Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ

thumbnail (3)Είναι σημαντικό ότι τα νεαρά παιδιά ακούν το Μήνυμα «Πες όχι» σαν: «Κάνε αυτό που σου λέμε να κάνεις. Εμείς ξέρουμε καλύτερα από εσένα. Πες όχι στα ναρκωτικά».
      
Τα νεαρά παιδιά όμως χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα σλόγκαν. Χρειάζονται θετικά πρότυπα. Έχουν ανάγκη να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Χρειάζεται να ξέρουν πώς θα διασκεδάσουν και πώς θα αντιμετωπίσουν το άγχος χωρίς ναρκωτικά. Εν ολίγοις, το να λες όχι δεν είναι αρκετό. Τα νεαρά παιδιά έχουν ανάγκη από πολλές εμπειρίες που θα τα βοηθήσουν να μάθουν πώς θα κρατούν θετική στάση απέναντι στις βασικές ανάγκες της ζωής. Χρειάζονται υποστήριξη για να τα καταφέρουν στο σπίτι, στο σχολείο και στις κοινωνικές συναναστροφές τους. Εφοδιάζοντας τα παιδιά μ’ αυτές τις εμπειρίες, οι γονείς σχεδόν εξασφαλίζουν το ότι τα παιδιά τους θ’ ανήκουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που δεν θα έχουν προβλήματα με τα ναρκωτικά.

Για τους έφηβους, η προσέγγιση του «Πες απλά όχι» είναι εντελώς εσφαλμένη. Οι έφηβοι που αναπτύσσουν την ταυτότητά τους και μαθαίνουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν ωφεληθεί από αυτή την εκστρατεία ή ότι την παίρνουν στα σοβαρά.

Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από σαφή πρότυπα συμπεριφοράς και μια αντικειμενική παρουσίαση των πραγμάτων. Είναι απαραίτητο να έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν για τον εαυτό τους και να συζητήσουν τις σκέψεις τους. Είναι απαραίτητο να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις μόνοι τους για τα ναρκωτικά και, για όλα τα θέματα υγείας. Αντίθετα, τους προσφέρεται μονομερής πληροφόρηση και αυτός είναι ο λόγος που είναι απροετοίμαστοι όταν ακούν διάφορα. Τους λένε τι να κάνουν «Πες απλά όχι». Αυτή η συμβουλή δεν βοηθάει και πολύ, αν σκεφτούμε ότι ή αντίδραση είναι ένας μεγάλος λόγος που οδηγεί τους έφηβους στα ναρκωτικά.

Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη. Τα νεαρά παιδιά χρειάζονται μια ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να έχουν θετική στάση και τα βασικά εφόδια για τη ζωή τους. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από διάλογο και συζήτηση με τους γονείς τους. Αν τους δώσουμε την ευκαιρία, όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους.

Το σκεπτικό είναι να δράσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κατά προτίμηση πολύ πριν το παιδί σας φτάσει στα ναρκωτικά. Ο σκοπός είναι να στηρίξετε τα παιδιά σας.

Από την εμπειρία που απέκτησα δουλεύοντας με οικογένειες, πρόσεξα μερικές παγίδες που μειώνουν τη γονική επιρροή.

Μία είναι η τάση ν’ αγνοούν και ν’απωθούν την ύπαρξη του προβλήματος των ναρκωτικών. Μία άλλη λέγεται «enabling» που σημαίνει να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα επιτρέπουν στο πρόβλημα των ναρκωτικών να συνεχίζει να υπάρχει. Μια τρίτη παγίδα είναι ο απολυταρχισμός, όταν οι γονείς παίρνουν δραστικά μέτρα που, δυστυχώς, έχουν σαν αποτέλεσμα το ξέσπασμα μιας αντίδρασης. Μια τέταρτη είναι η υπερπροστασία. Σας εφιστώ την προσοχή ώστε να τις αποφύγετε στη δική σας οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου