Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Θα αφήσουμε τα Γ.Τ.Ο. να μπουν στη ζωή μας;


Η εμφάνιση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) προκάλεσε από την πρώτη στιγμή έντονους προβληματισμούς και ερωτήματα. Είναι ηθικό να εισάγεις ένα γονίδιο από έναν οργανισμό σε έναν άλλον; Ποιες θα είναι οι επιδράσεις τους στο περιβάλλον; Πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας;
 
Η γενετική μηχανική θεωρήθηκε ως επανάσταση, μια οικονομικότερη και ταχύτερη μέθοδος βελτίωσης φυτών και ζώων. Φυτά ή ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες, σε αντίξοες συνθήκες περιβάλλοντος, καρποί που καθυστερούν να ωριμάσουν στο ράφι, ζώα με γρηγορότερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη μπορούν πλέον να δημιουργηθούν μέσα σε μερικές ημέρες. Αντίθετα η κλασσική βελτίωση, που επιτυγχάνεται με την φυσική διασταύρωση των ειδών, είναι μια επίπονη διαδικασία που διαρκεί χρόνια.
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ήταν αν έχουμε το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στους γενετικούς μηχανισμούς της φύσης, ανακατεύοντας γονίδια μεταξύ διαφορετικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα να εισάγονται γονίδια ψαριού σε τομάτα. Οι πολυεθνικές εταιρίες που κατασκευάζουν τους ΓΤΟ έχουν σκοπό, όπως ισχυρίζονται, να λύσουν το πρόβλημα της πείνας ή να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος πατεντάροντας τον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό που κατασκευάζουν; Έτσι θα έχουν τον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και κατά συνέπεια θα δημιουργείται εξάρτηση των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων από τις πλουσιότερες βιομηχανοποιημένες χώρες.
 
Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που καλλιεργούνται περισσότερο σήμερα είναι η σόγια και το καλαμπόκι με ανθεκτικότητα στο Roundup (το ζιζανιοκτόνο που παρασκευάζει η ίδια πολυεθνική), η Bt – σόγια, το Bt-καλαμπόκι και το Bt-βαμβάκι, που παράγουν μια τοξίνη που σκοτώνει τα επιβλαβή έντομα, δυστυχώς όμως και τα ωφέλιμα. Στην καλλιέργεια των Roundup ready φυτών εφαρμόζεται καθολικός ψεκασμός, αφού δεν καταστρέφει τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανθεκτικότητα στα ζιζάνια και να εξοντώνονται και φυτά που δεν είναι ζιζάνια με καταστρεπτικές συνέπειες για έντομα, πουλιά και ζώα, που εξαρτώνται από αυτά. Οι ντόπιες ποικιλίες που είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες εξαφανίζονται, οπότε περιορίζεται η βιοποικιλότητα και χάνεται πολύτιμο γενετικό υλικό. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η επιμόλυνση με γύρη γενετικά τροποποιημένων φυτών του ίδιου είδους (η οποία να μην ξεχνάμε ότι είναι και πατενταρισμένη).
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων λέει ότι “Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα διαφέρουν από τα υπόλοιπα τρόφιμα”. Έτσι καταλήγουν στο πιάτο μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έχουμε ιδέα ακόμα για τις επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Πόσο ασφαλές είναι ένα τρόφιμο που παράγει το ίδιο μια τοξίνη; Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων συνδέεται με τοξικότητα, καχεκτικότητα, αύξηση της θνησιμότητας στους απογόνους, στειρότητα, αύξηση αλλεργιών, μη αναμενόμενες αλλαγές στα διάφορα όργανα του σώματος (συκώτι, πάγκρεας, εγκέφαλο, καρδιά), εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καρκίνο.
 
Οι εγκρίσεις για την κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών βασίζονται σε μελέτες των ίδιων των εταιριών, χωρίς να υπάρχουν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και χωρίς επαρκείς αξιολογήσεις των επιδράσεων στα φυτά και στο περιβάλλον. Αν και η Ευρώπη έχει πιο αυστηρή νομοθεσία σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, υπάρχουν κενά, όπως στην περίπτωση των ζωικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, κρέας) για τα οποία δεν προβλέπεται να αναφέρεται στην ετικέτα αν τα ζώα έχουν ταϊστεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές. Τα υπόλοιπα τρόφιμα πρέπει να αναφέρουν αν το προϊόν περιέχει ΓΤΟ, μόνο αν το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 0,9% των συστατικών του τροφίμου.
 
Συνεπώς οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δεν μπορούν να αποτελούν καμιά λύση σε κανένα πρόβλημα, αλλά είναι οι ίδιοι ένα πρόβλημα. “Η τροφή σου το φάρμακο σου”, είπε ο Ιπποκράτης. Ας φροντίσουμε με τη διατροφή μας να διατηρούμε την αρμονία στο σώμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου