
Για τους έφηβους, η προσέγγιση του «Πες απλά όχι» είναι εντελώς εσφαλμένη. Οι έφηβοι που αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και μαθαίνουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν ωφεληθεί από αυτή την εκστρατεία ή ότι την παίρνουν στα σοβαρά.
Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από σαφή πρότυπα συμπεριφοράς και μια αντικειμενική παρουσίαση των πραγμάτων. Είναι απαραίτητο να έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν για τον εαυτό τους και να συζητήσουν τις σκέψεις τους. Είναι απαραίτητο να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις μόνοι τους για τα ναρκωτικά και, για όλα τα θέματα υγείας. Αντίθετα, τους προσφέρεται μονομερής πληροφόρηση και αυτός είναι ο λόγος που είναι απροετοίμαστοι όταν ακούν διάφορα. Τους λένε τι να κάνουν «Πες απλά όχι». Αυτή η συμβουλή δεν βοηθάει και πολύ, αν σκεφτούμε ότι ή αντίδραση είναι ένας μεγάλος λόγος που οδηγεί τους έφηβους στα ναρκωτικά.
Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη. Τα νεαρά παιδιά χρειάζονται μια ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να έχουν θετική στάση και τα βασικά εφόδια για τη ζωή τους. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από διάλογο και συζήτηση με τους γονείς τους. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία, όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους.
Το σκεπτικό είναι να δράσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατά προτίμηση πολύ πριν το παιδί σας φτάσει στα ναρκωτικά. Ο σκοπός είναι να στηρίξετε τα παιδιά σας.
Από την εμπειρία που απέκτησα δουλεύοντας με οικογένειες, πρόσεξα μερικές παγίδες που μειώνουν τη γονική επιρροή.
Μία είναι η τάση ν’ αγνοούν και ν’απωθούν την ύπαρξη του προβλήματος των ναρκωτικών. Μία άλλη λέγεται «enabling» που σημαίνει να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα επιτρέπουν στο πρόβλημα των ναρκωτικών να συνεχίζει να υπάρχει. Μια τρίτη παγίδα είναι ο απολυταρχισμός, όταν οι γονείς παίρνουν δραστικά μέτρα που, δυστυχώς, έχουν σαν αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας αντίδρασης. Μια τέταρτη είναι η υπερπροστασία. Σας εφιστώ την προσοχή ώστε να τις αποφύγετε στη δική σας οικογένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου