Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Είπε ότι ο Φρόϋντ ήταν ένας δυστυχισμένος γέρος ο οποίος ποτέ δεν έλαβε υπ’ όψη το ανθρώπινο πνεύμα στην υγεία του νου.

Ο Abraham Maslow ήταν ένα διαφορετικό είδος ψυχολόγου. Σχεδόν άγνωστο σήμερα – μελέτησε ό,τι χρειάζεται για να εργαστούμε και να ζήσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Η διαδικασία που είναι γνωστή ως «αυτό-πραγμάτωση» είναι επειγόντως απαραίτητη σε έναν κόσμο γεμάτο με προβλήματα που περιμένουν να λυθούν.

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς ποτέ δεν φτάνουν στην αυτό-πραγμάτωση. Βλέπουμε τη ζωή μέσα από αρνητικούς φακούς, χαράζοντας την πορεία μιας μέτριας καριέρας, πολύ κάτω από τις δυνατότητες μας.

Ορισμός της αυτό-πραγμάτωσης: Η πραγματοποίηση ή η εκπλήρωση των ταλέντων και των δυνατοτήτων ενός ανθρώπου.

Ο Maslow πίστευε ότι η αυτό-πραγμάτωση – η ικανότητα να αφήνουμε πίσω μας τις αρνητικές σκέψεις ώστε να μπορούμε να δούμε την πραγματική μας αξία – είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Ο λόγος για αυτό, υποστήριζε ο Maslow, είναι ότι πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη να αισθανόμαστε ασφαλείς, να κοιμόμαστε και να τρώμε – να αγαπούμε και να αγαπιόμαστε.

Αν δεν κοιμόμαστε, ή δεν τρώμε καλά – ή αν η ζωή μας στερείται μια αίσθηση ασφάλειας και ικανοποίησης, είναι δύσκολο να επικεντρωθούμε στις ικανότητες μας. Στην πραγματικότητα είναι τόσο δύσκολο, ώστε μόνον το 2% του πληθυσμού φτάνει ποτέ εκεί, είπε ο Maslow. Αλλά για όσους από εμάς μπορούμε, μεγάλα πράγματα είναι δυνατά.

Έξι δρόμοι για την Αυτό-Πραγμάτωση
Ο Abraham Maslow θεωρούσε ότι η αυτό-πραγμάτωση είναι ο απόλυτος στόχος, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί όταν βλέπουμε τη ζωή μας όχι ως βάρος, αλλά σαν μια περιπέτεια – μια περιπέτεια στην οποία «παρατηρούμε», «εξερευνούμε» και πάνω απ’ όλα βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Προσδιόρισε τις έξι καλύτερες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στην πορεία

• Ζήστε την ζωή όπως ένα παιδί, με πλήρη απορρόφηση και συγκέντρωση.
• Δοκιμάστε νέα πράγματα αντί να κολλάτε σε ασφαλείς διαδρομές.
• Ακούτε τα συναισθήματα σας όταν αξιολογείτε εμπειρίες αντί της φωνής της παράδοσης, της εξουσίας, ή της πλειοψηφίας.
• Αποφύγετε την προσποίηση («να παίζετε παιχνίδια») και αντ’ αυτού να είστε ειλικρινείς.
• Να είστε προετοιμασμένοι να είστε μη δημοφιλείς αν οι απόψεις σας δεν συμπίπτουν με τις απόψεις της πλειοψηφίας.
• Πάρτε ευθύνη για την ζωή σας αντί να κατηγορείτε την κοινωνία ή τους άλλους.

Προκειμένου να αποδείξει ότι οι πρακτικές αυτές μπορούν να απελευθερώσουν το μυαλό σας να εστιάσει στο να ανακαλύψετε και να χρησιμοποιήσετε τα ταλέντα και τις ικανότητες σας – ο Maslow στράφηκε στην ιστορία. Μελέτησε τους Abraham Lincoln, Albert Einstein, και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, και επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησαν τις έξι πρακτικές, που οδήγησαν σε αυτά τα χαρακτηριστικά της αυτό-πραγμάτωσης.

• Άντεχαν την αβεβαιότητα.
• Αποδέχονταν τους εαυτούς τους και τους άλλους γι’ αυτό που ήταν.
• Είχαν την αίσθηση του χιούμορ.
• Έδειχναν δημιουργικότητα.
• Εξέφραζαν γνήσιο ενδιαφέρον για την ευημερία της ανθρωπότητας.
• Εκτιμούσαν τις βασικές εμπειρίες της ζωής, όπως την απόλαυση μιας βόλτας στην εξοχή.
• Δημιουργούσαν βαθιές ικανοποιητικές δια-προσωπικές σχέσεις με λίγους ανθρώπους.
• Ανέπτυσσαν ισχυρά ηθικά πρότυπα.

Ο Abraham Maslow δημιούργησε μια «ιεραρχία αναγκών» στην οποία η αυτό-πραγμάτωση ήταν το τελικό βήμα στο ταξίδι.

Το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα βασικά αναγκαία στη ζωή, όπως οξυγόνο, τροφή, και νερό. Αυτές τις χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ασφαλείς – χωρίς πόλεμο. Από τη στιγμή που αυτές τις έχουμε εξασφαλίσει – μπορούμε να αγκαλιάσουμε σχέσεις αγάπης με την οικογένεια, τους φίλους και ένα σύντροφο – και να εξασφαλίσουμε την αυτοεκτίμηση.

Άλλοι ψυχολόγοι έχουν προσθέσει επί πλέον ανθρώπινες ανάγκες. Ο Viktor Frankl, ο οποίος επέζησε από τα Ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρόσθεσε την ανάγκη να βιώσουμε την πνευματικότητα και να δούμε τους εαυτούς μας ως μέρος ενός μεγαλύτερου σύμπαντος.

«Ένας μουσικός πρέπει να φτιάχνει μουσική, ένας καλλιτέχνης πρέπει να ζωγραφίζει, ένας ποιητής πρέπει να γράφει, για να είναι σε απόλυτη ηρεμία με τον εαυτό τους»

Μόλις ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας – αποκτούμε τη δύναμη να ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας, κάτι που είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Ένας επιστήμονας, για παράδειγμα, «αυτό-πραγματώνεται» όταν μπορεί να διεξάγει έρευνα σε έναν επιλεγμένο τομέα. Μια μητέρα μπορεί να αυτό-πραγματωθεί όταν είναι αποτελεσματική στην φροντίδα των παιδιών της.

Ο Maslow πίστευε ότι μόνο όταν ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας επιτυγχάνουμε την πραγματική ευτυχία. Ανακαλύπτουμε τον σκοπό μας.

Σήμερα υπάρχουν εκείνοι που επικρίνουν το σκεπτικό του Maslow ως υπερβολικά απλοϊκό, και ισχυρίζονται ότι η «θετική ψυχολογία» του είναι άχρηστη ενάντια σε σοβαρές ψυχικές ασθένειες – που έχουν ανάγκη από βαθιά ψυχιατρική ανάλυση και φαρμακοθεραπεία.

Ως παιδί, ο ίδιος ο Maslow θεωρούνταν ψυχικά ασθενής. Αυτή ήταν η διάγνωση ενός γιατρού που είχε δει, αλλά αργότερα στη ζωή, ο Maslow αντέκρουσε τον ισχυρισμό λέγοντας ότι απλά αντιδρούσε στο περιβάλλον του.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες πρώτης γενιάς από τη Ρωσία. Ο Maslow αντιμετώπισε αντισημιτισμό. Το σπιτικό των Maslow ήταν επίσης γεμάτο με συγκρούσεις, ιδιαίτερα μεταξύ του Maslow και της μητέρας του, για την οποία έλεγε ότι δεν ήταν ικανή για αγάπη. Περιφρονούσε την «αδράνεια της, τον απόλυτο εγωισμό και την έλλειψη αγάπης για οποιοδήποτε άλλον στον κόσμο».

Δεν είχε σχεδόν κανένα φίλο, και περνούσε τις ημέρες του στην βιβλιοθήκη.

Ο Maslow σπούδασε νομικά, αλλά τα μισούσε, και τα παράτησε μετά από ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Cornell. Έστρεψε την προσοχή του στην ψυχολογία, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να βοηθηθούν να θεραπεύσουν τους εαυτούς τους από την κατάθλιψη, βρίσκοντας νόημα στη ζωή.

Ήταν κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ο Maslow ανέπτυξε τις ιδέες του για την αυτό-πραγμάτωση. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, σκέπτονταν, θα μπορούσαν να είναι ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους.

Διαφωνούσε με έναν άλλον διάσημο ψυχολόγο – το Sigmund Freud, ο οποίος πίστευε ότι η ανθρωπότητα κατευθύνονταν από το συναίσθημα. Ο Maslow, από την άλλη πλευρά, έβλεπε την αγάπη και τα άλλα ανθρώπινα συναισθήματα σαν πολύ σημαντικά προτερήματα, τα οποία τροφοδοτούσαν την ελπίδα και τις προσδοκίες του ατόμου. Ο Φρόϋντ επικεντρώθηκε στην νευρωτική συμπεριφορά, ενώ ο Maslow προτιμούσε να βλέπει αυτό που ήταν σωστό στον ανθρώπινο νου, όχι λάθος – και να κτίζει πάνω σε αυτές τις παρατηρήσεις.

Ένας πιστός στην σωματική άσκηση, ο Abraham Maslow πέθανε το 1970 από μια μαζική καρδιακή προσβολή ενώ έτρεχε. Ήταν μόλις 62 ετών.

Η πίστη του Maslow στην αυτό-θεραπευτική μας ικανότητα να κάνουμε κάτι με τον εαυτό μας είναι ένα μήνυμα που χρειαζόμαστε πολύ στο σημερινό εχθρικό κλίμα ανταγωνισμού.

Ο Abraham Maslow μας προκαλεί όλους να δούμε τις δυνατότητες μας και να τις αξιοποιήσουμε.

Ο Abraham Maslow πιστώνεται με την δημιουργία της σύγχρονης ψυχολογίας. Έγραψε μια σειρά πρωτοποριακών βιβλίων που περιλαμβάνουν «Προς μια Ψυχολογία της Ύπαρξης» το οποίο εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευημερία. Το βιβλίο είναι δημοφιλές μεταξύ των επιχειρηματικών διευθυντών που είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν την ψυχολογία για να επιτύχουν αρμονία και παραγωγικότητα στο γραφείο.

Όταν μελετούσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Lincoln, ο Maslow ανακάλυψε ότι ακόμα και αν ο Lincoln επιβαρυνόταν από την κατάθλιψη – μπορούσε να καλύψει την αδυναμία του λέγοντας αστεία και παριστάνοντας ότι ήταν περισσότερο ευτυχισμένος από ό,τι ήταν πραγματικά. Αυτή η στρατηγική απελευθέρωσε το μυαλό του Lincoln, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στις φιλοδοξίες του. Η αυτό-πραγμάτωση είναι μια ισχυρή δύναμη η οποία δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Αμερικής.

Abraham Maslow, Η Ιεραρχία των Αναγκών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου