Η παραπάνω εικόνα προέρχεται από παρατηρήσεις τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως από την Προηγμένη Κάμερα του Hubble. Μια στενή λωρίδα – η οποία εμφανίζεται ελαφρώς θολή και η οποία διασχίζει οριζόντια την εικόνα – είναι το αποτέλεσμα ενός χάσματος μεταξύ των ανιχνευτών του Hubble
Πράγματι, ο σπειροειδής γαλαξίας εντοπίστηκε σχεδόν από τα πλάγια από το προηγμένο τηλεσκόπιο του Hubble, δίνοντας έτσι το σχήμα ενός κλασικού διαστημόπλοιου επιστημονικής φαντασίας.
Ενώ η πανοραμική θέα ενός γαλαξία επιτρέπει στους αστρονόμους να δουν την αναλυτική δομή του γαλαξία (όπως αυτή ενός σπειροειδούς γαλαξία με μία κεντρική ράβδο), η πλάγια όψη προσφέρει τα δικά της πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα, η τελευταία επιτρέπει στους αστρονόμους να εντοπίζουν τις λεπτές λωρίδες σκόνης από τους σπειροειδείς βραχίονες που σχηματίζονται με φόντο τον πυρήνα του γαλαξία. Επιπλέον, μας επιτρέπει τη χαρτογράφηση των περιοχών όπου σχηματίζονται τα άστρα του Γαλαξία μας, με τη βοήθεια της λαμπρής λάμψης που προέρχεται από τα σμήνη των νεαρών μπλε άστρων, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον δίσκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου