Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Μανιτάρι “καταβροχθίζει” πλαστικό!

Γεμίζουμε τον κόσμο με πλαστικό και το περιβάλλον δεν αντέχει άλλη ρύπανση… Μια ομάδα επιστημόνων αναρωτήθηκε αν υπήρχε μια λύση στο πλαστικό μας πρόβλημα στη φύση και βρήκαν πραγματικά έναν μύκητα του εδάφους που “καταβροχθίζει” τα πλαστικά! Οι σημερινές μας λύσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης δεν λειτουργούν καλά. Δεν ανακυκλώνονται δυστυχώς όλα τα πλαστικά και μολύνουν τους χώρους υγειονομικής ταφής και τους ωκεανούς.

Ο επιστήμονας Sehroon Khan αναφέρει σχετικά: «Θέλαμε να βρούμε λύσεις που ήδη υπάρχουν στη φύση, αλλά η εύρεση μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πλαστική ρύπανση δεν είναι εύκολη». Ο Khan, βασικός συγγραφέας σε μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό Environmental Pollution, είπε ότι πήρε δείγματα από μια χωματερή στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν “για να δει εάν κάποιος οργανισμός τρώει πλαστικό με τον ίδιο τρόπο που άλλοι τρέφονται με νεκρά φυτικά ή ζωικά υλικά”.

Και απέδειξε ότι υπήρχε ένας τέτοιος οργανισμός: ο μύκητας Aspergillus tubingensis. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι μπορεί να αναπτυχθεί στην επιφάνεια του πλαστικού, όπου εκκρίνει ένζυμα τα οποία διασπούν χημικούς δεσμούς μεταξύ των πολυμερών. Μάλιστα ο μύκητας κάνει τη δουλειά γρήγορα – μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να διασπάσει τα πλαστικά που διαφορετικά θα παραμείνουν στο περιβάλλον για χρόνια. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το επίπεδο του pH μπορεί να επηρεάσουν την αποδοτικότητά του στο πλαστικό, αλλά οι ερευνητές λένε ότι βρούμε τις βέλτιστες συνθήκες, ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον μύκητα, για παράδειγμα, σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου