπουδαίος ερευνητής της ανθρώπινης ψυχής, ένας ερευνητής που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, το ασυνείδητο, η απώθηση, η ίδια η ανθρώπινη ψυχή και το μυστήριο που την περιβάλλει.

Αν και πολλές θεωρίες του έχουν βρει αντιπάλους και επικριτές ή έχουν αμφισβητηθεί, αυτό δεν έχει μειώσει και δεν έχει επιτρέψει στην ίδια την προσωπικότητά του να χάσει το κύρος και την επιρροή της στην κουλτούρα του 20ου αιώνα. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.

Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε μερικές από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς σκέψεις του, οι οποίες μπορούν να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους και να τους δώσουν το έναυσμα για τη διαδικασία της εσωτερικής εμβάθυνσης και προσωπικής μελέτης. Ας δούμε μερικές από αυτές.

10 σκέψεις του Sigmund Freud
1. “Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία”
2. “Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης”
3. “Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία”
4. “Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν”
5. “Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά”
6. “Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια”
7. “Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί”
8. “Οι δύο θεμέλιοι λίθοι της ευτυχίας: αγάπη και δουλειά”
9. “Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη”
10. “Η Τέχνη είναι μια διέξοδος στο γενετήσιο πρόβλημα”
Θα μπορούσε κάποιο από τα παραπάνω γνωμικά να μας βοηθήσει να σκεφτούμε κάτι διαφορετικά ή να εμπνεύσει τη ζωή μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου