Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Άθως, η θρησκευτική μισαλλοδοξία σε όλο της το μεγαλείο


Στη μυθολογία των αρχαίων αναφέρεται ότι ο Άθως ήταν ένας γίγαντας από τη Θράκη,ο οποίος στο πόλεμο των Θεών και των Τιτάνων,έριξε μια τεράστια θρακική βουνοκορφή εναντίον του Ποσειδώνα και έτσι σχηματίστηκε η χερσόνησος του Άθω.Οι αρχέγονοι κάτοικοι του Άθω ήταν γίγαντες τους οποίους τους αφάνισε από προσώπου γης ο Ηρακλής,ο οποίος ήταν σύμμαχος των Θεών,στο πόλεμο εναντίον των Τιτάνων.

Το 1124 π.Χ ο Άθως κατοικείται από Χαλκιδείς, το 490π.Χ ναυάγησαν στη περιοχή 300 περσικά πλοία λόγο τρικυμίας στην προσπάθεια τους να περιπλεύσουν τον Άθω και έτσι ο Ξέρξης αναγκάστηκε να ανοίξει διώρυγα στο στενότερο μέρος της χερσονήσου,ώστε να αποφεύγει τον περίπλου.

Η φήμη του Άθω αυξήθηκε όταν ο Δεινοκράτης ο οποίος είχε σχεδιάσει την Αλεξάνδρεια είπε ότι μπορεί να φτιάξει των Άθω έτσι ώστε να παριστάνει τον Μέγα Αλέξανδρο να κάθεται στο θρόνο του,το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε λόγο της άρνησης του Μέγα Αλέξανδρου,ο οποίος δεν ήταν αλαζόνας για να δεχτεί κάτι τέτοιο και η ιστορία καταγράφεται από τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό και σώζεται και σε σχόλια της Ιλιάδας.

Την Ουρανούπολη την έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν αφιερωμένη στην Θεά Άρτεμη και η περιοχή κατοικούταν μόνο από γυναίκες που λάτρευαν την Άρτεμη και απαγορευόταν η πρόσβαση στους άντρες,όχι μόνο στην Ουρανούπολη αλλά και σε ολόκληρη την χερσόνησο του Άθω.

Η μετάβαση στη νέα εποχή

Η μετατροπή του Άθω από χώρα της Άρτεμης σε περιβόλι της Παναγίας που είναι και η σημερινή ονομασία, συνέβη όταν ο Ιησούς έριξε κλήρους μεταξύ των μαθητών του για το ποιος θα πάει και σε ποια χώρα να διδάξει,στη κλήρωση ήθελε να συμμετέχει και η Παναγία και της έτυχε να πάει στην Ισπανία,ο αρχάγγελος Γαβριήλ όμως είχε διαφορετική γνώμη και της είπε να πάει στον Άθω,πάντα σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση,όταν η Παναγία έφτανε στον Άθω τα αγάλματα μίλησαν και προέτρεπαν το κόσμο να πάει να συναντήσει τη μητέρα του μεγάλου Θεού,έτσι η Παναγία ίδρυσε μια κοινωνία χριστιανών και αφιέρωσαν την περιοχή στη μνήμη της.

Ξαφνικά και ενώ η Παναγία πήρε την θέση της Άρτεμης, στην περιοχή άρχισε να απαγορεύεται η παραμονή και η πρόσβαση των γυναικών κάτι που δεν έγινε και με τόσο ομαλό τρόπο και που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.Το άβατον του Αγίου όρους.Η απόφαση αυτή τηρείται από το 1045μ.Χ και ενώ οι γυναίκες απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση στο Άγιο όρος στους άντρες παρέχεται στέγη και τροφή αρκεί να έχουν θρησκευτικά ενδιαφέροντα λες και οι γυναίκες δεν έχουν θρησκευτικές αναζητήσεις,αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της θέσης της γυναίκας στο χριστιανικό κόσμο.

Εκεί που στον αρχαίο κόσμο βρίσκονταν αγάλματα και ναοί υψηλής αισθητικής και απείρου ομορφιάς την θέση τους πήραν κλειστοφοβικά μοναστήρια με νεκροκεφαλές και οστεοφυλάκια.

Και ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος αρνήθηκε ο Άθως να πάρει την μορφή του,έρχεται η χριστιανική θρησκεία και τον μετατρέπει σε περιβόλι της. Η θρησκευτική μισαλλοδοξία σε όλο της το μεγαλείο..

Από την αρχαιότητα λοιπόν βλέπουμε ότι ο Άθως αποτελούσε ένα άβατο,αρχικά για τους άντρες και μετέπειτα για τις γυναίκες,γιατί όλο αυτό,γιατί να μην έχουν πρόσβαση όλοι στον Άθω;;Η θρησκεία και η παλιά και η νέα έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις.Οι θρησκείες πάντα ήταν το όπιο των λαών.Όλα τα τραγελαφικά έχουν γίνει στους κόλπους της,εικόνες που κλαίνε κλπ,αλλά μην νομίζετε ότι αυτό είναι προνόμιο μόνο της χριστιανικής θρησκείας,ας μην ξεχνάμε και τον Ήρων τον Αλεξανδρινό ο οποίος έστηνε όλα τα ψευτοθαύματα της εποχής,αγάλματα Θεών να δακρύζουν και να τρέχουν αίμα,τεράστιες πόρτες ναών που ανοίγουν μόνες του μπροστά στα μάτια των επισκεπτών και ιπτάμενα άρματα εντός των ναών με τους πιστούς να αναφωνούν..Θαύμα..Θαύμα..Και κάπως έτσι εδραιωνόταν και η πίστη στους 12 Θεούς του Ολύμπου..

Οι ναοί της αρχαιότητος όμως δεν είχαν καμία σχέση με τους κλειστοφοβικούς ναούς του σήμερα,ήταν απαραίτητο όλο αυτό το μένος για την καταστροφή τους;Τα γυρίσματα των καιρών....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου